artwork

Malala’nın hikayesi “Kızlara Ses Ver”iyor

8 yıl önce

0

Malala Yousefzai’nin Pakistan’dan Nobel’e uzanan hikayesinden ilham alan “Kızlara Ses Ver” projesinin ayrıntılarını Fox International Channels’tan Melisa Eyiakkan anlattı. 

Buğra Gülsoy… Kampanyaya destek veren ünlüler arasında.

National Geographic Channel ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi “Benim Adım Malala” belgeselinden ilham alarak hazırladıkları “Kızlara Ses Ver” kampanyasını yakın zamanda hayata geçirdi. Buğra Gülsoy, Ece Temelkuran, Harun Tekin, Sedef Avcı ve Şebnem Bozoklu gibi ünlü isimlerin destek verdiği kampanyaya oyuncu Barış Falay sesiyle hayat verdi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yönelik davranış değişikliği yaratabilmek amacıyla, Nobel Barış Ödüllü Malala’nın başardıklarını konu alan belgesel “Benim Adım Malala”dan ilham alarak başlatılan projeyle ilgili detayları Fox International Channels Head of PR, Events & Communications’ı Melisa Eyiakkan anlattı.

Melisa Eyiakkan… Fox International Channels Head of PR, Events & Communications

“Sessiz kalamazdık”

“Kızlara Ses Ver Kampanyası’nı başlatmak için, Pakistan’da kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele sırasında Taliban tarafından vurulan ve mucizevi bir şekilde kurtulan, sonrasında da dünya çapında bu konuda bir ikon haline gelmiş Nobel Ödüllü çocuk aktivist Malala Yousafzai’nin başardıklarını konu alan belgeselimiz Benim Adım Malala’dan ilham aldık” diyen Eyiakkan’a göre, bu projenin başlatılmasındaki en büyük motivasyonlardan biri de, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ciddi bir sorun haline geldiği ülkemizde, kadın ağırlıklı bir ekip olarak bu duruma sessiz kalamayacaklarını hissetmiş olmaları.

Eyiakkan projeye başladıkları dönemde, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir yansıması niteliğindeki rakamsal verileri, “Projeye başlarken elimizdeki datalara baktığımızda; kızların %14’ünün halen 18 yaşından önce evlendirildiği, 9-12 yaş aralığındaki kız çocuklarının okula devam etme oranının erkeklerden yüzdesel olarak 3 puan daha düşük olduğu, Türkiye’nin cinsiyete bağlı kalkınma endeksinde 148 ülke arasında 118. sırada olduğu, ergenlik döneminde kızların erkeklerden daha çok ev işi yapmakta, iletişim teknolojilerini ise daha az kullanmakta olduğu gerçekliğinin mümkün olduğunca aza indirgenmesi, hatta tamamen eşitlenmesi en büyük dileğimiz” söyleriyle açıklıyor ve bu amaca ulaşılabilmesi adına herkesi kızlarımız için “ses vermeye” davet ediyor.

Projenin geçtiğimiz Ekim ayı dolaylarında başladığını belirten Eyiakkan, 11 Şubat itibarıyla spotları yayınlanmaya başlanan ve yıl boyunca devam ettirilmesi amaçlanan kampanyanın yanı sıra, yoğun olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne kadar farklı mecralarda iletişimi sürdürmeyi de amaçladıklarını ifade ediyor. Kampanyaya ilham kaynağı olan “Benim Adım Malala” belgeseli de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde National Geographic Channel’da izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Kızlara Ses Ver…

Taşınabilir etkinlikle hayatta tutulacak

Kampanya filmlerini PTOT Film ve Canbert Yerguz’un yönetmenliğine emanet ettiklerini; son derece titiz ve özenli bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Eyiakkan, projenin yaygınlığı konusunda en büyük desteği ise Ströer Kentvizyon ve Kadıköy Belediyesi’nden gördüklerinin altını çiziyor. Mecra bağlamında ise açıkhava, dergi, radyo, dijital, sosyal medya ve TV kanalları etkin şekilde kullanılıyor ve ileriki dönemde de kampanyanın ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinden ilerletilmesi amaçlanıyor.

Eyiakkan’ın paylaştığı bilgiye göre, kampanya özelinde High Hero liderliğinde kız çocukların da katılımıyla bir grafiti workshop’u tasarlanıyor ve bunun da bir iletişim mecrası olarak tutulması planlanıyor. Bununla beraber kampanya spotları başta Nat Geo, NatGeo Wild ve NatGeo People olmak üzere şirket bünyesindeki tüm kanallarda dönmeye devam edecek.

İnsanları bağışa yönlendirecek bir etkinlik kurguladıklarını, bu kurgunun da taşınabilir olmasına özen gösterdiklerini söyleyen Eyiakkan, bu mekanizmanın mümkün olduğunca uzun bir süre hayatta tutulması yoluyla projenin canlılığını sürmesini sağlamayı planlandığını belirtti.

Karamsarlığın değil başarının etkisi

Nat Geo People’da Mart ayında yayınlanmaya başlayacak Malala belgeseli, ilham verici içeriğiyle projenin başarıya ulaşmasına destek sağlayacak tek yayın da olmayacak. Eyiakkan konuyla ilgili olarak, belgeselin devamında tutkularının peşinden koşan farklı kadın hikayelerinin yayınlanacağı bir kuşak yapıyor olacaklarının bilgisini veriyor ve ardından şu sözlerle devam ediyor: “Bu projeye başlarken de aslında mevcut durum hakkında farkındalık yaratmak bir amaçtı. Fakat biz konuya hep aydınlık tarafından yaklaştık, insanları karamsarlığa itmeden, umutsuz bir ortam yaratmadan neler yapabileceğimize odaklandık. O yüzden Nat Geo People’da yayına alacağımız bu kuşakla beraber kızların okula giderek, eğitime devam ederek neler başarabildiği konusunda kızlara ilham vermek istiyoruz. Şartlar ne olursa olsun eğitim en az erkek çocuklar kadar kız çocukların da en doğal hakkı. O yüzden bu güçlü hikayelerin onlara güzel birer örnek teşkil edeceğini umuyoruz.”

Eyiakkan, destek olmaları için çaldıkları her kapının ardından yardım etmeye gönüllü insanlar çıkmasının kendilerine büyük bir umut ışığı yaktığını da sözlerine ekleyerek herkesi yardıma davet ediyor.

Eğitimle ilgili bölümünü sahiplendikleri bu kapsamlı projenin, arkasında Birleşmiş Milletler olan, toplumsal sorunlara karşı başardıkları ortada olan UNICEF Türkiye Milli Komitesi’ne emanet olduğu için şanslı olduklarını; bu kurumun çalışma yöntemlerine ve datalardaki yüzdeleri en aza indirgeyeceğine güvenlerinin sonsuz olduğunu vurgulayan Eyiakkan, proje sonucunda ulaşılması hedeflenen somut tabloyu şu şekilde anlatıyor:

Eğitimin tüm seviyelerinde ve tüm illerde kız ve erkek çocuklarının eğitime katılımı ve başarıları arasındaki mevcut farklılıkların ortadan kaldırılması veya büyük ölçüde azaltılması

– Ne öğrenci olan ne de çalışan kız çocukları ve genç kadınların oranının erkeklerinkine yakın bir seviyeye düşürülmesi

– 18 yaşından önce evlenen kız çocuklarının oranının önemli ölçüde azaltılması

– Kız ve erkek çocuklarının aile içinde daha eşit bir muamele görmesi, daha eşit bir sosyal hayata sahip olmaları

– Kız çocuklarına karşı her türlü şiddet vakasının azaltılması

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Mart 2016 sayısında yayınlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...