artwork

PR kuramlar değil kurallar dizisidir

12 yıl önce

0

İletişim sektörünün en önemli sermayesidir insan… Her iş sonucunun, değerlendirilen her fırsatın, üretilen her fikrin, iletişime ait tüm süreçlerin önünde de ardında da hep insan vardır. İletişim sektöründen insana ait bilgi birikimini, vizyonu, aklı ve emeği çıkardığımızda geriye kocaman bir “hiç” kalır. Bununla birlikte sektörümüzün insan “kıymetini” bulmakta zorluk yaşadığı da aşikar!

Bu ihtiyaçla çelişen bir başka gerçek ise iletişim fakültesi mezunu olup iş arayan, iş bulamadığı için umutsuzluğa kapılmış mezunlar ordusunun varlığı! Elbette iletişim alanında akademik eğitim almak önemli bir ayrıcalık, avantaj (olmalı) aslında. Ama nasıl bir eğitim?

İletişim danışmanlığı alanında kariyer yapmak için bu alandaki akademik alt yapıyı ikincil kılan asıl donanım ise entellektüel sermayedir. Bütünsel bakış, metodolojik düşünmek, analiz/sentez becerisi ve dünyayı, yaşamı, gündemi izleyip kavrama yatkınlığı gerektirir. Örneğin, Fleishman-Hillard içinde antropologdan eczacıya, doktordan mühendise kadar pek çok farklı akademik formasyondan gelen, dünya çapında değerli danışmanlar var. Benim diplomamda da “elektrik mühendisi” yazıyor!

İletişim dünyası kuramlar üzerine değil sürekli değişen, evrim geçiren kurallar üzerine kuruludur. Olaylar ve durumlar arasında doğru ilişki kurmak, stratejik düşünmek şarttır.

Benim iletişim sektöründe çalışmak isteyen gençlere tavsiyem; öncelikle bu donanıma sahip olup olmadıklarını sorgulamalarıdır. Mesleğimiz pratikle öğrenilen bir meslektir. Bu anlamda iletişim fakültelerinin, öğrencilerini öncelikle entellektüel sermayelerini oluşturmaya/beslemeye teşvik etmesi ve kuramsal eğitimden çok pratiğe odaklanarak, örneklere yoğunlaşan bir eğitim modelini benimsemesi, sektörümüzün en önemli ihtiyacı olan insan kaynağı konusundaki sıkıntılarının azalmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Figen İsbir
İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA) Yönetim Kurulu Başkanı
figen.isbir@ida.org.tr