artwork

NFT, oyunlar ve metaverse neden lüks için mantıklı?

2 yıl önce

0

NFT? Skin? CryptoPunk? Hepsinden bıktınız mı? Bunun sadece tantana olduğunu mu düşünüyorsunuz? Lüks için düşündüğünüzden daha heyecan verici.

Future Luxe’ta açıklandığı gibi gelecek nesil, AI ve hayaller dünyasında çok fazla zaman (ve para) harcayabilir. 1960’larda efsanevi bilim kurgu yazarı Philip K. Dick, 1990 yapımı Total Recall adlı filme uyarlanan “We Can Remember It for You Wholesale” adlı bir hikaye yazmıştı. İçinde Arnold Schwarzenegger’in karakteri, belleğe tatil anılarını yerleştirmeyi sağlayan bir şirket olan Rekall’ın müşterisidir. Rüya ile gerçeği ayırt edemeyince işler kontrolden çıkar ve sonunda gizli bir ajan olduğunu anlar. Rüyalar, sanal tatiller veya deneyim anıları satın alma olasılığı, para harcamaya değecek bir olasılıktır ve gizli bir ajan olmanıza gerek yoktur.

Kitapta yaptığım tahminlerden biri, lüksün hala en büyük ve en etkili markalarından biri olan Louis Vuitton’ın bugün olduğu gibi sadece valiz ve şehir rehberi satmakla kalmayıp aynı zamanda seyahati de büyük ölçüde çeşitlendireceğiydi. Ayrıca salondan çıkmadan dünyayı şık bir şekilde keşfetmeye istekli tüketiciler için VR paketleri satıyor. Nike’ın ünlü sloganı “tüketici karar verir” burada bir kez daha geçerli. Teknoloji, tüketicilerin markaları daha kapsamlı bir şekilde deneyimlemelerine yardımcı olacak.

Örneğin; tüketici ürünlerin gerçekliğini kanıtlamak ve belki de yeniden satmak mı istiyor? Lüks endüstrisi (LVMH, Cartier, Prada, OTB…) bunu etkinleştirmek için blockchain teknolojisi etrafında Aura adlı bir konsorsiyum geliştiriyor. Tüketici, video oyunları oynamak ve alışveriş yapmak için çok mu zaman harcıyor? Balenciaga, Fortnite hayranları için ürünler sunarken Gucci de Roblox’ta sınırlı üretimli aksesuarlar sunuyor.

Tüketici, gerçek hayattaki influencer’lardan şüphe etmeye başlar ve sosyalleşmeyi sever mi? Instagram feed’in belirttiği gibi, “LA’de yaşayan ve 19 yaşında bir robot” olan Lil Miquela, 3 milyondan fazla takipçi topluyor ve Prada gibi markalarla 2018’de iş birliklerine başlamıştı bile.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Miquela (@lilmiquela)’in paylaştığı bir gönderi

Tüketici, evinden ayrılmadan bir mağazanın nasıl göründüğünü görmek istiyor mu? Ona biraz artırılmış gerçeklik ve sanal mağazalar sunun.

NFT söz konusu olduğunda sanat bir kez daha lüksü büyük ölçüde etkiliyor. Özünde, sanat benzersizdir. Tasarım gereği, lüks üretim daha fazla kitleseldir. OpenSea gibi NFT pazar alanları yıllardır varken, Exclusible gibi özel lüks NFT pazar alanları da yakın zamanda oluşturuldu. Bu nedenle çoğu lüks markanın neden sanal dünyayla ilişki kurduğunu merak ediyorsanız, bunun nedeni kısmen yapılacak bazı işler olması ancak çoğunlukla hikaye anlatımıyla ilgili olmaları. Gelecekte hikayeler çok farklı şekilde anlatılabilir çünkü nihai tüketici, mevcut altyapılarını oldukça tamamlayıcı nitelikte. Lüks sektörü sürdürülebilirlik konusunda geç kaldı yine de hala birlikte hareket etmek için çabalıyor. ‘İkinci el’ hala uygun şekilde ele alınmıyor. Sürdürülebilirlik ve döngüsellik konularında üst düzey kişilere açıkça ihtiyaç duyuluyor. Vogue’un tanımladığı gibi, metaverse şeflerine ihtiyaç duyulup duyulmadığını bilmiyorum ama değişiklikleri görmezden gelmeyin – sanal dünyanın lüks için gerçek faydaları olacak.

Erwan Rambourg

HSBC Genel Müdürü, HSBC Tüketici ve Perakende Öz Kaynak Araştırması Küresel Başkanı