artwork

Markalar kendi rol modellerini oluşturmalı

5 yıl önce

0

Advergaming kelime anlamı ile; geleneksel reklam araçlarını kullanmak yerine, bu “niş” pazarda farklılaşarak kendini konumlandırmak isteyen markanın son kullanıcıyla arasındaki iletişimi, reklam ve oyun kavramlarını bir araya getirerek eğlenceli bir şekilde sağlamasıdır.

Markaların, oyuncuların gerçek hayattan uzaklaşarak eğlenmek istediği bu dünyada, oyun içerisinde dikkat dağıtmadan, yaratıcı bir şekilde mesajını iletmesi; konuyu ciddiyetle ele alması; sadece yapmış olmak için yapmaması; markanın verdiği mesajı güçlendirmesini ve pozitif marka deneyimi oluşturmasını sağlar. Başarılı bir Advergame’de, geleneksel reklama göre geri dönüşler, sosyal medyanın da yardımı ile daha hızlı ve kitlesel olarak toplanabilir. Ancak doğru tasarlanmış ve doğru kanallarla tanıtımı yapılmış bir Advergame, markaya çok yüksek başarılar getirir.

Günümüzde markalar, Advergame ile yalnızca bir ya da birkaç oyuna bağlı kalmadan her geçen gün büyüyen bu kitlelere ulaşmak için, “gaming” etiketi ile oyunculara doğrudan ulaşmayı tercih edebilmektedir. Yayınlanan bir çok oyun neredeyse tamamen “PvP” ögeleri içeren çevrimiçi oyunlar olduğundan, rekabetçi oyunculara ve bu oyuncuları kendilerine rol model olarak gören, onlar gibi olabilmek için ödeme yapmaya her zaman hazır bu kitlelere ulaşmak ancak bu “gaming” etiketi ile mümkündür. Bir ürünün “gaming” özelinde bir ürün olması; markanın ürün yelpazesi içerisinde bu ürünü en üst segmentte konumlandırarak en pahalı / kârlı ürün olmasına olanak sağlayabilmektedir. Her oyuncu, gerek kullandığı donanımla, gerekse tercih ettiği markalar ile özel olduğunu hissetmek ve başkalarına da bunu hissettirmek ister.

Twitch, YouTube, Facebook Gaming gibi platformlarda profesyonel olarak oyun oynayan / yayın yapan yayıncıların dışında bu yayınları bir spor müsabakası gibi takip eden; hatta bu yayıncıların fanı haline gelen izleyicilere ulaşmak için de markaların çağa ayak uydurması şarttır. Günümüzde, özellikle bu kitlelere ulaşmak adına taraf seçmek yerine, markalar trendi takip etmeli, popüler oyunlar içerisinde kendi rol modellerini oluşturmalı, kendi hikayelerini yaratmalı ve kitlelere kendi markalarını anlatmalıdır. Özellikle bazı markaları için gelecek; eskiden olduğu gibi klasik reklam araçları ile değil ancak doğru rekabetçi oyuncuların ihtiyaçlarını dinlemekten ve onlarla iş birlikteliği yapmaktan geçmektedir.

Akın Sönmezler,
Pubg Corp. Türkiye Ülke Müdürü

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 89. sayısında yayımlandı.

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...