Site icon Campaign Türkiye

İçerik üretiminde ve pazarlamasında nereden nereye geldik…

İçerik pazarlaması, içeriğin krallığı, hikaye anlatıcılığı derken her dönemin değişmeyen tek oyuncusu olan içerikle yine baş başayız. Bu defa “içerik nedir, gerçekten kral mıdır, hikaye anlatmayı kimler biliyor”dan ziyade Lift Content Factory olarak şimdiye kadar içerik üstüne neler konuştuk, iletişim ve pazarlama dünyasının uzmanlarına bu konuda neler sorduk ve biz nereye geldik şöyle bir bakalım istedik. Yoksa çok konuşup hiçbir şey yapmadık mı? Teknolojiyi ve trendleri takip ettik mi? Şu an biz bu dünyanın tam olarak neresinde duruyoruz bir durum raporu çıkaralım dedik… Kamer Yılmaz, Seda Büktel

Campaign Türkiye olarak 2012 yılında başladığımız ve şu an geldiğimiz noktaya baktığımızda herhalde endüstri ile en çok konuşup tartıştığımız konulardan biri oldu içerik. Birbirinden değerli editörler ve yayın yönetmenleri ile ülkemizde endüstrinin nabzını tutmaya çalışırken de globalde neler olduğunu incelerken de içerik hep gündem maddeleri arasındaki yerini aldı. Haliyle kapak konularımızdan da pek eksik etmedik kendisini. İçeriğin ne olduğunu tartıştığımız dönemlerden prenslikten krallığa geçişini izledik. İçerik pazarlamasını sindirmeye çalışırken hikaye anlatıcılığı girdi hayatımıza. İşin, hikaye anlatıcılığı ile sonlanmadığını ise hepimiz biliyoruz. Teknoloji, veri, influencer, tüketicinin artık içerik yaratır hale gelmesi, YouTuber derken bambaşka bir evrende süzülmeye başladık.

Kara deliğe dikkat!

Tek bir sözcük yepyeni bir evrenin kapılarını açarken, yanında bazı zorlukları da getirmeyi unutmadı; artık yaptıklarınız birine ulaşamıyorsa bilin ki kara deliğe gidecek. Bu yüzden de her şeyden önce sizlere yeniden içeriğin en temelde ne olduğunu hatırlatalım dedik, ne de olsa bir şey hakkında o kadar çok konuşunca en basit, en temel anlamından uzaklaşabiliyoruz. Madem en basit noktaları açığa çıkarmakla başladık işin bir de “peki bu kimin işi?” kısmını çözmek gerek. Chief Content Officer diye birinin varlığından bahsedebilir miyiz dersiniz? Ve sizce bu kişi story telling kavramından haberdar mı? Evet, içerik pazarlaması denince artık akla ilk gelenlerden biri haline geldi hikaye anlatıcılığı da… ‘Bir varmış bir yokmuş’un devamını getirip kalplere dokunanlar kazanıyor. Ama nasıl?

Evet, gördüğünüz gibi evren biraz karışık. İnsanın böyle bir evrende yolunu bulması da o yolda istikrarlı bir şekilde devam etmesi de zor. Bu yüzden daha önce endüstrinin uzman isimlerinden aldığımız birkaç tüyoyu da yeniden hatırlatalım istedik.

Artık biraz da biz mi anlatsak?

Şimdiye kadar pek çok marka ya da ajansın içerik pazarlaması alanındaki örnek başarılarını taşıdık sayfalarımıza. İçeriğe nasıl yaklaştığınızı anlattık sizlerden dinledikçe. Ama bu defa tevazuluk yapmayıp biraz kendimiz de anlatacağız. Çünkü 2012’de başladığımız ve şu an geldiğimiz nokta bizleri çok heyecanlandırıyor. Belki dünyayı kurtarmıyoruz ama sevdiğimiz bir işi yapmanın, o işi büyütecek projeleri tek tek tasarlamanın ve hayata geçirebilmenin mutluluğunu yaşayan insanlar olarak sadece konuşmadığımızı, hayata da geçirdiğimizi galiba anlatmanın vakti geldi.

İçerik pazarlaması ne zaman bu kadar karmaşık ve işin içinden çıkılmaz bir hale geldi hiç düşündünüz mü? Şimdi başa sarıp en temel kısımları hatırlayalım ve endüstrinin uzmanlarını dinleyelim.

İçeriğin tanımı belli, pazarlaması ortada. Peki ya öyküleme? Öykü biçimini kullanmak konuşmacıların daha bağlayıcı ve unutulmaz biçimde iletişim kurmasını sağlar.

Sadece basılı bir dünya var zannedenlerin sayısının epey azaldığını biliyoruz ama dijitalleşme sürecine kendini tam anlamıyla kimler adapte edebildi? İçeriğin dijital dünyadaki yeri nasıl olmalı?

2012 yılından beri Campaign Türkiye olarak sayısız isimle pek çok konuda konuştuk, pek çok isim de sayfalarımız için görüşlerini belirtti. İçerik, içerikle pazarlama ve hikaye anlatıcılığı dillerde pelesenk, kulaklardan hiç gitmeyen bir tını olarak popülaritesini hep yükseltti. Şimdiye kadar endüstrinin gözdesi, okulun serseri çocuğu – her yıl yeni bir tarz, her yıl yeni bir vukuatı var ne de olsa – için neler denildi, neler yazıldı…

Publicis One D&A birimi DataWise’ın hazırladığı çalışmada, Türkiye’de kuşaklar arası dijital içerik tüketiminin farklılıkları, aktif internet kullanıcılarının alışkanlıkları mercek altına alınıyor.

İçerikle pazarlamanın önemi her gün artarken, iz bırakacak içerikler için gelip geçici trendlere değil, uzun soluklu stratejilere ve alanında uzman kadrolara ihtiyaç var.

Lift Content Factory, kişiye ve “persona”lara özel içerik sunmak ve veri odaklı iç görüler geliştirerek içerik üretmek için seçtiği iş modeli ile Oracle’ın duyurduğu “global success story” olarak öne çıktı.

Lift Content Factory bünyesinden şimdiye kadar hangi projeler nasıl bir stratejiyle çıktı?

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ekim 2017 sayısında yayımlandı.

 

 

Exit mobile version