artwork

Kristal Elma Nostalji: İki eliniz ödülde de olsa oturumları kaçırmayın

6 yıl önce

0

Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nde bu yıl 17 – 19 Eylül tarihlerinde Santral İstanbul’da yine yüzlerce yabancı ve Türk katılımcı 80’e yakın oturumda tecrübelerini, öngörülerini ve içgörülerini paylaşacaklar. Sektörün önde gelen isimlerine kaçırmayacakları oturum ve konuşmacıları sorduk. Kendilerince en önemli buldukları 3 oturumu bizimle paylaştılar.

Séguéla’nın zirvedeki halini merak ediyorum

Volkan İkiler

Concept  Ajans Başkanı

 

1. Jacques Séguéla – Para Fikre Sahip Değildir, Ama Fikirler Para Getirir

Kitaplarıyla büyüyüp, reklamcı olduk. Onun büyümüş, yaşlanmış, kurumsal merdivenin en tepesine çıkmış halini merak ettiğim için.

2. Andrew Keller – Bir Şeyler Yap: Aksiyonun Sesi Neden Kelimelerden Yüksek Çıkar? Bunun Siz Ve Müşterileriniz İçin Anlamı Nedir?

Bogusky sonrası CP +B’yi merak ettiğim için.

3. Taide Guajardo – P&G- Yaratıcı Kanvas

Procter and Gamble gibi bir uluslararası devin aynı zamanda dünyanın en çok ödül alan yaratıcı reklamlara imza atmasının hikayesini merak ettiğim için.

————————————————————————————-

Jean-Marie Dru kaçmaz

Murat Göllü

Akbank Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı

Kaçırılmaması gereken 3 oturum;

1. Jean-Marie Dru – İnovasyon ve Disruption

2. Jacques Séguéla – Para Fikre Sahip Değildir, Ama Fikirler Para Getirir

3. David Shing – Hepimiz Anladık mı?

—————————————————————————————————–

FOURSQUARE’i fena halde merak ediyorum

Olcayto Cengiz

Mind The Ad Kreatif Direktörü ve Ortağı

 

 

26. Kristal Elma geldi kapımıza dayandı. Geçtiğimiz sene başlayan “Yaratıcılık Festivali” konsepti hız kesmeden bu sene de devam ediyor ve bu sene de birbirinden değerli konuşmacılar ile aynı ortamda bulunma şansını bizlere veriyor.

Campaign Türkiye benden bu seneki “Yaratıcılık açık menü”süne bakıp kaçırılmaması gereken 3 oturum/konuşmacı seçmemi istediğinde; “Hepsi benim çocuğum!” diyesim geldi açıkçası. Ancak bir seçim yapmam gerekiyordu ve Jean-Marie Dru gibi bir yaşayan efsaneyi kenara ayırırsak -Bak buradan +1 kazandım-, günün sonunda benim için internetten ulaşamayacağım bir konuşmayı dinleme şansını bana en fazla vereceğine inandığım ve reklam endüstrisine reklamcı olmayan gözlerle bakan 3 seminer; diğerlerinden bir tık öne çıktı. İki eliniz ödülde bile olsa bu üç semineri kaçırmayın:

1. Dan McGraw – Yaratıcı Teknolojilerin Optik İllüzyonları

Teknoloji, optik illüzyon, yaratıcılık ve Walt Disney. Daha fazla söze gerek var mı?

2. Noah Weiss – Kişiselleştirilmiş Yerel    Keşfin Geleceği

Dennis Crowley yanılmıyorsam 3 sene önce bir röportajında bugün kullandığım en son güncellenen hali ile Foursquare’i “Hedefim” diyerek anlatmıştı. Böyle bir vizyonda ilerleyen bir şirket, giyilebilir teknolojiler ile lokalin ve insanın her geçen gün öne çıkması ve bu sürece yön veren bir şirket. Fena halde merak ediyorum.

3. Will Sansom – Yeni Teknolojiye Eski Numaraları Öğretmek

Ben kişisel olarak tüm yeni teknolojilerin ve atılımların sihirli fasulyesinin geçmişte yattığına inanırım. Bu düşüncemi gıdıklayan bir seminer adı, üstelik canımız ciğerimiz Contagious kaynaklı.  Bakalım bize ne bulaştıracak Mr. Sansom?

——————————————————————————————-

Z kuşağını nasıl kazanacağız? 

Bilge Çiftçi

Vodafone Türkiye  Marka ve Pazarlama Stratejisi Direktörü

 

 

 

1. Jason Lusty – Global Markaların Global Başarı için Neden Yerel Momentuma İhtiyaçları Vardır?

Bence bu konu bütün büyük ve uluslararası markalar için gittikçe daha da önemli olacak. Sosyal medya hepimizin ne kadar da kendi kimliklerimizi ortaya koymaya aç olduğumuzu gösterdi bize. Tüm dünya artık çeşitlilikleri, farklılıkları tanımak, saygı göstermek ve bu renkliliğin tadını çıkarmak yolunda adımlar atarken markalar tek bir uygulamayı bütün dünyanın aynı şekilde sevip sahiplenmesini beklememeli. Dolayısıyla markalar icin global stratejiler/lokal uygulamalar dünyasını kabul etmemiz gereken bir çağdayız diye düşünüyorum.

2. Charles Day – Bazı Şirketler Neden Yetenek Savaşını Kazanıyor?

Z kuşağı gençliği artık iş hayatına atılacak yaşta. Bu gençler 70-85 arası doğan kuşağın aksine klasik ast-üst düzenine o kadar da bağlı değil, bildiğimiz anlamda kariyer basamaklarını yavaş yavaş tırmanma fikri onlara sıkıcı geliyor ve mümkünse bağımsız çalışmayı tercih ediyorlar. Yine gözlemleyebildiğimiz kadarıyla çok cesurlar ve müthiş bir yaratıcı potansiyelleri var. Bu gençleri yaptıklari işten keyif alır hale getirebilen şirketler kazanacak. Bunu nasıl yapacağız?

3. Josh Partridge – Akıllı Telefon Bağlılığı

Fazla söze gerek yok… “Telefonumu kaybedeceğime cüzdanımı kaybetmeyi yeğlerim” denilen bir çağda, müşterimizin üçüncü eli/gözü/aklı olan bu mecrayı nasıl kullanacağız?

——————————————————————————————————–

Mawdsley’den reklamcılığın reçetelerini merak ediyorum

Aytül Özkan

Ogilvy&Mather Türkiye Ülke Başkanı

 

 

İlk söz olarak, emeği geçen herkesi kutlamak isterim. 26. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali yine dopdolu bir programla karşımızda. İlk düşüncem tüm konuşmacı ve panellerin mutlaka izlenmesi tabii ki…

3 isim seçmem gerekirse; Craig Mawdsley, Liz Dolan ve Jacques Séguéla derim.

1. Craig Mawdsley – 2020’de Reklamcılık

Çünkü İngiltere’nin en yaratıcı ajansı AMV BBDO’nun başarısında büyük payı olan bu ünlü stratejistin, aynı alandaki ortağı Bridget Angear ile yapacağı panelde geleceğin reklamcılığı reçetelerini merak ediyorum.

2. Liz Dolan – Aşk, Hayat+Anlam: Tüketicilerin Kalpleri Nasıl Kazanılır?

Çünkü Nike, Oprah Winfrey’in OWM televizyon kanalı ve arkasından Fox televizyonunda büyük başarısı olan, girişimci ve vizyoner bir pazarlama yöneticisi. Dört kız kardeşiyle birlikte kurduğu ‘Satellite Sisters’ radyo ağıyla birçok ödül kazanmış, pazarlama endüstrisinde izlenmesi gereken isimlerden bir tanesi.

3. Jacques Séguéla – Para Fikre Sahip Değildir, Ama Fikirler Para Getirir

Çünkü hızına yetişemediğimiz bu yeni dünyada tecrübeli bir ses her zaman iyi gelir diye düşünüyorum.

———————————————————————————————

Séguéla = Metallica

Emrah Akay

Leo Burnett  Kreatif Direktör

 

 

1. Charles Day – Bazı Şirketler Neden Yetenek Savaşını Kazanıyor?

Bizzat kendisinden eğitim almış biri olarak Kristal Elma’da görmekten en mutlu olduğum isimlerden biri. Charles, kreatif liderlere tüm dünyada “profitable creativity” koçluğu yapıyor. İşimizin yaratıcı kısmının ötesinde liderlik bölümüne odaklanıyor ve bence Türk reklam sektörünün ondan öğreneceği çok şey var. Kesinlikle kaçırmayacağım.

2. David Shing – Hepimiz Anladık mı?

Kendisine “Digital prophet” diyecek kadar iddialı ve resmindeki kadar deli bir adamı tanımadan olmaz. Konuşmacıların resimlerine bakın, bu adam gerçekten deli. Mutlaka görmek lazım.

3. Jacques Séguéla – Para Fikre Sahip Değildir, Ama Fikirler Para Getirir

Adam bir efsane. Canlı canlı görmek, ustanın söylediklerini dinlemek, her ne olursa olsun şart. Metallica konsere geliyor abi, öyle düşün.

———————————————————————————————-

Japonları anlamak için Higuchi

Enis Orhun

C-Section Başkanı ve Yaratıcı Yönetmen

 

 

1. Keiichi Higuchi – Yaratıcılığın Yeni Ufukları: Reklamcılığın Dışına Çıkmak

Japonların kafasının nasıl çalıştığını anlamanız için.

2. Duan Evans  – Kampanyanın Ötesi

Reklama reklam gibi yaklaşmayan ajanslar ve markalar olduğunu görebilmeniz için.

3. İlkay Gürpınar – Bir Ajans Ancak Müşterisi Kadar Yaratıcı Olabilir

Yaratıcı, güzel ve zeki bir kız. İyidir İlkay, o yüzden kaçırmayın.

——————————————————————————————————-

MaYan’ın sırlarını öğrensek harika olmaz mı?

Tuğbay Bilbay

Manajans JWT CEO

 

1. Lo Sheung Yan – Öncü Fikirler Nereden Geliyor?

Çünkü o sadece JWT’nin global yaratıcı konseyinin başındaki çok ödüllü bir yaratıcı yönetmen değil, aynı zamanda tiyatro yazarı, yönetmeni ve şarkı sözü yazarı. Anlatacak çok hikayesi var. Çin mucizesinin yaratıcılıkta da kendini gösterdiği günümüzde MaYan’ın (ona arkadaşları öyle der) bazı sırlarını öğrenebilirsek harika olmaz mı?

2. Jacques Séguéla – Para Fikre Sahip Değildir, Ama Fikirler Para Getirir

Yani bu efsane adam buraya kadar gelmişken onu görmemek dinlememek olur mu? Bence olmaz.

3. James Temple – Milyar Dolarlık Marka Yaratmak

Londra’da RG/A’in başında… İşin, ajansın başında bir yaratıcı… Hem de sadece iletişim değil iletişimini kendi yaratan şeyler üreten RG/A’in başında. Ben gider dinlerim.

——————————————————————————————————-

David Shing geçen senenin en iyilerindendi

Ahmet Akın

Kramp Ajans Başkanı

 

 

1. David Shing – Hepimiz Anladık mı?

David Shing, geçen senenin belki de en iyi sunumunu yapan konuşmacılarından biriydi.

Bu kadar sağlam bir içeriği, bu kadar güçlü bir görsellikle ve bu kadar etkili bir şekilde sunabilen çok az konuşmacı vardır. David Shing’i dinlemeden önce “Digital Prophet” tanımını abartılı bulanlar kendisini izledikten sonra fikirlerini değiştireceklerdir.

2. AMV BBDO – 2020’de Reklamcılık

AMV BBDO sadece Lonra’nın değil, Avrupa’nın en iyi ajanslarından biri. Network ajanslarının zorlandığı bu pazarda yıllardır çok sağlam kampanyalara imza atıyorlar. Ajansın Chief Strategy Officer pozisyonundaki iki kişinin geleceğin reklamcılığını birlikte anlatacakları bu sunumu kaçırmamak gerekir.

3. Jaques Séguéla ve  Jean-Marie Dru

Hem Jacques Séguéla’nın hem de Jean-Marie Dru’nun reklamcılığın geleceğiyle ilgili artık fazla söyleyeceği bir şey olmayabilir.

Diğer taraftan, bu iki efsane isimden reklamcılık mesleğinin temelleriyle, hayatla ve başarılı olmakla ilgili çok şey öğrenmek mümkün. Tecrübeye saygımız sonsuz.

Bizimle paylaşıldığı ender fırsatları kaçırmamak gerekir.

—————————————————————————————–

Disneyland için Dan McGraw

Alemşah Öztürk

41?29!  Kurucu

 

 

1. Dan McGraw – Yaratıcı Teknolojilerin Optik İllüzyonları

Walt Disney tüm gelenekselliğine rağmen teknolojiyi en iyi kullanan şirketlerden birisi… Özellikle Disneyland üzerinde yaptıkları projelerle çok iyi ses getirdiler. Bu semineri özellikle merak ediyorum.

2. Umut Özaydınlı – #MagicofMusic

Sevgili dostum Umut Özaydınlı, önce Coca Cola bünyesinde sonra kendi şirketi Deviant Ventures bünyesinde müzik ve reklamı birleştiren çok güzel işler yapıyor. Bence müzik piyasasının kurtuluşu marka ortaklıkları ve bu tarz projeler. Merakla bu semineri de bekliyorum.

3. Keiichi Higuchi –  Yaratıcılığın Yeni Ufukları: Reklamcılığın Dışına Çıkmak

Keiichi ile Cannes Lions’da Outdoor jürisinde beraberdik. Yıllardır beğendiğim birçok işi onların yaptığını öğrenince saygım daha da artmıştı. Sound of Senna projesi ve ilerisi konusunda teknoloji, sanat ve hikaye anlatımını en iyi anlatacak kişi oldugunu düsünüyorum, heyecanla bekliyorum!

—————————————————————————————

Dinlemesini Bilmek Lazım

Engin Kafadar

Grey İstanbul  Yönetici Kreatif Direktör

 

 

En önemli iki meziyet: Dinlemesini bilmek, dinlediğini anlayabilmek.

Bu sene 26.sı düzenlenen Kristal Elma’da neler dinleriz?

Bence önce insanın kendini dinlemesi en önemlisi…

Kendini dinlediği zaman en faydalı olanı duyuyor kendisi için.

Ama Kristal Elma Festivali’ne gelmişim; en az üç konuşmacının dediklerini duysam iyi olur dediğimde aklıma ilk gelen isimler şunlar olurdu:

Andrew Keller + Bridget Angear + Jon Collins.

Ama şunu da söylemek isterim.

Hayatımda ne duyarsam yenilenirim + ne duyarsam kafam daha açılır + ne duyarsam vay be derim?…

Kristal Elma Festivali’ne bunları düşünerek gitmek en iyisi.

 

 Bu yazı Campaign Türkiye Eylül 2014 sayısında yayınlanmıştır. 

 

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...