artwork

Pazarlama dünyasının göz bebeği

6 ay önce

0

Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, pazarlama sektöründe yapay zekanın dünya çapındaki rolünü tartışıyor ve gelecek için neler getirebileceğini anlatıyor.

Pazarlama sektörü yapısı gereği, teknolojinin son imkanlarını ilk kullanan alanların başında gelir. Birçok teknoloji henüz bilimsel yayınların konusu iken, pazarlama dünyası bunu reklam kampanyaları için kullandı. İlk bilgisayar animasyonları, ilk Photoshop görseller, ilk deepfake videolar, ilk ultra 8K HD canlı yayınlar… Çünkü pazarlama sektöründe reklam veren talebi her zaman en üst noktadadır.

Tanıtımını yapacağı ürünün, hizmetin en iyi şekilde tüketiciyle sunulmasını ister. Bu da ortaya pazarlama sektörünün teknolojiyle iç içe bir duruş sergilemesi sonucunu koyuyor. Zaten burada teknolojik gelişmeleri finanse eden reklam sektörüyle bir ekonomik döngü söz konusu. İlk küresel medya aracı olan radyolarda reklam müziği sektörü oluşmasaydı, TV yayınları için gereken bütçe bu kadar kolay bulunamazdı. Dolayısıyla günümüzde artık teknolojinin başka bir boyuta ulaştığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Sürekli öğrenen, gelişen, değişen ve dönüşen bir yapay zeka teknolojisi var. Bu chat sistemi insanlardan gelen sorularla birlikte bilgi dağarcığını geliştirerek her nano saniyede daha fazla veri yüklenerek kendini geliştiriyor. Kaçınılmaz bir son olarak da metin yazarlığı konusunda önemli örnekleri ortaya koyuyor. Bugün başta ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Çin olmak üzere, teknoloji kullanımının hayli yoğun olduğu aynı zamanda da pazarlama faaliyetlerinin hacim ve bütçe olarak yükseliş kaydettiği yerlerde Chat- GPT kullanılarak hazırlanmış reklam metinleri, pazarlama dünyasının göz bebeği. İki nedeni var: Birincisi reklam sektörünün ihtiyacı olan hızlı üretimi gerçekleştirmesi, ikincisi ise metinlerin insan elinden çıktığı halinden daha az hataya sahip olması hatta hiç hata barındırmaması. ChatGPT’nin kullanıldığı bir başka alan ise, reklam stratejisi oluşturma. Biz pazarlama sektörünün en önemli ihtiyaçlarının başında şu sorulara yanıt vermek gelir:

  • Markaya ait ürün hizmet için kampanya düzenlenecek?
  • Hangi hedef kitleye seslenilecek?
  • Reklam kampanyası geleneksel mi yoksa sosyal medyada mı yayınlanacak?
  • Hangi Influencer ile çalışılacak?

Bugün ChatGPT, elde ettiği bilgi  dağarcığı sayesinde Avrupa ve ABD’deki pazarlama faaliyetlerinde kampanya hazırlama süreçlerinde de etkin şekilde rol almaya  başladı. Hollywood filmlerinin senaryolarının da kısa süre içinde tamamen yapay zeka programları kullanılarak yazılması  planlanıyor hatta çekilecek film listeleri yayınlanıyor. Durum böyleyken pazarlama sektörünün konuya uzak kalması beklenemez. Yakın gelecekte Türkiye’de hem reklam metinlerinin hem de kampanya stratejisinin ChatGPT’den daha fazla yararlanarak oluşturulduğuna şahitlik edeceğiz. Sadece bununla da kalmayacak. Sektörde ChatGPT ile uyumlu diğer yapay zeka fotoğraf, video, ses, montaj programlarıyla çalışarak belki de tamamen yapay zeka tarafından üretilmiş kampanyaların oluştuğunu göreceğiz. Reklam sektörü hız, yenilik, gelişim, dönüşümü yakından izler. Teknoloji de bunu sağladığı sürece ChatGPT başta olmak üzere  teknolojik yeniliklerin pazarlama faaliyetlerini çok kısa sürede tıpkı sosyal medyanın yaptığı gibi değiştirmesine şahitlik edeceğiz. Sektör olarak bize düşen bu gelişmeleri yakından izlemek ve uygulamaktan geçiyor. Yakın gelecekte pazarlama sektöründe ‘insanın olduğu kampanyalar yapılmalı mı?’ sorusunu soracağımızı dile getirmek de bilim kurgu sayılmayacak diye düşünüyorum.

Emrah Pamuk

Digital Exchange

CEO 

 

Bu içerik ilk olarak Campaign Türkiye’nin 135. sayısında yayımlandı.