artwork

Influencer marketing’de yapılan işin yarattığı etkinin gerçekliği de önemli

5 yıl önce

0

Unite.ad Kurucusu Arman Acar influencer marketing’de sadece erişim rakamlarına değil, yapılan işin yarattığı etkinin gerçekliğine de dikkat etmek gerektiğini vurguluyor.

Türkiye’de influencer&ünlüler ile çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Tüketiciler satın alacakları bir ürün ile ilgili sevdikleri ve beğendikleri gerçek kişilerin ağzından yorumları duyduklarında, bunu bir markanın söylemesine göre daha çok güveniyorlar. Bu sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada böyle. Bu durum bize son birkaç yılda influencer ve ünlülerle yapılan çalışmalarda artış olarak geri dönüyor. Influencerlar ve ünlülerle yapılan çalışmalar sayesinde, markalar bilinirliklerini artırıyor, daha çok kişiye ulaşıyor ve bunu yaparken kişilerin güvendikleri birinin ağzından mesajlarını tüketicilere ulaştırıyor. 

Ancak, her şeyin olduğu gibi influencer ve ünlü marketing’inin de çok hızlı gelişmesi sebebiyle, burada da bazı olumsuzluklar yaşanabiliyor. Benim 8 yıldır yaşadığım deneyimlere dayanarak, influencer ve ünlünün markaya uygun olmasına, üretilen içeriğin doğallığına, içeriğin yayınlandığı zamanın doğru olması, doğru mecrada yayınlanması gibi kriterlere bağlı olarak, yapılan çalışma başarılı ya da başarısız olabiliyor. Buna bağlı olarak da, güvendikleri influencer ya da ünlüden eğreti duran bir markalı içerik gören takipçileri, “reklam yapıyorsun” yorumlarıyla markaya olumsuz yansıyacak geri dönüşler verebiliyorlar. 

Influencer’lar ve ünlülerle çalışırken ne gibi problemler yaşıyorsunuz? Bu problemlerin krizlere dönüştüğü noktalarda nasıl bir strateji izlediniz?

Influencer ve ünlülerle çalışırken, marka ve influencer arasında bir yastık görevi görmek gerekiyor, bu yüzden de süreç yönetimi çok önemli. Çünkü marka tarafı fazla talepkar olup içeriğin doğallığına zarar verebilirken, influencer ya da ünlü de en kısa sürede en az eforla içerik üretip hemen onay alıp içeriği yayınlamak isteyebiliyor. Her iki tarafı da memnun edecek şekilde dengeyi tutturmak ve işin başarılı olmasına odaklanmak, temel motivasyon ve stratejimiz.

Markalar, influencer’lara, ünlülere yer vermek kadar rahat yaklaşıyorlar mı? Doğru markayla doğru influencer nasıl eşleşiyor?

Markalar hem influencer’larla hem de ünlülerle  çalışmaya zaman içerisinde çok alıştılar. Bunu yaparken “amcamın oğlunun tanıdığı” diye markaya hiç uymayan influencer ve ünlülerle çalışmak yerine, markanın hedef kitlesine, ürüne ve ürün mesajına uygun isimlerle çalışmanın başarıyı getireceğine de ikna oldular zamanla. Biz de bu noktada, influencer ve ünlülerin kendi sosyal mecralarındaki takipçilerinin analizini yaparak, markaya en uygun isimleri seçmemizi sağlayan bir teknolojik altyapı kullanıyoruz. 

Botların devreye girmesi ve sahte takipçilerin çoğalması ile gerçek influencer’lar arasında nasıl bir ilişki var? Influencer’lar nasıl fark yaratabilir?

Ne yazık ki sahte takipçilere sahip olmak, bot hesaplar tarafından takip edilmek çok kolay ve ucuz bir yöntem. Ancak bir kişinin influencer olabilmesi için, peşinden kitleleri sürükleyebilmesi, hakkında konuşturabilmesi, yaptığı şeylerden insanların “etkilenebilmesi” gerekiyor. Burada da bizim her zaman söylediğimiz bir noktaya geliyoruz: Influencer marketing yaparken, sadece erişim rakamlarına değil, yapılan işin yarattığı etkinin gerçekliğine bakılması gerekiyor. Geliştirdiğimiz veri işleme teknolojimizle, bir kişinin kaç kişi tarafından takip edildiğine değil, ne kadar gerçek kişi ile etkileşim içinde olduğuna göre influencer’ları değerlendiriyoruz. Bu sayede, influencer’ların takipçilerinin ne kadarının bot, ne kadarının sahte, ne kadarının gerçek olduğunu görebiliyoruz. 

Unite.ad Kurucusu

Arman Acar

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 86. sayısında yayımlandı.