artwork

İnternet mirasınızı kime bırakacaksınız?

11 yıl önce

0

İnsanlar eskiden ölmeden önce sadece mal varlıklarını kime bırakacaklarına dair, son isteklerini de dile getiren vasiyetler yazarlardı. Şimdi bunlara bir de dijital vasiyetler eklendi. Öldükten sonra internette arkalarında bıraktıkları utanç verici mirası silmeleri için dijital vasiyet yazanlar da var.

Şifrelerini, giriş bilgilerini dijital vasilerine bırakan İngilizlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu vasilerden ise kişi öldükten sonra web bazlı bilgilerini derleyip toplamaları bekleniyor. Güvenli bir sunucudan bilgiye erişerek, vasi gizli e-mail dosyalarını silebilir, kumar ya da porno sitelerine olan üyelikleri sonlandırabilir ya da Facebook fotoğraflarını silebilir. “Dijital vasiyet” parolaları gizli bir alanda tutuyor ama müşteriler bu şifreleri güncellemek için ödeme yapabiliyorlar. Öldüklerinde, ölüm belgeleri sunulduğunda bilgiler silinmeye başlıyor.

Ortalama bir insanın e-mail, online alışveriş, sosyal medya siteleri, Skype ve Paypal dahil olmak üzere 26 internet hesabı var.

Cirrus Legacy, İngiltere’nin ilk dijital miras şirketlerinden ve bu yıl kurulduktan sonra 500’den fazla müşteriye sahip oldu.

Şu anda Facebook bir kullanıcı öldükten sonra şifresini bir yakınına vermiyor; sadece ölüm belgesi alındıktan sonra aylar sürebilen bir süreçten sonra sayfayı kapatıyor. Ya da Facebook kullanıcının öldüğünden haberdar edilirse sayfanın anma sayfası olarak kalmasına, güncellemeleri arkadaş listesine gösterilmesine, yorum yapılmasına izin veriliyor.

Yasal olarak ölümden sonra transfer edilemeyen şeylerden biri de dijital müzik ve e-kitap koleksiyonları; çünkü bunlar kişisel kullanım için lisanlı ve miras bırakılamazlar.

Kaynak: Telegraph