artwork

Hibrit çalışma düzeninde nelere dikkat edilmeli?

2 yıl önce

2

Pandeminin etkilerinin zayıflamasıyla birlikte, tekrar ofislere dönme konusu gündeme gelmeye başladı. Pek çok şirket çalışanlarına en uygun olabileceğini düşündüğü hibrit çalışma sistemini tercih ediyor. Çalışanlara daha fazla esneklik sağlayan bu modelin doğru işlemesi için de şirketlerin dikkat etmesi gereken konular var. Google da bu konuda araştırmalar gerçekleştirerek mümkün olan en iyi hibrit çalışma ortamını oluşturmaya çalışıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda en çok dikkat çeken konu: Ortak çalışma eşitliği ihtiyacı. Ortak çalışma eşitliği, tüm çalışanların bulundukları yerden, rollerinden, deneyim düzeylerinden, dillerinden ve cihaz tercihlerinden bağımsız olarak eşit bir şekilde katkıda bulunma fırsatına sahip olması anlamına geliyor. Economist Impact’in Google adına gerçekleştirdiği ankete göre katılımcıların yüzde 62’si “kıdemli çalışanlarla ve çalışma arkadaşlarıyla çevre oluşturma fırsatlarının kısıtlı olmasının kariyer gelişimini olumsuz yönde etkilediğine” inanıyor.* 

 

Yeni düzen, yeni zorluklar

Tüm çalışanların ofis içinde ya da dışında olduğu iş modellerine göre daha zorlu olan hibrit çalışma düzeninde sosyal, kurumsal ve teknolojik zorluklara karşı da gerekli önlemleri almak gerekiyor. Uzaktan çalışanları toplantıya daha efektif bir şekilde dahil etme, toplantıları erişilebilir hale getirme, temsil ve katılım eşitliği gibi konular dikkat edilmesi gerekenlerin başında yer alıyor.** Google da Google Meet ile Tamamlayıcı Modu özelliği sayesinde toplantıya katılan herkese ekran paylaşımı, toplantı içi sohbet, parmak kaldırma, anket, soru cevap ve canlı altyazılar gibi pek çok gelişmiş özellik sunuyor. 

Ortak bir kimlik duygusu üzerinden çalışanların kendi aralarında bağ kurabileceği alanlar oluşturmaları için ihtiyaç duyacakları araç ve destekleri sunmak da büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra koşullara uyum sağlayan esnek ofis alanları oluşturmak da hibrit düzenin ve pandemiyle birlikte şekillenen günümüz koşullarının ihtiyaçları arasında yerini alıyor.

(*): “Hibrit çalışma ortamında eşitlik sağlıyor musunuz?” (Thinkwith Google).

(**): “Şirketlerin kapsayıcı bir hibrit çalışma ortamı oluşturmak için başvurabilecekleri 3 yöntem” (Thinkwith Google).

 

Sırma Süren

Google Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 124. sayısında yayımlanmıştır.