artwork

Publicis Groupe CEO’su Arthur Sadoun pandeminin iş dünyasına etkilerini anlattı

4 yıl önce

0

Publicis Groupe, 2020’nin ilk çeyrek sonuçlarını açıklayan (Covid-19 krizinden etkilenen ilk sonuçlar) CEO Arthur Sadoun, pandeminin etkisi hakkında Campaign UK ile konuştu, pazarlamacıların krize nasıl tepki vermesi gerektiğini ve ekonomik etkinin ortaya çıkmasıyla Publicis’in bağımsız kalıp kalamayacağını anlattı.

Sadoun: ‘Yaratıcılık, halkımızın bu zamanda savaşması için harika bir silah.’

Bazı insanlar dördüncü çeyrekte iyileşme beklerken, yeni bir işsizlik akımı nedeniyle 2021’de Avrupa ve ABD’de bu durgunluğun devam edeceği düşünülüyor (örneğin, ABD’de üç haftada 16 milyon insan işsizlik maaşına başvurdu) sizin yorumlarınız neler?
Büyüklüğü, karmaşıklığı ve uzunluğu açısından benzersiz bir krizle karşı karşıyayız. Bu, kaynaklar, testler ve izleme açısından çok değişkenli bir sağlık krizidir. Fakat ülkeler birbirleriyle benzerlikler taşımıyor ve hiç kimse aynı durumda değil. Kimse durumun nasıl gelişeceğini tam olarak bilmediğinden, bu noktada herhangi bir tahmin yapmak da doğru değil.

Önümüzdeki 18 ay boyunca küresel reklam harcamaları için öngörünüz nedir?
Yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı tahmin yapmak için bir dakika bile düşünmüyoruz. Çalışanlarımızın sağlık ve refahına odaklanıyor, müşterilerimizin uyum sağlamasına yardımcı oluyoruz. Bunun yanında ekiplerimizi ve ajanslarımızı korumak için doğru önlemleri alıyoruz. Herhangi bir olasılığa karşı olabildiğince hazırlıklı olduklarından emin olmak için önlemler alıyoruz.

İşletmenizin hangi bölümleri şu anda daha çok zorlanıyor?
Sağlık krizinde yaşanan zirveler, bunu izleyen müdahale tedbirleri ve gelirdeki düşüş arasında doğrudan bir ilişki görüyoruz. Birinci çeyrekte, Çin çift haneli düşüş gösterdi, Avrupa Mart ayında çok sert bir şekilde etkilendi ve yılın ilk iki ayında medya ve yaratıcı işlerimizde % 5 + büyüme ile güçlü bir şekilde başlayan Kuzey Amerika da artık bu etkiyi hissetmeye başlıyor.

Şu anda pazarlamacılara ne tür bir tavsiye verirdiniz?
Her zaman “öndeymiş gibi” düşünün. Bu kriz sırasında pazarlamacılar, başka bir şeye öncelik verme lüksüne sahip değiller. Hem kısa vadeli sonuçların öneminin farkında olmaları ve buna göre aksiyon almaları hem de ileriye dönük hazırlık yapmaları gerekiyor.

Sizce, Publicis koronavirüs krizinin etkisini küçümsedi mi?
Publicis, 18 Mart’ta temettü ödemeyi planladığını ve 23 Mart’ta da işten çıkarma planlarının ‘temelsiz’ olduğunu açıkladı. Buna karşılık WPP, 31 Mart’ta temettüyü askıya aldığını, ücret ve işe alımları dondurduğunu ve ödüller de dahil olmak üzere harcamalarını azalttığını açıkladı. Mevcut küresel bağlama bakıldığında, durumun hemen hemen herkes tarafından hafife alındığı açıktır.

Bu krizde iki hafta bir asır gibidir. Temettü ödemesini onayladığımızda, Fransa sınırlandırma önlemleri altında değildi ve Avrupa’da sadece İtalya ciddi karantina protokollerini uygulamaya koymuştu.

O zamandan bu yana, çeşitli önlemler almaya çalışıyoruz. Yönetim komitesi üyeleri gelecek iki çeyrek için sabit ücretlerini % 20 azaltmaya karar verdiler. Maurice Lévy ve ben sabit ücretimizi % 30 oranında azaltacağız. Operasyonel olarak, çalışanlarımızı, işlerimizi ve işimizi korumaya öncelik vermek için gerekli önlemleri almak için bir saniye bile beklemedik.

Şimdi hissedarlardan nakit istemeniz gerekecek mi?
Publicis 94 yıl önce kurulduğu zamandan beri, hissedarlarımızdan nakit para yatırımı hiç istemedik. Covid-19’un etkilerini hissetmeye başlamadan önce, gerçekten de cesaret verici haberler vardı; Kuzey Amerika büyümeye geri döndü.
Yine de iş modelimiz ve güçlü bilançomuz sayesinde borçları planlıyoruz ve bu durumu da aşacağımızdan eminiz.

Omnicom ile birleştiniz; mevcut kriz göz önüne alındığında kararlarınızı bağımsız bir grup olarak değerlendirebileceğinizi düşünüyor musunuz?
Publicis savaşlar, yangınlar ve durgunluklardan geçti ve o zaman dahi bağımsızlığını korudu. Kuşkusuz önünde engeller var ama merak etmeyin, bu krizden de geçeceğiz.

Grubun krizden mümkün olan en iyi şekilde çıkmasını sağlamak için planladığınız tasarruf ve stratejik kararlara değinebilir misiniz?
Şu anda şirketimizin geleceğini güvence altına almak için iki şeye odaklanıyoruz: Birincisi, mali dayanıklılığımızı pekiştirmek.
İkincisi, iyileşmeye hazırlanmak. Her şey eskisi gibi olmayacak, bu nedenle ortaya çıkacak olan yeni paradigmaya uyarlanacak ürün ve hizmetler geliştirmeliyiz. Bu cephede ekiplerimiz gece gündüz çalışıyor.

Şirketlerinizden ödüllerden çekilmelerini istiyor musunuz?
Şu anda çalışanlarımızdan istediğim şey, müşterilerimize günlük olarak yaratıcı fikirler sunmaları. Yaratıcılık, bu kriz zamanında savaşmak ve hızlı şekilde iyileşebilmek için harika bir silah. Şu anda odaklandığımız şey bu. Tekrar ödül alma zamanı geldiğinde, hem etkinliğimizi hem de yaratıcılığımızı değerlendirdiğimizi görmekten mutlu olacağım.

Koronavirüs krizinde şu ana kadar verdiğiniz en zor karar nedir?
Bence en zoru; çalışanlarımıza karantina koşullarını dayatma, seyahat yasakları uygulama ve ekonominin büyük kısmını neredeyse durma noktasına getirebilecek olan bu tip kararlardı. Bu kriz hepimizi kontrolümüz dışındaki durumlarda olmaya zorluyor.

Şirketlerin bu krizi aşması için hangi liderlik özelliklerinin öncelikli olduğunu düşünüyorsunuz?
Şeffaflık ve esneklik.

Publicis’in bunu iyi bir şekilde yapmasını sağlayan şey nedir?
Bu eşi görülmemiş durumda bence yine de iyi silahlarımız var. Finansal bir omurgamız var. Kaynaklarımızı daha iyi kullanmak için gerçekten iyi bir ülke modelimiz var. Tüm müşterilerimizin yeniden normale dönmek için yardıma ihtiyaç duyacağı bir zamanda yaratıcılık, medya, veri ve teknolojide benzersiz varlıklara sahibiz. Ancak, en önemlisi, bu krizden daha güçlü çıkacak bütünleşmiş ve çeşitli bir ekibimiz var. Hepsine bu zor zamandaki özverileri için teşekkür etmek istiyorum.

Kriz sonucunda ne değişeceğini (dünyada ve / veya iş dünyasında) umuyorsunuz?
Covid-19 krizi başladığından bu yana, herkes içinde bulunduğu düzeyde; ülke düzeyinde, şirketler içinde ve de kapı komşularımızla işbirliği yapmak zorunda kaldı. Yardımlaşma başladı… Umarım bu durum, fırtınadan çıktığımızda da aynı ruhla devam eder.

Karantina sürecinde olmaktan hoşlandığınız bir durum oldu mu?
Bir evim olduğunu keşfettim!