artwork

Mecralar 2014’ü nasıl geçirdi?

9 yıl önce

0

Reklamcılar Derneği, IAB ve ARVAK verilerine göre 2014’ün ilk 6 ayında reklam yatırımlarında %4,9 civarında, yani Türk ekonomisindeki büyümenin üzerinde bir büyüme gerçekleşti. Google’ın 2014 arama trendleri listesinin ilk üçünde yer alan “Seçim Sonuçları”, “Dünya Kupası” ve “Soma” aramaları sektörümüzü en çok etkileyen faktörleri net olarak açıklıyor.

2014 yeni veya yeniden reklamveren haline gelen markaların ve geleneksel mecralara ısınan e-ticaret firmalarının sayısında artış yaşanan bir yıl oldu. Yılın mecra bazında kazananları ise ortalamanın üzerinde büyüyen dijital, açıkhava ve sinemaydı. TV, radyo ve dergi ortalamanın altında büyürken, gazete kağıt formu tarafında küçülen mecra oldu. Ancak gazete yatırımlarını dijital formlarındaki yatırımlarla birlikte ele almakta ve dijitalin toplam reklam yatırımları içinde %20’yi aşan payında gazetelerin de önemli bir yere sahip olduğunu unutmamakta fayda var.

Mecra bazında gelişmelere bakarsak ortak temanın son bir kaç yıldır olduğu gibi dijital dönüşüm olduğunu görüyoruz. Ancak, her mecranın kendine özel gerçeklerine de yakından bakmak gerekiyor.

Televizyonda dijital etkisi

Televizyonda 2014, içeriğin dijitale taşınmasının arttığı ve ikinci ekran reklam uygulamalarının benimsenmeye başlandığı yıl oldu. Online video reklam modelleri TV kampanyalarının ayrılmaz parçası haline geldi. Sosyal dinleme TV planlamasına yön vermeye başladı. Bu eğilimler 2015’te de artarak devam edecektir. Ürün yerleştirme ise yüksek maliyetler nedeniyle nadir reklamverenin erişebildiği bir lüks olmaya devam ediyor. İngiltere’de Channel4 yakın zamanda talebe bağlı video platformunda programatik satın alma imkanı sunacağını duyurdu. Yeniliklere adapte olma hızımız düşünülecek olursa, bu tür uygulamaların ülkemizde de başlaması an meselesi.

Trend reklamsız sosyal platformlar

Dijitalde programatik satın alma, video, “ikinci ekran”, yeniden hedefleme ve mobil gündemin büyük bölümünü kaplıyor. Dünyada reklamsız sosyal platformlar trend haline gelirken, rüştünü ispatlamış platformların reklam modellerinde yenilikler devam ediyor. Facebook, TV’ye destek bir mecra olma yolunda erişim ve frekans modelini derinlemesine hedefleme imkanı ile uygulamaya başladı. Video metriklerini geliştiriyor. Twitter da, diziler hakkında konuşanları hedefleme seçeneği sunuyor. 2015’te yayıncılarla sadece Twitter’dan paylaşılacak video içerikleri için işbirliği yapmalarını ve buna bağlı reklam modeli sunmalarını bekleyebiliriz. Instagram ve Vine’ın Türkiye’de reklam almaya başlaması içinse bir süre daha beklememiz gerekecek.

Gazetede gelenler gidenler

Gazetede yıla damgasını vuran gelişme, Radikal’in Haziran’da son kez kağıda basılması ve hayatına dijital olarak devam etmesi oldu. Diğer yandan yılın son çeyreğinde iki yeni günlük gazete hayatımıza girdi.

Açıkhavada önemli gelişmeler

Açıkhava yeni reklam üniteleriyle büyümeye devam ediyor. ARVAK’ın İZLE araştırması erişim ve frekans bazlı açıkhava planlamasını mümkün kılacak. Araştırmanın açıkhavada iş yapış biçimlerine olumlu etkilerini 2015’te göreceğiz. Açıkhava yatırımları içinde %7 paya sahip olan dijital açıkhava kullanımlarındaki artış ve açıkhavanın mobil ve sosyal medya ile entegre bir şekilde kullanımı bu yıl da devam edecektir. Gelecekte yüz tanıma gibi teknolojiler de dijital açıkhavacılığın ölçümleme, hedef kitle bazlı veri toplama ve kişiselleştirilmiş pazarlama konularında önemli gelişmeler kaydetmesini sağlayacak.

Radyoda URYAD olumlu gelişme

Radyo yılın son çeyreğinde yeniden araştırmasına kavuştu. Diğer bir önemli gelişme 2015’in ikinci yarısında pilot bölgelerde elektronik ölçümlemenin başlatılacak olması. Çalışma başarılı olursa, 2016’da tüm illerde bu uygulamaya geçilecek. URYAD’ın araştırmasına göre 12 yaş üstü nüfusun %13’ü radyoyu mobil veya online olarak dinliyor. 18-24 yaş arası gençlerde bu eğilim %21’e yükseliyor. Bu da online radyo dinlemenin orta vadede yükseleceğini gösteriyor.

Sinemada reklam yatırımı yükselecek

Türk sineması 100. yılında 109 filmle rekor kırdı. %24’lük bu artış, seyirci sayısına da yansıdı; toplam seyirci sayısı %20 artarak 60 milyona yaklaştı. Ocak’ta 9 yeni Türk filminin vizyona girecek olması bu trendin devam edeceğine işaret. 2015’te çok sayıda yüksek gişe garantili Hollywood filminin de vizyona gireceği düşünülecek olursa, bu yıl da sinema reklam yatırımlarının artmaya devam edeceği bir yıl olacak gibi görünüyor.

 

Neslihan Olcay

Maxus Türkiye Ajans Başkanı

@Neslihan_Olcay

 

Bu yazı Campaign Türkiye Ocak 2015 sayısında yayınlanmıştır.