artwork

Yapay zeka çağında PR

6 yıl önce

0

Bu yazıyı sizlerle paylaşmak istememin nedeni mesleğimizin ölçme ve değerlendirme kriterleri, etik tartışmalar gibi bugün için güncel ama aslında çoktan geride bırakmamız gereken aşamaları geçemeden belki de birçoğumuz için yaşamsal olabilecek önemli bir gündem maddesine doğru hızlı ilerleyişi.

Bugün belki sosyal paydaşlarımız içinde yeri yok ama yarın mutlaka metal yakalıları da göz önüne alarak iletişim planlarımızı yapmaya başlayacağız. Eğer yeteri kadar donanımlıysak bunu biz yaparız, değilsek bunu da bir yapay zekaya bırakmamız işten bile değil.

Apple’ın Siri’si ya da Google Asistan’ı artık hayatımızın bir parçası oldu. İnsana ait özelliklerin bir yazılımda olması bugünün, bir makinada olması ise yarın için beklenen bir gelişme. Sosyal medya ile başlayıp Web 2.0 ve Sanayi 4.0 ile devam eden matematiksel düzlemde, bugün en fazla dijital PR diye adlandırılan basitleştirilmiş tanımlamanın ötesine geçecek  adımlar atmamız gerekiyor.  Hayatımıza yön veren teknoloji, bilimden sanata, iş hayatından sosyal yaşama kadar bütün alanları kaplamışken biz dijital rüzgarlarla yelkenlerimizi şişiremeyeceğiz. Değişimin içinde olmak zorundayız. Çünkü artık konumlandırmaya çalıştığımız markalar, ulaşmak istediğimiz iletişim hedefleri bir yapay zekanın süzgecinden geçerek tüketicilerin zihninde yer bulacak. En basitinden nesnelerin internetinde evde ihtiyaç duyulan bir hızlı tüketim ürününün hangi marka olacağına bir yazılım karar verecek. Bilgileri dijital dünyadan tarayacak, fiyat karşılaştırmasını yapıp ödemeyi bitcoin ile yapacak. Bu durumda benim sosyal paydaş yaklaşımını göz önüne alarak yaptığım iletişim planı sizce Siri’yi etkiler mi?

Siz de etkilemeyeceğini düşünüyorsanız gündemimize yarını almanın zamanı gelmiş demektir. Yapay zekanın, bugünkü sözlük karşılığı olan halkla ilişkiler ile işi olmayacağını düşünüyorum ki bu beni endişelendirmiyor. Elbet doğru bir karşılık bulunur yeter ki bulunduğu zaman benim yapacak bir işim olabilsin. Çabam, isteğim mesleğimi daha iyi ve uzun bir süre daha yapabilmek. Bunun için bugün için çalışmak değil yarın için daha fazla düşünmek gerekiyor. Düşünenler ile bir arada olabilmeli ve birlikte geleceği planlayabilmeyiz. Hep birlikte, daha güçlü ve organize bir şekilde…

 

Serhat Özkütükcü 

İDA Üyesi

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Aralık 2017 sayısında yayımlandı.