artwork

Mobil ödeme sistemleri: Nakit kullanılmayan bir gelecek

11 yıl önce

0

Bir e-ticaret sitesi sahibi arkadaşım yakın zamanda benden mobil ödeme sistemleri ile ilgili bir mentörlük istemişti. Ben de kendisine sunum hazırlarken çok harika bazı makale ve sunumlara ulaştım. Bunlardan en güzeli Hongkiat’ta karşılaştığım yazıydı ve bunu sizin için derlemek istedim.

Akıllı telefonların gelişimi şimdiden alarmlı saat, ses kayıt cihazı, müzikçalar ve kol saati gibi birçok cihazı tarihin tozlu sayfalarına gömdü. Yakında nakit kullanımı da ortadan kalkacak biliyorsunuz değil mi? Cüzdanınızı şişiren tüm kredi kartlarını çöpe atmaya hazır olun.

Mesela nüfusu 10 milyona yaklaşan Japonya’da, 2010 yılından beri akıllı telefonlar kredi kartı gibi kullanılıyor. 2015’e geldiğimizde tahminlere göre bu endüstrinin 200 milyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Dünya üzerinde 6 milyardan fazla kayıtlı akıllı telefon var ve bunların 1 milyardan fazlası zaten halihazırda pazarda hazır bulunuyor. Eskiden cüzdan kaybetmek ne kadar korkunç bir fikirse, şimdi de aynı şey akıllı telefonlarımız için geçerli.

Dijital cüzdanlar

Sizi nakit taşımaktan kurtaracak dijital, elektronik ve sanal cüzdanlar hala geliştirme aşamasındalar ve bunların başlangıçlarını telefonlarınıza indirebiliyorsunuz. Böylece dijital cüzdanlar artık yavaş yavaş hayatımıza giriyorlar.

İlginç olan kısım ise bunun gerçekleşme şekli.

Ödeme hafifliği

Eğer dijital cüzdanınız NFC destekli bir Android telefonsa, akıllı telefonunuzu tıpkı bir kredi kartıymış gibi kullanabilirsiniz. Ama itiraf etmeliyiz ki tüm Android telefonlar NFC teknolojisini desteklemiyor. Ama sağolsun Square Wallet gibi e-cüzdanlar ile kasiyerlere sadece adınızı söyleyerek alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

ERPLY gibi sistemler sayesinde ise herhangi bir mağazada herhangi bir ürünü işaretleyebiliyor ve PayPal hesabınızla o ürünü anında satın alabiliyorsunuz. Tabbedout’u destekleyen bar ve restoranlarda da müşteriler, garsonların hesabı getirmesini falan beklemeden ücretlerini ödeyip çıkabiliyorlar. Bitmedi…

Sadık ödemeler

Dijital cüzdanlar sadece sahiplerinin ödeme bilgilerini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda daha düzgün bir mağaza kartı deneyimi sağlıyor. Eğer gerçekten tamamen dijital olan bir cüzdan istiyorsanız, artık müşteri kartları taşımanıza da gerek kalmayacak.

Bu sistemi tedarik etmek için önce kartlarınızın barkodlarını okuyabilen uygulamalara ihtiyaç duyacaksınız. Geçiş noktalarında da bu barkodları mobil cihazlarına okutuyor ve alışverişlerinize devam ediyorsunuz.

Mağaza kartı uygulamaları ve programları

Mağaza kartı uygulamaları, ki bunlara örnek olarak LevelUp, Perka, rewardjunkie! gibi uygulamaları gösterebiliriz, işletme sahiplerine birtakım imtiyazlar sunuyor. İşletme sahipleri, belirlenen ödüller üzerinde oynamalar yapabiliyor.

Geri kalan kısmı oluşturan bizler içinse marka kartı taşımak falan bir tür hayal olup çıkıyor. Nihayetinde artık her şey akıllı telefonlarımızın içerisinde ve her şeyi bu şekilde halledebiliyoruz.

Alternatif ödeme şekilleri

Ben biraz dikkat delisiyimdir diyorsanız ve her şeyin bir cihazda toplanmasından rahatsız oluyorsanız, kullanabileceğiniz başka ödeme seçenekleri de mevcuttur.

Kurye ya da mobil fatura

Burada asıl fikir tüm ödemeleri telefon faturasına eklemek ve ay sonunda tek bir ödeme yapmaktır. Bu yöntemin güzel yanı illa da akıllı telefon sahibi olmanıza gerek olmamasıdır zira ödemeleri SMS yoluyla da yapabilirsiniz. Nihayetinde onay kodu diye bir şey var.

Kredi kartı rahat değil mi?

Kredi kartı kullanmak hoşlanmıyorsanız Venmo ve Dwolla gibi nakit transfer uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar kredi kartından ziyade hesabınızda bulunan para ile münasebet içerisinde olurlar.

Ayrıca biriken bazı miktarları Venmo ya da Dwolla hesabınız vasıtasıyla daha sonraki küçük ödemelerinizde kullanabilirsiniz. Bu ödemeler hafif bir öğle yemeği ya da birkaç parçalık market alışverişleri olabilir.

Kart okuyucu olarak akıllı telefonlar

Mutlaka sizin de üzerinizde yeterince nakit bulunmadığı anlar olmuştur. Özellikle bahşiş bırakma gibi durumlarda yaşanan bu sıkıntıları çözecek olan bir kredi kartı fikri nefis olmaz mıydı? Ama maalesef bu sistemi karşılayacak olan makineler fazlasıyla pahalı ve ağır olurdu.

Oysaki akıllı telefonlar bu hususta daha mantıklı bir seçenek zira nereye gidersek gidelim yanımızdan ayırmadığımız tek şey telefonumuzdur. Hal böyle olunca bahsedilen sistemi akıllı telefona uyarlama fikri kaçınılmaz oluyor. (Payleven, iZettle)

Peki güvenli mi?

Ne olursa olsun bu tür uygulamaların güvenlik meselesinin daima kafanızda bir soru işareti olarak kalacağını biliyoruz. Hadi telefonumu çaldırırsam korkusu birçok kullanıcıyı bu sektörden uzaklaştırıyor.

Mobil cihazlara bir şifre koymak iyi bir fikir olabilir ama yine de insanın zihnindeki soruları tamamen temizlemiyor. Öncelik daima güvenliktir.

Mobil ödemeleri kabul edecek kaynaklar

Toparlamak açısından biraz da online işlerinizi aktif olarak kullanabileceğiniz platformlardan bahsederek yazıyı sonlandırayım.

Card.Io

Kredi kartının beraberinde getirdiği detaylar artık suratınıza yumruklar indirmeye başladıysa, tüm bu angarya işleri Card.io sayesinde başınızdan atabilirsiniz. Kredi kartınızın fotoğrafını çekerek CVV kodunu kullanabilirsiniz. Sahtecilik ve kaçakçılık gibi sorunlardan sakınmak için de card.io’nun sitesine ve SDK olaylarına şöyle bir göz atabilirsiniz.

Jumio

İşte Netswipe aracılığıyla kredi kartınızın fotoğrafını çekip kredi kartıymış gibi kullanabileceğiniz bir uygulama daha. Netverify’daki online ID doğrulama sistemine benzer bir sisteme sahip olan uygulama, ID tarama araçlarını kullananlar için nefis bir alternatif olacaktır.

BancBox

Bancbox, online pazar için bir tür hepsi-bir-arada uygulamasıdır. İşletme sahibi kendi ödemelerini tedarik edebiliyorken, kablosuz transfer ve çek işlemleri de diğer türdeki kullanıcıların işlerini kolaylaştırıyor.

Stripe

Stripe sayesinde kullanıcılar basit bir JS yazılımı ile online ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar. Kendi ödeme şekillerinizi oluşturuyorsunuz ve PCI’ın getirdiği zorunluluklardan yırtabiliyorsunuz. Siteye kod gömerek online ödemelerinizden kurtulmanın bedeli ise %2.9 + 30 cent.

Zooz

ZooZ, geliştirmecilere mobil uygulamalarını entegre edebilecekleri 3 lines of code hizmetini sunuyor. Ayrıca hizmet skalasında hiçbir ücret ödemeden erişilebilecek bir geçiş deneme sekmesi de bulunuyor. Fiyatlar da %2.8 + geçiş başı 19 cent seviyesinde sabitlenmiş durumda.

Emrah Kaya / emrahka.com

———————————————————————————————————————-

Emrah Kaya kimdir?

1979 Ankara doğumlu olan ve 2002’de İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden mezun olan Emrah Kaya; bünyesinde Uniclub, Youth Media, Youth Research, Eğitişim Kariyer Enstitüsü, Keynote Speakers Agency gibi firmaları barındıran Youtholding’in kurucusu. Kaya aynı zamanda Türkiye Bilişim Derneği ve Doğrudan Pazarlamacılar Derneği üyesi.

Twitter: @emrahkaya