Site icon Campaign Türkiye

Ödüller yaratıcılığın evrimini hızlandırmalı

Advertising Club ve ANDY Awards CEO’su Gina Grillo, sorunların tartışılması gerektiğini, DDB’nin başlattığı tartışmayı desteklediğini belirtirken, ödüllerin sektörü yukarı çektiğini de vurguluyor.

Campaign’de kaleme aldığı yazıda DDB’den Amir Kassaei, cesurca ortaya atıldı ve ödül endüstrisinin ajansların kendi dürüstlüklerini ödül kazanma uğruna gözden çıkarmasına yol açtığını vurguladı. Kabul edin ya da etmeyin, bu makalenin, ödüllerin neden reklam dünyasında bu kadar önemli bir hale geldiğine ve bu etkinliklerin endüstriyi nasıl ileri götürebileceğine yönelik dürüstçe bir tartışma ortamı yarattığı bir gerçek.

Dünyanın en iyi kreatifleri tarafından, en iyi kreatifler için geliştirilen 120 yıllık bir sektör organizasyonu ve ödül töreninin yöneticisi olarak ben, her zaman insanların sektörümüze yaptığı harika katkıyı takdir etmenin önemini savunacağım; fakat aynı zamanda bu etkinliklerin yönünü değiştirebileceğinin de farkındayım. Ödüllerin, yaratıcılık evriminin gelişmesi için olabilecek en güçlü katalizör görevine sahip olduğunu düşünüyorum ve biz organizatörler olarak bu standartları koruma sorumluluğuna sahibiz.

Biz sektöre kuşbakışı bakmalı, reklamverenleri ve ajansları cesur oldukları  ve yaratıcılığı şekillendirdikleri için iyilik dolu ve ilham verici bir biçimde onurlandırmalıyız.

Bu kutsal bir sorumluluk. Ödül törenlerine şimdilerde eskiden olduğundan daha fazla ihtiyacımız olduğu kuvvetle muhtemel fakat kendi kolektif sürecimizin saflığını nasıl sağlayabiliriz?

Ne yapmalıyız?

İlk ve en önemli amacımız herhangi bir ödülün bazı dengeler sistemi içerisinde verilmesini ve kar amacının nihai hedef olmamasını sağlamaktır. Muhteşem, yaratıcı işleri ve aynı zamanda geleceğe yön veren yatırımları onurlandırmanın ve bu sayede iş arkadaşlarımızın daha zor ve karmaşık yeni engellerle daha iyi mücadele etmesine götüren sarmalın sıkı kışkırtıcıları olmalıyız.

Bütün sektör adına, ödül törenlerinin bütün gelirleri kullanarak lider gelişimi, genç yetenekleri çekme, tutma ve diğer endüstrilerin harika zihinlerle mücadele etmesini sağlama gibi, yaratıcılığı körükleyen yeni programlar sunmalıyız.

Dönüşen endüstriler, dar bütçe ve teknoloji ve verinin etkisiyle tehdit altında olan bazı zanaatları uzun vadede koruyacak programları desteklemeliyiz. Endüstrimize, bu faktörlerle mücadele edebilecek gücümüzle ve akla yatan hamlelerle engelleri atlayabileceğimizi göstermeliyiz.

Ayrıca jürimizi de cesur, meslektaşları tarafından saygı gören ve oyun değiştiren yaratıcılığın marka, ekonomi veya bir amaç uğruna oluşturduğu pozitif döngüyü bilen dünya çapındaki endüstri liderleri ve uzmanlar, vizyonerlerle doldurmalıyız. Standart işçiliği, ilham verici yeteneği ve harika işlerin yükselmesine katkı sağlayacak fikirleri fark etmek ve çıtayı yüksekte tutmak bir jürinin görevidir.

“Neden ben düşünmedim” dedirtebilmek!

Bu da, cesur, paylaşımcı fikirleri göz önüne serip onurlandırarak salondaki diğer kreatiflerin “Neden ben böyle düşünemedim” dedirtmesini sağlamaktır.

Bu aynı zamanda, bazen çetin ve acı verici olabilen bir fikrin hayata geçme sürecinin hakkını vermek ve ödülü takdim etmek anlamına gelir.

Biz kreatifleri beslemeliyiz ve onları anlayıp, çabalarını takdir ettiğimizi göstermeli; onların yaratıcılık savaş hikayelerini dinleyip bu hikayeleri paylaşmalarını sağlayarak ilham vermelerini desteklemeliyiz. Bilgi paylaşımı, inovasyon için çok kilit bir konumda ve biz bu fikirlerin polen gibi doğal bir şekilde bağlantıya geçip yayılmasını sağlamalıyız.

Son olarak, sektör yeni işletme normları ve teknolojilere adapte olma zorluğu ile karşı karşıyayken ödüller sektörün dönüşümünde evrimin hızını ayarlamalılar. Bu, sektörün dışından jürilerin seçimleriyle de olur, yaratıcılığın ve şovun yeni kurallarıyla da… Biz, harika işleri kutlayabileceğimiz yeni fikirleri uygulamalıyız.

Sektör ödülleri, yapmaları gereken şeyi yaptıklarında yaratıcılığın neler ortaya koyacağını gösterir, meslektaşların saygısını kazanmayı sağlar ve taze yeteneklerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Yarışma, yapılan etik ve anlamlı gelişmenin test edildiğini göstermektir. Bu etkinlikler sadece ödül kazanan kişileri değil, bütün sektörü yukarı çekiyor.

Biz bu dürüst diyalogun devam etmesini umut ediyoruz ve biz insanların sektör hakkındaki çekincelerini cesur bir paylaşımla konuşmalarını destekliyoruz.

 

Gina Grillo, Advertising Club ve ANDY Awards CEO’su

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Şubat 2016 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

Exit mobile version