Site icon Campaign Türkiye

Hibrit çalışma düzenine geçen firmalar

Türkiye’de hibrit çalışma modeline geçen, bu yıl içinde bu yaklaşımı değerlendirecek olan şirket gruplarını ve markaları sizler için derledik.

Vodafone

Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, 1 Eylül itibarıyla hibrit çalışma düzenine geçti. Pandeminin başlamasıyla birlikte Müşteri Hizmetleri ekibini %100 evden çalışma düzenine geçiren Vodafone eknoloji ve satış birimlerinde görevli saha ekipleri hariç geriye kalan 3 bin 600 çalışanı için hibrit düzeni kalıcı hale getirdi.

Çalışma düzeninin kişilerin ihtiyaçlarına göre şekillendiği yeni modelde, ekip bazında değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak haftanın 1-2 günü ofisten, diğer günler uzaktan çalışılıyor. Ofislerin %50 kapasiteyle kullanıldığı hibrit düzende, çalışanlara hibrit modele uygun olarak dijital yemek kartından ulaşım ödeneğine kadar çeşitli yan haklar da sağlanıyor. Ofise gitmek isteyen çalışanlar, önceden  OneApp uygulaması üzerinden masa, toplantı odası, kuaför, spor salonu ve hatta kullanacakları servis için rezervasyon yaptırıyor.

Turkcell

Turkcell, çalışanları için pandemi öncesinde hayata geçirdiği yenilikçi çalışma modellerini, çalışma verimini korumak adına pandemi döneminde sürdürdü. 2016 yılından bu yana çalışanlara hem “mobil çalışma” hem de “ofistasyon” ile farklı lokasyonlarındaki Turkcell ofislerinde çalışma imkânı sunan Turkcell, pandemi sonrasında da Uzaktan Çalışma Modeli gibi lokasyondan bağımsız, çalışanlarla birlikte geliştirilen Esnek Çalışma Modeli gibi modellerle hibrit çalışma modelini sürdürüyor.

Yeni dönemde de belirli periyotlarla yapılan anketler ve birebir görüşmelerle çalışanların fikri alınıyor. Çalışanlar Esnek Çalışma Modeli’yle yurt içi yurt dışı fark etmeksizin, istedikleri zaman uzaktan ya da Turkcell ofislerinden çalışmalarını sürdürüyor. Turkcell bu çalışma modeli için ofislerini her zaman açık tutarak tüm hizmetlerini kesintisiz olarak sunuyor. Esnek modele uygun olarak uzaktan çalışma ihtiyaçlarına çözüm sunan ‘Turkcell Life’ uygulamasıyla çalışanlar ofis hayatını kolaylıkla takip edebiliyor. Uygulama içindeki ‘Dijital Ofis’ modülüyle çalışanlar istedikleri Turkcell ofisinden, istedikleri masa ve toplantı odasını ya da kendi araçları ile geldiklerinde otopark rezervasyonlarını uygulama üzerinden kolayca yapabiliyor; kuaför, spor salonu, kuru temizleme, doktor, pedagog, diyetisyen, psikolog gibi sosyal imkanlar için de randevu oluşturabiliyorlar. Bir başka uygulama olan ‘Benim Yerim’ ile çalışanlar, kendilerine ait tüm bilgi ve görevleri toplu halde görüp aksiyon alabiliyor. Üzerinde bekleyen işleri onaylayabiliyor, yemek kartı bakiyesini görebiliyor, çalışma arkadaşlarına geri bildirimde bulunabiliyor. Ayrıca çalışanların yöneticileri de ‘Benim Yerim’ alanında ‘Ekibimin Takvimi’ modülünden çalışanlarının iş takvimlerini toplu olarak görerek iş planını buradan hazırlayabiliyor. Esnek çalışma ortamını iyileştirmek amacıyla tüm çalışanlara her sene yenilenen “Esnek Çalışma Desteği” de sunuluyor. Böylece çalışma ortamı gereksinimlerinin karşılanmasına destek olunuyor. Ayrıca çalışanların ev internet ihtiyaçları karşılanıyor ve ilave çalışan kampanyalarıyla ek imkanlar sunuluyor.

Yapı Kredi

Güçlü dijital altyapısı sayesinde Yapı Kredi “Yalın Çalışma Modeli”ne kalıcı olarak geçti. 

“Yalın Çalışma Modeli”nde Genel Müdürlük çalışanlarının çalışma düzenleri, görev tanımları ve yaptıkları işin doğasına uygun olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Bunlar; tam zamanlı ofisten çalışma, dönüşümlü olarak ofisten çalışma ve esnek çalışma. Evden çalışanları, işlerini online olarak yürütebilenler; tam zamanlı ofisten çalışanları, fiziksel olarak ofiste bulunmalarını gerektiren görevlere sahip kişiler; hibrit çalışanları ise sürekli olarak uzaktan çalışan ancak yüz yüze görüşülmesi gereken durumlarda Genel Müdürlük lokasyonlarına gelen kişiler olarak tanımlıyorlar.

Verimlilik temeline dayanan “Yalın Çalışma Modeli”nin hayata geçirilmesinden bu yana, çevresel sürdürülebilirlik açısından da yol kat ettiler. 2020 Mart ayından itibaren 8 binden fazla Yapı Kredilinin evden sorunsuz bir şekilde evden çalışmasını sağlayarak, her ay yolda harcanan 350 bin saatten fazla süreden tasarruf ettiler. Evden çalışma sistemine geçtiklerinden bu yana karbon ayak izini toplamda yüzde 37 oranında azalttılar. Ayrıca yeni düzenle birlikte hem gereksiz kullanılan kâğıt miktarının hem de servis kullanımının azalmasıyla çevreye bırakılan olumsuz etki de önemli derecede düştü; %35 oranında kâğıt tasarrufu sağlandı. Bununla birlikte su ve elektrik kullanımı da büyük ölçüde azaldı. 

 

Akbank

Akbank pandemi sonrasında yepyeni bir çalışma modelini benimseyerek evden çalışmayı kalıcı hale getirdi. Pandemiyle başlayan home-office çalışma sistemi, gelecek yıllarda da hibrit, uzaktan ve ofisten çalışma şeklinde üç farklı modelle devam edecek;

ING Türkiye

Çalışan mutluluğu için esnek ve yenilikçi olmayı önemseyen ING Türkiye, “Önce kendin olursun, sonra ING’li” yaklaşımını stratejisinin merkezine alıyor. Hayata geçirdiği tüm uygulamalarda işin ihtiyaçlarının karşılandığı ve uyulması gereken yasal gereklilikler ve sorumluluklar yerine getirildiği sürece esnek, özgür ve yenilikçi olmayı önde tutan, çalışanlarına uzaktan ve esnek çalışma modelleri sağlayan ilk banka olan ING’de, 2015 yılından bu yana çalışanlar haftada iki gün uzaktan çalışabiliyor ve esnek çalışma saatlerinden yararlanıyor. ING Türkiye, esnek çalışmayı daha da ileriye taşımak adına pandemiden çok önce yeni esnek çalışma modelleri üzerine çalışmaya başlayarak 1 Ocak 2021’den itibaren bu modelleri kalıcı olarak uygulamaya aldı. Bu modellerden Flexi 365 ile İstanbul Genel Müdürlük ve Kahramanmaraş Operasyon Merkezi’nde çalışan, faaliyet gösterdiği iş kolu ve görevi uygun olan ING’liler, haftanın beş günü uzaktan çalışabiliyor. Bununla birlikte İstanbul’daki Genel Müdürlük çalışanları tamamen hibrit çalışma modeline geçtiler, Haftam Flexi adı verilen bu çalışma modelinde, çalışanlar haftada 3 gün uzaktan, her ayın 3. haftası ise tamamen uzaktan çalışabiliyor.

ING Türkiye Genel Müdürlüğü’nden şubelere kadar tüm ING Türkiye çalışanlarının yararlanabildiği Haftam 3 Gün Flexi ve Haftam 4 Gün Flexi modellerini tercih eden çalışanlar ise, üç veya dört gün çalışma seçenekleri ile kalan günlerini diledikleri gibi planlayabiliyor. ING Türkiye aynı zamanda Flexi Yaz uygulaması ile yaz boyunca çalışanlarına istedikleri şehir ve lokasyondan çalışma ayrıcalığı sağlıyor. 

 

Koç Holding

Koç Holding, kişiselleştirilmiş hibrit çalışma deneyimi ve birçok farklı ofisten çalışma olanağı sunan Office Free projesini devreye aldı. Koç Topluluğu çalışanlarının istedikleri gün, istedikleri yerden çalışabilmelerine olanak tanıyan Office Free ile birlikte hem bilgisayar hem de mobil uygulama üzerinden erişim sağlanan bir rezervasyon platformu da hayata geçirildi. Böylece çalışanlara günlük, haftalık veya aylık iş programı oluşturma olanağı sunuluyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Koç Holding İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Başkanı Özgür Burak Akkol: “Koç Topluluğu olarak çalışma arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamak; bu ihtiyaçlara yönelik yenilikçi çözümler sunmak için birçok alanda çalışmalar yürütüyoruz. Uzaktan çalışmayı da farklı şirketlerimizde uzun yıllardır deneyimliyorduk. Bu alandaki pratiklerimiz sayesinde, pandeminin en başında hızlı bir şekilde çalışma arkadaşlarımızı uzaktan çalışmaya yönlendirdik. Dijitalleşmede attığımız adımlar, teknoloji ve inovasyon yatırımlarımız, çevik çalışma modelini son birkaç yıldır aktif bir şekilde uygulamamız, bu alandaki adaptasyon hızımızı önemli ölçüde artırdı. Uzaktan çalışma deneyimini en üst seviyeye taşıyacak projeler geliştirmeyi de sürekli odağımızda tutuyoruz. Bu doğrultuda uygulamaya aldığımız Office Free uygulaması ile çalışma arkadaşlarımıza kendi işlerinin gerekliliklerine göre uzaktan çalışma tercihlerini yapabilme özgürlüğünün yanı sıra, istedikleri herhangi bir şirket ofisinde çalışma imkânı da sağlayarak, alışılagelmiş hibrit çalışma modelinin ötesinde bir deneyim sunuyoruz.” dedi.

 

Sabancı Holding

İş hayatında son yıllarda büyük önem kazanan ve pandemiyle birlikte ciddi bir hıza kavuşan dönüşüm süreci, Sabancı Topluluğu tarafından ‘İşin Geleceğine Uyum’ başlığı altında, kısa ve orta vadeli yol haritasının, beş ana stratejik önceliğinden biri olarak ele alınıyor. 

Sabancı Topluluğu’nda “İşin Geleceğine Uyum”, ‘işlerin ve iş yapış biçimlerinin geleceği’, ‘çalışma ortamlarının geleceği’ ve ‘iş gücünün geleceğini kapsayan,  bütünsel bir bakış ile,    “akıllı ve uzaktan çalışma”,  “fiziksel ve zihinsel sağlık”, “esnek işgücü ve yüksek performans”, “yeni nesil yetenek ve beceri yönetimi”, “geleceğin liderliği”, “amaç odaklı organizasyon”, “dijital, veri odaklı ve çevik organizasyon” dan oluşan yedi ana başlıkta ele alınıyor. 

Topluluk dönüşümü yönetmek için bu 7 ana başlık altında, 1.500’ün üzerinde orta/uzun vadeli aksiyon tanımlanmış durumda. 

Söz konusu yaklaşım, uzaktan, hibrit çalışma imkânlarının ötesinde – esnek kariyer fırsatlarına, geleneksel ile esnek çalışma modellerinde çalışanların bir arada olabilecekleri, çeşitliliği destekleyen, kapsayıcı, erişilebilir yetenek ekosistemleri oluşturmasına,   çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığına, onlara yeni beceriler kazandırılmasına, var olan yeteneklerinin geliştirilmesine, geleceğin liderlik yaklaşımlarının güçlendirilmesine odaklanırken temel aldığı stratejik iş gücü planlama modeliyle, şirketlerinin, gelecek yıllarda ihtiyaç duyacakları yetenekleri ve becerileri, veri analitiği ile destekli süreçlerle, bugünden tahmin edebilmelerini ve bu nitelikli iş gücü için yol haritalarını bugünden hazırlamalarını sağlıyor. 

Geçtiğimiz yıl içinde uygulamaya konulan bu dönüşüm planıyla, üç yılın sonunda her bir Topluluk şirketinin, kendi sektöründe, ulusal ve uluslararası alanda en iyi örneklerden biri haline gelmesi hedefleniyor.

 

Doğuş Grubu

Doğuş Grubu, pandeminin başından itibaren mekana ihtiyaç duymayan departmanlarının tamamı uzaktan çalışma şeklini uyguladı. Bu süreçte çalışanları için online destek merkezi kuran holding, aynı zamanda onların psikolojik, fiziksel ve mental sağlıklarına destek amaçlı sağlık kurulu oluşturdu. 

Doğuş Holding İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı Buse Kasapoğlu Özen: “Tüm bu sürecin başından itibaren ekiplerimiz sahada aktif olarak çalışmaya devam ederken, merkez ofislerimizdeki çalışma düzenine uzaktan devam ediyoruz.” açıklamasını yaptı. 

 

Yıldız Holding

Yıldız Holding iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına cevap verebilen, gelecekteki ihtiyaçlara da hızlı ve etkin uyum sağlayabilen “UYDU – Yeni Nesil Çalışma Modelleri” projesini 1 Eylül 2021 itibarıyla kademeli olarak hayata geçirdi. Bu modelde çalışanların görev ve sorumluluklarına bağlı olarak ofisten, hibrit, uzaktan ve sahada çalışma seçenekleri mevcut. Bu kapsamda Holding ofislerinde de yeni yapıya uygun çalışma alanları oluşturulacak. UYDU ile birlikte Yıldız Holding binaları ve ofisleri yeniden tasarlanacak; fiziksel ve sanal ortamın iç içe geçtiği, ortak çalışma alanlarının arttığı, dijital toplantılara özel alanların sağlandığı, sosyalleşmeyi destekleyici mekânlar yaratılacak.

 

Borusan Holding

Şirket, COVID-19 salgını karşısında çalışanlarını, işini ve paydaşlarını koruyarak iş süreçlerini kesintisiz bir biçimde sürdürmek için ‘Dayanışma Destek Platformu’nu kurdu. Beraber aşacağız mottosuyla yola çıkan Borusan, grup şirketleriyle de eş güdümlü bir biçimde süreci yönetmeye devam etti. Borusan Akademi ile çalışanlarının motivasyon ve entegrasyon süreçlerini yakından takip ederek hibrit çalışma modelini sürdürmeye devam ediyor.

Borusan Holding İK ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş: “Geçtiğimiz yıl sonunda çalışanlarımıza geri bildirimlerini sormuştuk. Anket sonucuna baktığımızda üretim, mühendislik ve bakım fonksiyonları rolleri gereği daha çok ofiste çalışırken, Ar-Ge ve destek fonksiyonları büyük ölçüde hibrit veya uzaktan çalışıyor. Pandemi sonrası hibrit çalışmayı kalıcı uygulamaya hazırlanıyoruz.” dedi.

 

Eczacıbaşı

Eczacıbaşı Topluluğu; pandemi dönemi ile birlikte hızlanan ve giderek dijitalleşen yeni dünyanın gereksinimlerine uygun yeni çalışma düzenine, uzun zamandır yaptığımız çalışmalar sayesinde hızlı uyum sağladı. Topluluk; 2013 yılından beri uyguladığı esnek çalışma; 2016 yılından beri devam eden uzaktan çalışma modellerini, dinamik iş gücüne çevirdi. 1 Ocak 2021 itibarıyla Türkiye’deki saha satış kadrolarını uzaktan çalışma düzenine geçiren Topluluk; 1 Temmuz 2021 itibarıyla da beyaz yakalı çalışanlarının %60’ının uzaktan ya da hibrit düzende çalışacakları yeni çalışma düzenini “Adresimiz farklı, konumumuz aynı” mottosuyla paylaştı. Yurt içi ve yurt dışındaki beyaz yaka çalışan rollerini analiz ederek, işin gereksinimlerine uygun olarak belirlenen üç ayrı çalışma modeline göre; Topluluğun beyaz yaka çalışanlarının %35’i hibrit düzende haftada iki güne kadar ofis dışında farklı bir lokasyonda çalışabiliyor. %25’i işin gereği doğrultusunda tam zamanlı uzaktan çalışırken, ofiste çalışma rahatlığına devam edebilmeleri için ergonomi ve teknoloji destek paketleriyle destekleniyor. Yeni çalışma düzeni ile hem mevcut pozisyonları mekan bağımsız çalışma esnekliğine kavuşturmayı hem de global pazarda büyürken; dünyanın herhangi bir yerindeki yeteneği, Topluluğa kazandırmayı amaçlayan Eczacıbaşı; bu uygulamayı yurt dışı ofisleri için de hayata geçirdi.

Uzaktan çalışma düzeninde verimli çalışmanın devam edebilmesi için çalışanların yararlanabileceği evde verimli çalışma önerilerinin, çalışma ortamının nasıl olması gerektiğinin, zaman yönetiminin, ekip iletişiminin, iş yapışta önceliklendirmenin öneminin vurgulandığı, “Evden Çalışmada Hayat” adında rehber hazırlandı. Rehberde; çalışanların evde çalışırken odağı bozabilecek etkenlerden nasıl kaçınabileceklerine, çalışma alanında yapabilecekleri ergonomik düzenlemelere, çalışma saatlerini verimlilik ölçüsünde sınırlandırabileceklerine, öğle arası ve mesai sonrası saatlerde toplantı organize etmemeye dikkat etmeleri gerektiğine, ekip arkadaşlarıyla iletişimde olup uzaktan çalışırken yöneticileriyle düzenli takip toplantılarında bir araya gelmeleri gerektiğine dair öneriler paylaşıldı. Aynı şekilde yöneticilere de uzaktan ekip yönetirken yararlanabilmeleri için yeni çalışma düzenini nasıl yönetmeleri gerektiğine dair, hem ekip motivasyonunu hem de verimliliği ve performansı destekleyecek öneriler paylaşıldı. Uzaktan çalışan ekiplerin gerekli ekipmana sahip olması, ekibin güvenli çalışma standartlarına uyum sağlaması, uzaktan çalışmada zorlanan ekip üyeleriyle adaptasyonu ve motivasyonu sağlamak için kullanılabilecek iletişim yöntemleri, teknolojik araçların doğru kullanımı gibi önemli konularda yönlendirildi, yöneticilere “Uzaktan çalışan ekipleri yönetme” eğitimleri verildi.

Topluluk; hibrit ve uzaktan çalışma düzeni kapsamında İstanbul’daki tüm ofislerin kapılarını Topluluktaki çalışanların kullanımına açtı. Kanyon ofiste yer alan toplantı odaları ve sessiz odalar için rezervasyon sistemi oluşturdu. 

 

Unilever

Unilever 2013 yılından bu yana “esnek çalışma” modelini uygulayan bir şirket. Çalışanlar, pandemiden önce de haftada ortalama 2,6 gün evden çalışabiliyorlardı. 

Herkese uyabilen tek bir yaklaşım olmadığı fikrinden hareketle, önümüzdeki dönemde çalışma politikalarını çalışanlarının beklenti ve isteklerine göre tasarlıyorlar.

‘İşin Geleceği’ni tanımlarken anlaşılması gereken en önemli konu, herhangi bir organizasyonun temel amacının, ofiste fiziksel varlığı sağlamak yerine işleri ve görevleri en verimli şekilde teslim etmek üzerine kurulması olması gerektiğine inanıyorlar. Hangi gün neye ihtiyaç olduğunu, işin ne gerektirdiğini çalışanlarımızın belirleyeceği bir alan. Birlikte çalışmayı gerektirmeyen, kişisel odak gerektiren bir iş varsa uzaktan çalışma seçilebiliyor ya da tam aksi; ekiple birlikte çalışmak, bir araya gelmek ve fikir alışverişi yapmak gerekiyorsa da işyerinde buluşmak tercih edilebiliyor. Çalışanlarının olabildiğince verimli olmalarını ve en yüksek potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için kendileriyle iş birliği gerçekleştirmeye ve seçenekler sunmaya önem veriyorlar. Bunun için de hibrit bir çalışma modeli üzerinde çalışıyorlar. Amaç; iş yerinde birlikte geçirilen zaman ile uzaktan çalışma arasında bir denge kurmak. Hem şirket içinde hem de şirket dışında yaptıkları araştırmalarla, çalışma zamanının en az %40’ını iş yerinde geçirmenin en etkin çözüm olduğunu tespit ettiler. 

Beş ana ilkeye dayanan çok net bir hibrit çalışma modeline sahipler. İlki; iş, nereye gittikleri değil, ne yaptıklarıyla eş değer. İkincisi; çalışanlarının sağlık, güvenlik ve esenliğini merkeze koydukları uygun şekilde donatılmış ve bu doğrultuda desteklenmiş bir ofis ve ev ofis düzeni. Ayrıca, seçim hakkı ve esnekliğe gönülden inandıkları bakış açılarıyla, ofiste olacakları günleri ekiple planlamanın önemine inanıyorlar. Seyahatlar konusunda ise iyi planlanmış ve kritik seyahatlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Çalışma zamanının %40’ını iş yerinde geçirmeleri yönündeki araştırmalara uyum sağlayabilecek şekilde çalışanların kendilerini organize edebilmeleri için bir ilke benimsiyorlar.

Hibrit ortamı en iyi çalışan deneyimine dönüştürmek için Unilever Ofisi’nin de yenilenmesi için çalışmalara da başladılar.

 

PepsiCo

Marka; ‘çalışma şekli’, ‘yan haklar’ ve ‘ait hissetme’ olmak üzere üç ana başlıkta tasarlanan çalışma düzeniyle  çalışanların iş-özel yaşam dengesi ve verimli çalışma saatleri göz önüne alıyor ve sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmayı hedefliyor.

PepsiCo’nun hem globalde hem de Türkiye’de yıllardır esnek çalışma modelini başarıyla uygulayan bir şirket olduğunu ifade eden PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel: “Yeni hibrit modelimizde; ofisimizi, yaratıcılığımızı ortaya çıkaran, birlikte çalışmayı destekleyen ve kutlamaların coşkusunu beraber yaşayacağımız bir mekâna dönüştürüyoruz. Böylece ofisimiz her gün gelmek zorunda olduğumuz bir ortamdan ziyade odaklı kullanım mekânı haline gelecek. Zamanımızı çok daha iyi kullanırken işimizi daha iyi yapabilecek verimliliği sağlamış olacağız.’’ diye konuştu.

 

PwC Türkiye

Danışmanlık, denetim ve vergi hizmetleri kapsamında yaklaşık 2400 kişiye

istihdam sağlayan PwC Türkiye’nin çalışma modelinin doğası itibarıyla esnek çalışma her zaman şirket kültüründe yer alıyor. Çalışma modeli uzun süredir müşteriden, ofisten veya uzaktan şeklinde. Bu çalışma modeli tüm çalışanlarıyla kurguladıkları bir model ve 2016 yılından beri çalışanlarının beğenisini kazanmış bir uygulama.

Pandemi ile birlikte esnek çalışma modeli, hibrit çalışma modeline dönmüş olsa da PwC Türkiye çalışanlarının uzun süredir hayatında olan bir uygulama aslında. Eylül 2021 itibarıyla geçtikleri hibrit çalışma adı altında yeniden şekillendirdikleri tüm seneyi kapsayan esnek çalışma modelinde başarıyla ilerliyorlar.

Yaptıkları çalışan memnuniyeti anketi ve sık aralıklarla gerçekleştirdikleri anlık geri bildirim anketlerinde de bu modelle ilgili olumlu dönüşler alıyorlar.

 

OMG Turkey

Omnicom Media Group olarak Türkiye’deki tüm ofisleri şu an ‘home – office’ şeklinde çalışmaya devam ediyor. Sonbahar ya da yeni yıl ile beraber ‘hybrid’ sisteme geçiş yapmayı değerlendirecekler.

 

TBWA

TBWA\Group Istanbul 2021 Ekim ayından beri hibrit çalışma sistemini uyguluyor. O zamandan bu yana ülkemizdeki büyük Omicron dalgası sebebiyle ocak ayında uzaktan çalıştılar. Vakaların düşmesiyle ve genel olarak güvenli şartların sağlanmasıyla hibrit sistemlerine hemen geri döndüler.

Mevcut sistemde departman bazlı ofise gelme günleri belirlendi. İdari, finans, İK ve IT haftada 3-5 gün geliyor; marka, strateji, yaratıcı ekipler belirlenmiş günlerde haftada 1 geliyor; sosyal medya, etkinlik ve grafik tasarımdaki personeller uzaktan çalışıyor. Bayramdan sonra marka, strateji ve yaratıcı ekiplerin ofise gelme günleri 1’den 2’ye çıkacak. İleriki süreçte de 3’e çıkacak ve sistem o şekilde kalıcı olacak.

 

Puck Global

Pandeminin ilk 6 ayı evden çalışma ve daha sonra ekiple birlikte verdikleri karar neticesinde ajansta çalışmaya ağırlık verdiler. Bu süreç içerisinde iki ay kışın iki ay yazın evden çalıştılar.

Ajans olarak sistemleri farklı olduğu için uzaktan çalışmanın onlar için verimli olmadığını deneyimlediler.

Bugün 63 kişiden oluşan ajansta yaklaşık 40 kişinin ilk iş deneyimi, ilk iş yeri Puck Global. Ajansın yaş ortalaması 24 civarında. Bu kadar genç beyinle çalışmak, onlar için birlikte olmayı ve eğitim ihtiyacını da beraberinde getiriyor. 

Ekip çalışma yapıları değiştirdiler; ajjans içinde üç ajans yapısı oluşturdular. Sosyal medya ve konvansiyonel iletişim tamamen birleşti. Fotoğraf laboratuvarı ve videografi departmanı kuruldu. Şu an için evden çalışma süreçlerini azaltarak ofisten devam etmeyi planlıyorlar. İdealleri, sosyal ajans yapısı kurmak.

İç iletişime çok önem veriliyor. Ajansta bulundurdukları bir sahne için “What the Puck” adlı bir format oluşturdular. Bu format altında ünlü konukları ve ünlü reklamcıları ağırlıyorlar, müzik grupları çağırıyorlar ve partiler düzenliyorlar. Güzel işler çıkarmak için ajansta eğlenmenin ve öğrenmenin gerekli olduğu inancı baskın.

 

Publicis Groupe Türkiye

Pandeminin başından beri uzaktan çalışma düzeninde yaklaşık 400 çalışanı ile tüm operasyonlarına devam eden Publicis Groupe Türkiye, ocak ayı itibarıyla sürdürdüğü yeni esnek çalışma modeli kapsamında hem bu deneyimi devam ettiriyor hem de ihtiyaca bağlı olarak birlikte çalışmanın sinerjisini de ayakta tutuyor. Yöneticilerin ve liderlerin yönlendirmeleri doğrultusunda, tüm çalışanlar zamanının ne kadarını uzakta, ne kadarını ofiste geçireceklerini kendileri belirliyor. Yeni çalışma modelinin devamlılığı sağlıklı bir şekilde ilerlerken, tüm çalışanlar ofisi bir “co-working space” olarak kullanarak, diledikleri yerde çalışabiliyor. Bu model, dileyen herkesin istediği zaman, istediği yerde çalışabildiği, merkezinde esnekliği temel alan ve değişimlere açık olmaya devam edecek, yaşayan bir sistemden oluşuyor.

Uzaktan çalışmaya geçildiği günden bu yana, çalışanların hem bireysel hem de profesyonel gelişimlerini destekleyen dijital uygulamalar hayata geçirirken, iletişim masraflarının da bir kısmı şirket tarafından karşılanıyor. Bunun yanı sıra, farklı birimlerde çalışan ekipler arasındaki iletişimin kuvvetlenmesi adına, her hafta bir araya geldikleri farklı aktiviteler düzenleniyor. Publicis Groupe’un Ocak ayında hayata geçirdiği Work Your World Programı kapsamında, her çalışan grubun dünya genelinde varlık gösterdiği herhangi bir ülkesinde 6 haftaya varan sürelerde çalışabiliyor. Programa grubun yapay zeka platformu olan Marcel üzerinden ulaşılıyor, Home Swap Home (şirket içi global ev değişim platformu) uygulaması üzerinden konaklama alternatifleri sunuluyor. 

 

WPP Global

WPP tüm pazarlarda hibrit çalışacak. Tam zamanlı ofisten veya tam zamanlı uzaktan çalışma seçeneği gündemde değil.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 123. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version