artwork

İnsan kaynağına destek veriyoruz

3 yıl önce

0

BSH olarak, dünya üzerinde olumlu bir etki yaratmanın hem şirketimiz hem de gelecek kuşaklar için taşıdığı önemin farkındayız. Bugün bir şirket için kâr elde etmek tek başına bir amaç olamaz, insanlar ve gezegen üzerinde kalıcı bir etki bırakmanın da sac ayağının diğer parçalarını oluşturduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle gezegenimizi ve insanların yaşamını kendi faaliyetlerimizle daha iyi hale getirmek için çalışıyoruz.

Burada Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı rehber olarak alıyor; hem enerji verimliliği yüksek çevreci ürünler geliştirerek hem de üretim proseslerimizde daha az elektrik, daha az su kullanımını sağlayarak ve atık seviyelerini azaltarak gerekli iyileştirmeleri yapıyoruz.

Yaşam döngüsüne dair gözlemimiz, enerji, su ve deterjan tüketimi nedeniyle ürünlerin kullanım aşamasında çevresel etkinin daha yüksek olduğunu açıkça gösteriyor. Bu nedenle enerji ve su tasarrufu sağlayan cihazlar geliştirmeye öncelik veriyoruz. ürünlerimizi güvenli, çevre dostu ve ekonomik olmasını sağlayacak şekilde geliştiriyor ve üretiyoruz.

Bu kapsamda Çerkezköy yerleşkemizde geliştirdiğimiz Su Tüketimini Azaltma Projesi ile ileri teknoloji Nano-Kimyasal’a geçerek enerji ve su tasarrufu sağladık. 2020 yılında BSH Çerkezköy Bulaşık Ürün Grubu fabrikamızda boyahane su tüketiminde %37 azaltma gerçekleştirdik. BSH Çerkezköy Pişirici Ürün Grubu fabrikamızda ise, boyahane su tüketimini %26 oranında azaltarak su tasarrufu elde ettik. Böylelikle 2017-2020 yılları arasında Çerkezköy yerleşkemizde toplam su tüketimi %23 oranında azaltmış olduk. 2017-2020 arasında toplam yıllık su tüketimindeki azalma değerimiz ise ortalama 64.000 m3/yıl oldu. Ek olarak 2019-2020 yılları arasında enerji verimliliği çalışmalarımızla 6.568.324 kWh enerji tasarrufu sağladık ve bu tasarrufla yaklaşık 2.700 ton karbon emisyonu azalttık.

Tüm bunların yanında önümüzdeki dönemde sürdürülebilirlik politikamızı destekleyecek şekilde odaklanacağımız 2 önemli konu var. İlk olarak, mikroplastikler konusu odak alanlarımızdan biri olacak. Yapılan araştırmalar 70 farklı mikroplastik çeşidi olduğunu ve 5 mm’den daha küçük boyutlarıyla mikroplastiklerin ölçülmesinin ciddi bir problem olduğunu gösteriyor. Bu noktada suyun plastikler tarafından kirlenmesi giderek daha fazla önem kazanıyor ve özellikle mikroplastikler çevre için giderek daha fazla tehdit olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte, bu konu ile ilgili araştırmalar henüz başlangıç aşamasında. İşte bu nedenle, su döngüsündeki mikroplastiklerin etkilerini araştıran RUSEKU dahil birçok bilimsel çalışmayı destekliyoruz. Bununla birlikte çevreye duyarlı bir şirket olarak, sudaki mikroplastik miktarını önemli ölçüde azaltan etkili, pratik ve tüketici odaklı çözümler üzerinde çalışıyor ve filtre çözümleri gibi çeşitli teknolojik seçenekler konusunda araştırmalar yapıyoruz.

Diğer ikinci odak noktamız ise döngüsel ekonomi. Döngüsel ekonomi sistemine geçiş sürecinde bir şirket olarak, ürünlerimizin üretimini, kullanımlarını, geri alımlarını ve geri dönüşümlerini kapsayan süre.lerde tüketicilerimize sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşımla hizmet veriyoruz. Bu amaçla; klasik sistemdeki “Üretim – Kullanım – Elden Çıkarma” döngüsünü “Üretim – Kullanım – Onarım – Yeniden İmalat – Yeniden Kullanım – Geri Dönüşüm” olarak dönüştürmeyi amaçlıyoruz.

Sürdürülebilir kalkınma amacıyla sürdürülebilir eğitimi destekliyoruz

Teknoloji üreten bir şirket olarak insan kaynağının yetişmesine destek vermek bizim için öncelikli hedeflerden biri. Bu kapsamda Makers Of Tomorrow yani Geleceği Kodlayanlar projesiyle çocuklarımızı 21. yüzyılın becerileriyle donatmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Çerkezköy Üretim Tesisleri’nde kurulan BSH Makers Lab’de (Kodlama Laboratuvarı), Aralık 2017’den bu yana, Kodluyoruz Derneği ile ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine kodlama, elektronik, robotik, 3D tasarım, mobil uygulama geliştirme ve algoritmik düşünce alanlarında eğitimler veriyoruz.

Bugüne kadar 3.000’e yakın katılımcıya eğitim verdik. Ek olarak Tekirdağ genelindeki 18 okuldan 112 öğretmen için eğitmen eğitimleri düzenledik. Pandemi nedeniyle makersoftomorrow.online platformunu tüm Türkiye’deki çocukların ve gençlerin erişimine açtık. 2021 Mart ayı itibarıyla siteyi 106.519 kişi görüntülerken, 14.805 kişi de aktif olarak kullandı. Projenin yeni döneminde, Türkiye’de 23 şehirden toplam 37 farklı kardeş okul ve 480 öğrencimizle atölye çalışmaları gerçekleştirdik. Bununla birlikte Makers Lab bünyesinde kurulan FRC (First Robotics Competition) takımımız ile alanının en prestijli ödülü “Rookie All Star”ı kazandık.

Gökhan Sığın

BSH Türkiye CEO’su

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 110. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
IKEA’dan geri dönüştürülebilir koleksiyon

IKEA eski çalışanlarının üniformalarından VÄXELBRUK isimli koleksiyon üretti...