artwork

Onur Kavak: “Çözümün paylaşım ekonomisi olduğuna inanıyorum”

6 yıl önce

0

Bir önceki nesil “ikinci el” ürünlere göz ucuyla bile bakmazken, şu anda paylaşım ekonomisi büyüyor. Bu durumu letgo Türkiye Genel Müdürü Onur Kavak anlattı.

Ekonomi dünyasının gündemi oldukça hareketli. Bu gibi dönemlerde başarıya ulaşabilmek için durumu çok iyi analiz etmek gerektiğini düşünüyorum. Makro düzeyde henüz bir daralma olduğundan bahsetmek doğru olmaz, zira açıklanan rakamlara baktığımızda Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Ancak ekmek gerçekten de aslanın ağzında, çünkü büyüme eskisi kadar kolay ve hızlı gerçekleşmiyor.

İçinde bulunduğumuz dönem hem bireyler hem de firmalar için sorun kadar fırsat da barındırıyor. Yaratıcılık ise tam olarak bu anlarda devreye giriyor. İhtiyaçlarını eskisi kadar kolay karşılayamayan bireyler, alışkanlıklarını gözden geçirecek ve kaynaklarını daha verimli kullanabilecekleri çözümler arayacak. Herkesin ortak paydada buluşacağı bu yaratıcı çözümün uzun süredir kulağımızda çalınan, ancak henüz yeteri kadar hayatımıza giremeyen paylaşım ekonomisi olduğuna inanıyorum.

Bu dönem içinde irrasyonel yeni ürün sahiplenme dürtüsü, yerini rasyonel “elde edilen fayda” kavramına bırakacak ve böylece aslında atıl duran ya da yeteri kadar aktif kullanılmayan kaynaklar ekonomiye dahil olarak, ekonomik toparlanmaya çok ciddi katkıda bulunacak. Bu değişimi okuyabilen ve buna uygun yaratıcı çözümler sunan markalar, bu dönemin kazananları olacak.

Ürün almanın ve satmanın ötesinde

letgo, aslında tam da az önce bahsettiğim ihtiyacı karşılama ve dünyanın en büyük ikinci el alışveriş platformu olma hedefi ile yola çıktı. En yeni teknolojilerle sezgisel tasarımı bir araya getirerek daha iyi bir alışveriş deneyimi yaratmak ve ikinci el alışverişi çok kolay bir hale getirmek için çalışıyoruz. Şirket olarak vizyonumuz, yalnızca ürün almanın ve satmanın çok ötesinde.

İkinci el ürünler, herhangi bir kaynak tüketimi gerektirmediğinden geri dönüştürülmüş ürünlere göre daha bile çevre dostu. letgo, ikinci el alışverişi kolaylaştırarak, Türkiye’de ve dünyada on milyonlarca kişinin yeni bir eşya almak yerine, ikinci eline bakmasını sağlıyor.

Sadece bir fotoğraf çekme basitliğinde hızlıca satışa sunulan eşyalar, ücretsiz uygulama sayesinde kolayca yeni sahibini buluyor. Satılmak istenen ürüne uzun uzun tanıtım yazma karmaşasından da kurtaran letgo, yapay zeka ve imaj tanıma özelliği ile ürüne otomatik olarak başlık ekleyip kategorize ederek saniyeler içerisinde yayına alıyor. Geçen ay kullanıma sunduğumuz video ilan seçeneğiyle, kullanıcılar spor ayakkabıdan dağ bisikletine kadar satmak istedikleri her ürüne kısa tanıtım videosu çekerek yayınlamaya başladı. Sağladığımız bu fayda ile Türkiye’de de ikinci el alışverişte büyük bir değişime öncülük edip en büyük pazar yeri haline geldik. Kullanılmayan eşyaları tekrar ekosisteme dahil ederek ülke ekonomisine katkı sağlayan letgo, tasarruf bilincinin gelişimine ve israfla mücadeleye de öncülük etmekte.

Türkiye’de aktif olarak 22 milyonun üzerinde ürünün listelendiği letgo, 2 yılda yüzde 700 büyüme yakaladı. Yine 2017 yılında yayınlanan App Annie raporuna göre Türkiye’de en çok indirilen beş uygulama arasında yer aldı. Kullanıma açtığımız yeni özelliklerimiz ile bu yıl da sürdürülebilir büyümemize devam etmeyi hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde, ikinci el alışkanlığını daha da yayarak Türkiye’deki ekonomik toparlanmaya katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.

Firmalar, karşılığını aldığı sürece reklam yapar

Günlük hayatımızın neredeyse her anının önemli bir parçası haline gelen internet, akıllı telefonlar, sosyal medyanın etkisi ile günün büyük bir bölümü dijital dünyada geçirilmeye başlandı. Haberler dijital dünyada takip ediliyor, müzikler dijital dünyada dinleniyor, alışverişin büyük bir bölümü dijital dünyada gerçekleşiyor. Bu durum, dünyada ve Türkiye’de reklam yatırımlarında değişim yaşattı. İçinde bulunduğumuz dönemdeki reklam yatırımları ile ilgili sorunuza gelecek olursam; firmaların karşılığını aldığı sürece yatırım yapmaktan hiçbir zaman imtina etmeyeceğini düşünüyorum. Odağına tüketiciyi koyan, tüketicinin bu dönemde yaşadığı değişimi iyi anlayan, ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmet geliştiren, iletişim çalışmalarında doğru mesajla ilerleyen firmalar yatırımlarına tam gaz devam edecektir. Asıl sorgulanacak şey, yatırımların yarattığı etki olacak.

Değişim fırsatlara gebe

Bu dönemlerin tüm markalar için bir fırsat olduğuna inanıyorum. İlk söyleyebileceğim, odağında tüketici olan tüm firmalar, tüketici alışkanlıklarındaki değişimi takip ederek ve hatta değişime öncülük ederek bu dönemde pozitif anlamda ayrışabilirler.

İkinci olarak, “En iyi yöntem, alıştığım şekilde yapmak” bugünün dünyasında büyük bir tuzak. Değişime yapısal olarak da uyum sağlamak gerekiyor. Bu değişim sürecinde ancak ve ancak çevik, hızlı karar alabilen, otonom ve tamamen ölçümlenebilen sonuç odaklı ekip yapıları ile başarının kapıları aralanabilir.

letgo olarak biz de bu iki konuya çok önem veriyoruz. Tüketici alışkanlıklarındaki değişime öncülük ederek, on milyonlarca kişinin yeni bir eşya almayı düşünmek yerine ikinci ele bakmalarını sağlıyoruz. Bu değişimi hızlandırabilmek için teknolojik yenilikleri kullanarak ikinci el alışverişi çok daha kolay bir hale getirmeye çalışıyoruz. letgo’nun otomatik ürün tanıma ve kategorize etme teknolojisi sayesinde spor malzemelerinden diz üstü bilgisayara kadar her türlü ürünü listelemek için sadece bir fotoğraf çekmek yeter hale geldi. Ürünümüz ve iletişimdeki sıcaklığımız tüketicilerin takdirini kazandı. Türkiye de dahil olmak üzere 75 milyon indirilme rakamına ulaştık. Bu alanda dünyada ve Türkiye’de en büyük pazar yeri olma hedefimizi sürdürmek için çalışmaya devam ediyoruz.

 

“Onur Kavak: ‘Çözümün paylaşım ekonomisi olduğuna inanıyorum’” yazısı ilk kez Campaign Türkiye’nin 80. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...