artwork

“İçeriğin Yolculuğu” oturumundan notlar

11 yıl önce

0

Gazeteci ve sunucu Cüneyt Özdemir’in sunuculuğunda Doğan TV Holding CEO’su İrfan Şahin, oyuncu İlker Ayrık ve TBWA\ISTANBUL Genel Müdürü Burcu Özdemir Kayımtu’nun konuşmacı olarak katıldığı “The Journey of Content” başlıklı panelden satır başları:

 

Cüneyt Özdemir

-Yıllarca internet gazeteleri öldürecek mi sorusunu sorduk.

-Sonra internet TV’yi öldürecek mi diye sormaya başladık. Artık TV bambaşka bir teknolojik oldu. “İçerik kraldır” mottosu devam ediyor.

İrfan Şahin

-İlk siyah beyaz TV ile 10’lu yaşlarımda internetle 30’lu yaşlarımda tanıştım.

-Teknoloji ve içerik karıştırılıyor. Bugün insanları özel hayatı yaşamaya daha çok zaman veren bir teknoloji mevcut. Bu dijital teknoloji ile oldu. Anlama, dinlenme, eğlenme amaçlı kullandığımız bir teknoloji bu.

-İçeriğin her zaman öncelikli olması değişmeyecek bir gerçek. İnsan duygulardan oluşuyor ve bu anlamda tatmin edilmesi gerekiyor.

-2020’li yıllarda insanların tüm TV içeriğini tabletlerden izleyeceği kehaneti var. TV premium içerik üretir. Önemli olan bu içeriğin her yerden izlenilebilir, ilgi çekici içerik sunabilmek. TV, sadece TV seti değil.

-İçerik üreten ve ona sahip olan bir şirket olarak tanımlıyorum bizim şirketimizi. TV içerik üretici ve kendini bu konuda geliştiren bir yer olmalı.

-Yeni başladığımız dizimiz Aşk, Kanal D sitesinden üç haftada  8 milyon defa izlendi.

-Yayıncılık her zaman lokaldir. Müşterilerimizi doğru tanımlamamız lazım. Türkiye’nin yaş ortalaması 29. Bu insanlar için “yırtmak”  kelimesi çok yerinde.  Sıfırdan belli bir noktaya gelen karakterlerin olduğu hikayelerle özdeşleşebiliyorlar.

-Her gün yeni bir gündür TV’de. Dün ne yaptığınızın bir önemi yok. Topluma ayak uydurmak lazım ama onlardaki değişimi de doğru okumak lazım.

-Star Wars’un 6 filmi var ve dizisi de yapıldı. 1984’te yapıldı son film.  2003 doğumlu çocuğum bile tüm karakterleri tanıyor. Bu içeriğin gücünü gösteren bir örnek.

– Türkiye olarak dizi üretim kalitesinde dünyanın en iyilerinden biriyiz. Vietnam’a bile dizi sattık. Kanal D bugüne kadar 79 ülkeye 46 farklı dizi sattı.  Biz artık Brezilya’yı geçtik.  Amerikalılar Arap ülkelerine İntikam (Revenge) dizisini 15 bin dolara satamadılar, biz 224 bin dolara sattık.

-İnsanoğlunun duyguları her yerde aynı. Sadece bu duyguları dünyanın farklı yerlerinde farklı olarak ifade ediyoruz. Ortadoğu ve Balkanlar’da herkes Türk dizisi izliyor.  Çalıkuşu’nu daha başlamadan Rusya, Ukrayna gibi ülkelere sattık. En çok okunan kitaplardan biri olunca bizim dizi yaptığımızı duyunca hemen satın aldılar.

İlker Ayrık

-Ben Bilmem Eşim Bilir bir aile eğlencesi. Türk filmlerinde izlediğimiz ailelerin çuvalla yarıştığı, yoğurttan para bulduğu piknik yarışmalarından esinlendik.

– Kadın ve erkeğin bir arada olacağı ve birlikte tüketebileceği bir içerik hedefledik Ben Bilmem Eşim Bilir’de.

-Annem Twitter kullanmadığı için ondan sosyal medyadan dönüş alamıyorum ama tüm apartmana izletiyor programı. Bu da sosyal bir network.

– İnternette yayınlanan bir program olsa belki dili biraz değişir, ama içerik açısından benim için hangi iletişim kanalında olduğun önemli değil.

Burcu Özdemir Kayımtu

-1930’larda radyoda P&G’nin sponsor olduğu soap operalar yayınlanırdı. Reklamı oradan enjekte etmeye başlamıştı insanlar.

-Markalı içerik yayınlamıştık Geniş Aile dizisinde. Bir ticari araç olan Fiat Doblo aile aracı olarak konumlandıracaktık. Geniş Aile bunun için biçilmiş kaftandı. Hem hedef kitleye dokunduk, hem de marka vaadi somutlaştı.

-Reklamcılıkta teknolojiyle birlikte form farklılaştı. Reklam süreleri kısaldı. Eskiden bir reklam kuşak kapatırdı. Artık mesajları etkili bir şekilde kısa sürede vermemiz lazım.

-Ekranlar çoğaldı. Buralara entegre edebileceğimiz fikirler bulmamız lazım. Hem TV hem internetin entegre olduğu içerikler üretmek mümkün.

-Tüketiciyle buluşmanın akıllı yollarını bulmak iyi fikirleri doğru mecralarda yaşatmaktan geçiyor. Mesela bu yıl Cannes’da PR alanında Grand Prix kazanıldı.

-Yaratıcılık söz konusu olunca artık belli sınırlar içinde bir şeyler yaratıyoruz. Biz de artık kreatif ekipte saf bir yaratıcılık yakalayacak kişi bulmakta zorluk yaşıyoruz.

-Markalar gerek dijital entegrasyonu takip etmede çok hızlılar. Cannes’da daha çok reklamveren görüyorum artık.

 

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...