artwork

Öget Kantarcı: “Cinsiyet eşitliğini destekleyen bir kurum kültürüne sahibiz”

6 yıl önce

0

Toplumsal cinsiyet eşitliği söz konusu olduğunda GittiGidiyor çok özel bir yere sahip. Great Place To Work Enstitüsü tarafından açıklanan “Türkiye’nin En İyi İşverenleri” listesinde yer alan şirket, aynı zamanda 2 yıl üst üste Diversity (Çeşitlilik) Özel Ödülü’nü de kazandı. Bu başarıyı ve daha fazlasınıGittiGidiyor Genel Müdürü, eBay MENA Bölge Direktörü ve TOBB E-Ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı’dan dinledik.

Campaign Türkiye Türkiye’de bugün toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gördüğünüz tablo nedir?

Öget Kantarcı Türkiye’de bugün toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda olumlu gelişmeler yaşanmakla beraber hâlâ atılması gereken adımlar olduğunu söylemek gerek. Dünya Ekonomi Forumu 2017 Cinsiyet Eşitsizliği Raporu gidilecek daha çok yolumuz olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.

Öte yandan olumlu bir gelişme olarak iş hayatında üst yönetimlerde kadınların daha fazla yer alması gerektiği konusunda çalışmalar gerçekleştirildiğini görüyoruz. Ülkemiz için umut verici olsa da cinsiyet eşitsizliği kapsamında hâlâ yaptırım gücü yüksek politikalara ihtiyacımız var.

GittiGidiyor çalışanlarından oluşan bir ekip, tıpkı eBay’in diğer ülkelerinde olduğu gibi 2015 yılında gönüllülük esasıyla GittiGidiyor WIN (Women’s Initiative Network) grubunu kurdu.

Campaign Türkiye Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Öget Kantarcı Bir eBay şirketi olan GittiGidiyor’un kurumsal bakış açısında çeşitlilik ve dâhil etme kültürü önemli bir yer kaplıyor. Cinsiyet eşitliğini destekleyen bir kurum kültürüne sahibiz ve gerek şirket içinde gerekse şirket dışında bu konudaki bilinci en üst seviyeye yükseltmek için çalışıyoruz.

GittiGidiyor çalışanlarından oluşan bir ekip, tıpkı eBay’in diğer ülkelerinde olduğu gibi 2015 yılında gönüllülük esasıyla GittiGidiyor WIN (Women’s Initiative Network) grubunu kurdu. Bu grup önderliğinde, yarattığımız çalışma ortamıyla kadınların kariyer yolculuklarında güçlenmelerine katkı sağlıyoruz. Sadece şirket içine odaklanmıyor, şirket dışındaki kadınların hayatlarına da dokunacak projeler geliştiriyoruz. Kadınların iş dünyasında daha çok “Varım” diyebilmelerini önemsiyoruz.

Öte yandan GittiGidiyor olarak iş yeri ve pazar yeri sistemi içinde din, dil, ırk, kültür, dünya görüşü, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ayrımcılığı yapmaksızın çeşitliliği ve dahil etmeyi destekliyoruz. Bu kapsamda, GittiGidiyor bünyesinde tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak çalışanlarımız tarafından kurulan gruplarımızdan biri de “United in Pride”. United in Pride, LGBTİ+ konusunda farkındalığı artırmaya yönelik olarak çeşitli çalışmalar yürütüyor. Herkesin eşit olduğu bir iş yeri kültürüne sahip GittiGidiyor’da farklılıklardan bir bütün oluşturmanın son derece kıymetli olduğuna ve en büyük zenginliğimizin çeşitliliğimiz olduğuna inanıyoruz.

Hem kadınlarımız hem de tüm çalışanlarımız için ortaya koyduğumuz etkili çalışan deneyimi politikalarımız sayesinde Great Place to Work® Enstitüsü tarafından hazırlanan “2018 Türkiye’nin En İyi İşverenleri” listesinde birinciliği kazandık. Ayrıca, iş hayatı ve sosyal yaşamda kadınları güçlendirmeye yönelik çalışmalarıyla Fırsat Eşitliği ve Kadınların Desteklenmesi Özel Ödülü’nün de sahibi olduk.

Türkiye’de bugün toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda olumlu gelişmeler yaşanmakla beraber hâlâ atılması gereken adımlar olduğunu söylemek gerek.

Campaign Türkiye Sizce toplumdaki bakış açılarının değişiminde reklamın ve diziler gibi popüler kültür öğelerinin rolü nedir? Bu platformlarda insanlara örnek alabilecekleri karakterler sunuyor muyuz?

Öget Kantarcı Üyesi olduğum TÜSİAD’ın gerçekleştirdiği “Televizyon Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması” bu konuda son derece dikkat çekici bir tablo çiziyor. Rapora göre, Türkiye’de medyada kadın imgesi üzerine yapılan araştırmaların pek çoğunda kadın karakterler; toplumsal bağımlılığı yüksek, sorunlar karşısında zayıf, kolay vazgeçen, motivasyonunu yitirmeye yatkın, uzlaşmacı, fedakar ve kolay ikna edilen kişiler olarak temsil ediliyor. Yine aynı raporda, televizyonda toplumsal cinsiyet temsillerinin eşitsizliğine dair durumun sadece Türkiye’ye özgü olmadığı, tarihsel olarak erkeklere boyun eğen, bastırılan ve erkeklere kıyasla ikincil konumda bulunan kadın temsillerinin yaygın olduğuna da dikkat çekiliyor. Bu tablodan da anlaşılacağı üzere, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hassasiyetlerin gelişmemiş olması sebebiyle kadın ve erkek algıları ekrana da aynı biçimde yansıtılıyor. Dizilerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin; reklamverenler, yapımcılar, yayıncılar, senaristler, yönetmenler ve oyuncular gibi sektör paydaşlarının bakış açısıyla ele alınarak tartışılması ve paydaşların kendi etki alanlarından yola çıkarak bu algıyı değiştirmeye yönelik adımlar atması büyük önem taşıyor.

Campaign Türkiye Sizce toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için nasıl adımlar atılmalı?

Öget Kantarcı Öncelikle eğitim alanında bu yönde reformların yapılması büyük önem teşkil ediyor. Toplumumuzu cinsiyet eşitliliği konusunda temelden eğitebildiğimiz takdirde, bu alanda istenen hedeflere daha kolay ulaşacağımızı düşünüyorum.

Öte yandan, çalışma hayatında da kadınların görünürlüğünü artıracak çalışmaların gerçekleştirilmesi son derece etkili olacaktır. Kurumların kadınların karşılaştıkları güçlüklerin gerçek anlamda farkında olması ve bu konuda sorumluluk alması gerekiyor.

Bu konuda ülke çapında yapılacak etkinlikler, ortaya konacak sosyal sorumluluk projeleri çok değerli. Ayrıca şirket içindeki uygulamalar ve çalışan deneyimi politikası da çalışma hayatında cinsiyet eşitsizliğini önlemeye yönelik olarak yeniden şekillendirilmeli.

GittiGidiyor’da eşitliğe yönelik çalışmalar

  • Eğitimler ve oryantasyon programları düzenliyor.
  • Farklı görevlerde bulunan kadın ve erkek çalışanların bir veya iki iş gününü beraber geçirerek birbirlerine deneyimlerini aktardığı Shadow (Gölge) isimli programı gerçekleştiriyor.
  • GittiGidiyor’da yeni işe alımlar için açık pozisyonları, kadın istihdamını artırmaya yönelik olarak kadınlardan oluşan iş çevreleri ve üniversitelerin mezun dernekleriyle paylaşıyor.
  • Gönüllü GittiGidiyor çalışanlarından kurulan tiyatro ekibi, kadın konusunda farkındalığı artıran oyunlar sahneliyor. 2016’da sahnelenen “Yayında mıyız?” isimli oyundan elde edilen gelir, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’na (KEDV) bağışlandı.
  • WIN öncülüğünde, 2017’de BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzalayan şirketler arasına girdi.
  • Çalışan Deneyimi departmanının politikaları ışığında, tüm yöneticilerin, işe alımlarda kısa listeye bıraktığı son 3 adayın en az 1’inin kadın olması koşulunu gözetmesi isteniyor.
  • Ebeveynlerin çocuklarıyla daha iyi iletişim kurmasına katkı amacıyla Parents Day etkinlikleri düzenleniyor.
  • Baba olan çalışanlar, çocukları dünyaya geldikten sonra 10 gün izin kullanabiliyor ve anne olan çalışanların yasal doğum izinleri bittikten sonra 1 yıl boyunca 1 gün evden çalışabiliyorlar. Bebekler için şirket tarafından özel sağlık sigortası yaptırılırken, annelere de izinli oldukları süre içinde herhangi bir maaş kesintisi uygulanmıyor.
  • Çalışanlar diledikleri zaman çocuklarını iş yerine getirebiliyorlar, bebeği olan anne çalışanlar için süt odası da bulunuyor. Ayrıca, karne ve sınav günleri çalışanların izinlerinden düşülmüyor.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 78. sayısında yayımlandı.