artwork

PR dünyasının gündemi yapay zeka ve dezenformasyon

6 ay önce

0

Dünya genelinde önde gelen iletişim ajanslarının üye olduğu ve Türkiye’de de IDA tarafından temsil edilen ICCO (International Communications Consultancy Organization) yıllık olarak yayınladığı dünya PR endüstrisi raporu ve PR ödüllerinin yanı sıra her yıl Ekim ayında ICCO Global Summit adı altında bir konferans düzenliyor.

Türkiye dahil birkaç ülkede PR endüstrisine hizmet veren Faselis’in yöneticisi olarak ben de fırsat buldukça bu konferansa katılıp dünyada neler oluyor yakından takip etmeye çalışıyorum. Bu yıl Türkiye’den tek katılan ben olduğum için konferans izlenimlerini aktarma işi de bana düştü doğal olarak.

Diyebilirim ki yapay zeka ve uygulama alanları bu yılki konferansa damgasını vurdu. Diğer dikkat çeken konu ise yine teknolojideki gelişmeler nedeniyle hayatı çok daha kolay etkileme gücüne ulaşan dezenformasyon/yanlış bilgi yayılması oldu.
Yapay Zeka araçları PR endüstrisinin hayatını kolaylaştıracak Bugün ChatGPT gibi generative AI çözümleri kullanıcıları için basın bülteni, web sitesi içeriği, sosyal medya paylaşımları veya sunumlar oluşturabiliyor. Midjourney gibi araçlar ise verdiğiniz direktifler doğrultusunda sizler için gerçekte olmayan kişilerin veya mekanların görseller yaratabiliyor. Aynı şekilde piyasadaki yapay zeka video araçları da bu tarz videolar üretebiliyor. Yine bazı yapay zeka araçları kendi sesinizle veya istediğiniz bir ünlünün sesi ile podcast hazırlayabiliyor.

Tüm bunlar iletişim profesyonelleri için rüya gibi araçlar. Bu araçlar sayesinde birkaç dakikada basın bülteni hazırlayıp konuya uygun bir fotoğraf üretmek mümkün. Peki bu durum PR endüstrisini ne kadar değiştirecek ve ne kadar etik. İşte konferanstaki tüm oturumların üçte birinden fazlası doğrudan yapay zekayla veya dezenformasyonla mücadele gibi ilişkili konulardan oluşuyordu.

Öncelikle belirtmek lazım ki ChatGPT gibi generative AI araçları ve görsel üretim araçları endüstride kullanılmaya başlanmış bile. Salondaki katılımcıların yaklaşık %10’u bu tip araçları kullandığını, çok daha fazla bir oranı da 2024 içinde kullanmaya başlayacağını belirtti. Üzerinde fikir birliğine kalınan konu ise yapay zekanın PR endüstrisindeki kişileri işlerinden etmeyeceğini, onları el oyalayıcı işlerden kurtararak başka konulara odaklanmalarına olanak sağlayacağıydı. Burada ufak bir kişisel not eklemek istiyorum. Faselis olarak biz de 2024’ün başlarında AI destekli taslak basın bülteni oluşturma aracımızı kullanıma sunmayı hedefliyoruz.

Yapay zeka halüsinasyon görür mü?

Dikkat çekilen önemli bir konu ise generative AI araçlarının doğru kullanımıydı. Generative AI pek çok konuda bilgi sahibi ama her konuda değil ve siz ondan tam olarak bilgi sahibi olmadığı bir konuda bir şeyler üretmesini istediğinizde ürettiği içeriğe doğru bilgilerin yanı sıra yanlış veya hiçbir yerde var olmayan bilgiler de ekleyebiliyor. Buna da AI halüsinasyonları deniyor. Yine bu tip araçlar ile ancak taslak içerik üretmenin doğru yaklaşım olduğu, insan dokunuşunun önemi vurgulanan noktalardı.

Bilinçli ve bilinçsizce yayılan yanlış bilgi ve dezenformasyon hep vardı ama sosyal medyanın hayatımızın merkezine oturmasından sonra etkisi kat ve kat arttı. Üstelik bu dezenformasyon süreçlerinde yapay zekanın kullanılması bu kaynakların işini daha da kolaylaştırdı. Fakat ICCO Summit’e katılan konuşmacılar yapay zekanın aynı zamanda yanlış bilginin ve dezenformasyon kaynaklarının tespitinde de kullanılabileceği görüşünde.

Varşova Prensipleri

Görünen o ki yapay zeka kısa sürede PR endüstrisinde yoğun olarak kullanılacak. ICCO da bu süreçte yapay zekanın etik kurallar çerçevesinde kullanılması için bir dizi prensip oluşturma kararı almış. Bu karar ICCO Global Summit’in başlamasından hemen önce yapılan ICCO toplantısında alındığı için de Varşova Prensipleri olarak adlandırılıyor. Bu prensipler hangi tip AI kullanımının etik hangisinin etik dışı olduğunu ortaya koyacak. Belki yakın zamanda ülkemizdeki PR ajanslarından da bu prensipler altın imza atanları görmeye başlarız.

Konferansın bizler için sürprizi kapanış oturumunda 2024 ICCO Global Summit’in 10-11 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapılacağı duyurusu oldu. Umarım Türkiye halkla ilişkiler endüstrisi ayağına kadar gelmiş bu fırsatı kaçırmaz ve konferansa yoğun katılım gösterir, bu sayede dünyada neler olup bittiğini yakından gözleme fırsatı bulur.

 

Aydın Sün
CEO, Faselis