artwork

Kahramanlar: Uğur Can Usoğlu

2 yıl önce

1

Indie İstanbul copywriter’ı Uğur Can Usoğlu, kahramanın kim?” sorusuna yanıt arıyor:  Bu soru bize sorulmadan önce kendimize bu soruyu sormadığımızı fark ettim. Bu soruyu kendimize yöneltirsek hem kahramınımızı bulur hem de onu yaşatma şansı yakalarız. 

Uğur Can Usoğlu                                  Copywriter, Indie İstanbul

Kendimi sürekli bir düşünce içinde görüyordum. Lise çağlarında dedim ki Ben edebiyat öğretmeni olmalıyım”. Baktım seviyorum da yeni bir şeyler yazmayı neden olmasın dedim. Ama öyle şeyler yazayım istiyordum ki herkes bilsin, herkes konuşsun. Kitap yazsam kim okur? Şiir yazsam kim duygulanır, sevdiklerine gösterir? Cevaplarını bulamadım. Yeni bir yola çıkmalıydım.

Bir okul çıkışında eve gittim. Annemle dizi izliyorduk. Sonra bir reklam arası, okulda sürekli bir şeyler karalayıp gelmişim. (Sınıfın komik çocuğu olarak geçiyordum. Kendi kendime skeçler falan yazıyordum. Stand-up için konuşmalar hazırlıyordum). Durdum, güzel bir reklam gördüm. Kim yazıyor ki bunları, mükemmel bir hayal gücüne sahip olmak” lazım dedim anneme. Oradan sonra bir araştırma dönemi başladı benim için. Reklam ajansında kim ne iş yapar hiç bilmediğim ama hepsini öğrenmeye çalıştığım bir dönem. Kreatif Direktör” ne yapar öğrenip geldim yine annemin yanına. (Ben sürekli konuşurum. Bir annemle, bir kendi kendime. En çok da kendi kendime). Reklam yazarı olmak istediğime karar verdiğimi söyledim. Hem mizahı da metinlere işlerim, güldürürüm de insanları dedim. E sonra da kreatif direktör tabii. Öyle başladı serüvenim. Reklamcılık okudum derken kendimi projelerin içinde buldum. 

 

Gelelim kahraman meselesine.

 

Bu soru bize sorulmadan önce kendimize bu soruyu sormadığımızı fark ettim. Bu soruyu kendimize yöneltirsek hem kahramınımızı bulur hem de onu yaşatma şansı yakalarız.

Düşündüm. Uzunca bir vaktimi almadı aslında. Karar verdim. “Çöpe attığım fikirler” evet benim kahramanım onlar.

Her gün vazgeçtiğim onca fikir. Neden mi? Vazgeçmeseydim, kısılıp kalırdım gibi bazı fikirlerde. Yenisini ararken öğrendiğim ne varsa, ulaşamazdım hiçbirine. Sadece bu, bence bir fikri kahraman yapmaya yeter.

Şimdi çok istediğim bir yerde, çok iyi bir ekiple, sektörün deneyimli isimleriyle çalışıyorum. Kendime yeni kahramanlar edinmeye devam ediyorum. Her gün daha fazlasını isteyen bir yapıya sahibim. Bu yüzden yeni fikirler arasında sürekli bir gezintiye çıkıyorum.

Bu gezintide bana eşlik eden kahramanlarım, iyi ki varsınız.

Teşekkürler masamın altındaki çöp kutusu. Sayende kahramanlarımın da bir evi var.

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 125. sayısında yayımlandı.