artwork

Metaverse balonu patlıyor

12 ay önce

0

Unit9’dan Garry Williams: “Abartı nihayet sakinleşmeye başladığı ve Web 3.0’ın markalar ve işletmeler için ne anlama geldiğini ciddi olarak düşünmenin zamanı geldi.”

Metaverse’ü anlama ve bu yeni alanla ilgili heyecan yaratma misyonunda olan bizler için zor birkaç ay geçti.

Kripto iflaslarından, azalan Decentraland ve Sandbox kullanıcılarına ve çok yüksek ihtişamlı günlerinden düşmeye başlayan NFT fiyatlarına kadar, son haberler tam olarak cesaret verici bir tablo çizmiyor. Bazıları aşırı abartılan metaverse balonunun patladığını da söylüyor.

Kripto para birimi ve NFT’lerin Web 3.0 ve blockchain teknolojisi dünyasında sıkı sıkıya tutunduğu ve bunların gerçekten de metaverse’ün elemanları olduğu doğru. Ancak onu bütünüyle temsil etmezler ve metaverse’ün başarısının ileriye dönük göstergeleri de değildirler. Metaverse’ün vaadi, internetle nasıl arayüz oluşturduğumuzu ve dolayısıyla internette gezinmenin verdiği duyguyu değiştirecek olmasıdır.

Çevrim içi ve gerçek hayattaki etkileşimlerimiz arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran sanal, artırılmış ve fiziksel gerçekliklerin birleşmesi olarak görülebilir. İletişim kurma, alışveriş yapma ve sosyalleşme şeklimizi kesinlikle değiştirecek ve yeni bir kendini ifade etme şekline öncülük edecek. Bu nedenle önemi, belirli bir platformdaki kullanıcı sayısındaki düşüşlerden veya bir NFT’nin fiyatının düşmesinden çok daha büyük.

Her ne kadar balon patlamış olsa da, artık kaçınılmaz olana doğru yolculuğumuzda daha da önemli bir aşamaya ulaştık; “metaverse” olarak adlandırdığımız teknolojik ve toplumsal değişimlerin bir araya gelişinin, markaları ve işletmeleri gerçekten nasıl etkileyeceğini keşfediyoruz.

İnternetin son büyük evrimini, yani mobil/uygulama neslini ele alalım. Şu anda durduğumuz yer, akıllı telefon ve sosyal medya çağının başlangıcına çok benziyor.

Bu dönem, günümüz tüketicilerinin onsuz olmayı hayal bile edemediği hizmetler olan Airbnb, Uber ve Deliveroo iş modellerini doğurdu. Öyleyse, bu sonraki teknolojik değişimde keşfedilmeyi bekleyen fırsatlar hangileri?

Öğrenmek için araştırma yapmalı. Markaların, avantajlı boş alanları belirleyip doldurması için hedef kitlelerini, rakiplerini ve genel manzarayı araştırması gerekir.

Gördüğümüz değişen kitle davranışıyla birlikte, şüphesiz yeni deneyimler, ürünler ve hizmetler sunulacaktır. Ardından, kısa ve uzun vadeli başarının onlar için nasıl göründüğünü düşünmeleri gerekiyor. Bir “ateşle ve unut” stratejisi, tekliflerdeki mevcudiyetin sürekliliği, kararlılığı ve yeniliğini bekleyen kullanıcıların bulunduğu metaverse’te iyi çalışmaz.

Lego, bunun nasıl doğru yapılacağına harika bir örnek: Fortnite ile uzun vadeli ortaklığı, metaverse’ü önümüzdeki yıllarda çocuklar için güvenli, eğlenceli ve yaratıcı bir alan haline getirmek için oluşturuldu.

Nike de öyle; marka felsefesini güçlendirmeye devam etmek ve gençlik kültürü üzerindeki önemli etkisini yaygınlaştırmak adına yeni aracı kullanarak metaverse’te uzun ömürlü olma yolunda ilerliyor gibi görünüyor. Roblox’ta Nikeland’dan özelleştirilebilir NFT drop’larına ve oyunlaştırılmış mağaza içi deneyime kadar, tamamen markayla bağlantılı bir metaverse yaklaşımı sergiliyor.

Bu zamanlarda sürekli prototip oluşturmak, test etmek ve öğrenmeye devam etmek önemli. Bir deneyimin lansmanı son nokta değildir; markalar, kitlelerini neyin harekete geçirdiğini anlamak için kullanıcı gözlemi ve veri analizi yapmalıdır.

Gelecekteki özellik ve içerik ayarlamaları, bu bulgulara dayanarak yapılabilir ve yapılmalıdır; markaların tekliflerini sürekli olarak geliştirmesine ve iyileştirmesine olanak tanır.

Uzun süreli metaverse başarısı için fırsatlar, onları arayacak kadar akıllı olanlar tarafından kapılmaya hazır.

Garry Williams

Unit9 – MAD Business Başkanı

 

Bu içerik ilk olarak Campaign Türkiye’nin 131. sayısında yayımlandı.