artwork

Hedefimiz herkes için dijital bir dünya inşa etmek

4 yıl önce

3

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, COVID-19 karşısında önemini artıran teknolojileri anlatıyor.

Ezberlerin bozulduğu, paradigmaların değiştiği bir dönemdeyiz. COVID-19 salgını yüzünden insanların hem yaşama hem de çalışma biçimleri değişiyor. Yıllardır rekabette işletmeleri bir adım öne geçireceğini söylediğimiz dijitalleşme bugün tam olarak anlamını buldu. Dijitalleşme, insanları, kurumları ve nesneleri birbirlerine bağlı tutuyor. Ve önümüzdeki yeni döneme yine dijital teknolojiler yön verecek. Yeni dünyada bütün sektör ve segmentlerde iş modelleri daha fazla dijitalleşecek ve şirketlerin her ölçeğe uyarlanabilen teknik çözümlere ihtiyacı olacak. Bugün COVID-19 karşısında dünyayı ayakta tutan nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zekâ ve bulut gibi teknolojiler yarın dünya ekonomisinin tekrar toparlanmasının, işlerimizin tekrar yoluna girmesinin de mimarları olacak. Biz de işletmelerin dijital iş ortağı olarak tarımdan üretime, finanstan perakendeye her sektörün ihtiyaçlarına uygun çözümlerle onları geleceğin dünyasına hazırlıyoruz. Ölçek ve sektör farketmeksizin her işletmenin ihtiyacına uygun terzi usulü çözümler sunuyoruz. Bir yandan verimlilik ve tasarruf imkanı sunarken bir yandan da en doğru kanalları kullanarak müşteri memnuniyetinin korunmasını sağlıyoruz. Mağazasının tüm teknolojik altyapısını kurmak isteyen perakende markalarından binlerce kişinin çalıştığı fabrikada çalışanlarını koronavirüsten korumak isteyen şirkete kadar her ölçekte işletme Vodafone Business’ın çözümlerini tercih ediyor. Vodafone Business Bulut Santral çözümümüz ofise gitmeye gerek kalmadan evden çalışmayı destekliyor. Dijital Mağaza çözümümüzle perakende sektörünün ihtiyaçlarına uygun çözüm sunarken müşteri memnuniyetinin de artırılmasına yardımcı oluyoruz. Red Kontrol çözümümüzle işletmelerin üretimden enerji ve makine takibine kadar tüm iş süreçlerini uzaktan takip ederek yönetmelerini ve kesintisiz sürdürmelerini sağlıyoruz. Termal kamera ve sosyal mesafe takibi gibi çalışan sağlığını ön planda tutan çözümlerimizle işletmelerimizin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz.

Dijital Tarım İstasyonu çözümümüz ile tarım ve gıda sektörlerinde üretimden gübrelemeye, ilaçlamadan makine planlamasına kadar tüm süreçleri takip etmek mümkün. E- ticaret, dijital pazarlama ve temassız teknolojiler daha da önem kazandığı için işletmeler sosyal medya ve dijital platformları daha fazla kullanmaya başladı. Facebook ve Instagram reklam paketimiz ile işletmelerimize danışmanlık ve profesyonel reklam yönetimi desteği sunuyoruz. Facebook&Instagram Reklam Hizmeti, özellikle KOBİ’lerin müşteri tabanını genişletmelerini, verimlilik, marka bilinirliği ve satışlarını artırmalarını sağlarken global pazarlara açılmalarını kolaylaştırıyor.

Her sektörde dijitalleşme yatırımları artacak
50’yi aşkın ülkede 100 milyondan fazla nesneye hayat vererek dünyanın en büyük IoT hizmet sağlayıcısı konumunda bulunan Vodafone Grubu’ndan aldığımız güçle yeni çözümler geliştirmeye de devam ediyoruz. Bu çözümleri geliştirirken global ve lokal araştırmalardan destek alıyoruz. Bu araştırmalar ışığında baktığımızda yeni dönemde ihtiyaçlar 5 başlıkta toplanıyor:

  • Hızlı ticari yenilenme
  • Sağlık ve güvenlik
  • Hibrit çalışma modeli
  • Verimlilik ve otomasyon
  • Dijital uzmanlık

Çalışanların ve müşterilerin sağlığı önümüzdeki dönemde de işletmeler için en öncelikli konu olacak. Termal kamera, sosyal mesafe takibi gibi çözümlere talep artarak devam edecek. Yeni dönemde e-ticaret ve dijital pazarlama yöntemleri herkesin gündeminde yer alacak. Çünkü işletmeler iş modellerini hızlı bir şekilde e-ticarete uyarlayarak ve dijital pazarlama çözümleriyle hedef kitlelerine ulaşarak hem bu dönemdeki kayıplarını telafi etmeye hem de pandemi sonrası ticaretlerini büyütmeye çalışacak. Vodafone Business’ın Haziran ayında yaptığı COVID-19 araştırmasına göre;

  • Uzaktan çalışma, şirketler için maliyetlerini azalttı, zamanın verimli kullanılmasını sağladı ve çalışanlara kolaylıklar sundu. WhatsApp’a benzer, metro gibi internet erişiminin olmadığı ortamlarda kullanılabilen, yüksek hacimli dosyaları aktarabilen, şirket içi internet sunucusu gibi hizmet verebilen dahili bir iletişim programı talebi doğdu.
  • Teknik servisler, güvenlik ihlali sorunu yaratmadan müşterilerinin cihazlarına uzaktan erişebilecekleri bir mobil uygulamaya ihtiyaç duyuyor. Bu çözümle TeamViewer gibi uygulamaları kullanabilmek, hesap oluşturmak veya kullanıcı cihazlarını ve tercihlerini yönetmek istiyorlar.
  • Sigorta şirketleri, müşterilerine ve müşteri poliçelerine erişim sağlamak için bir uzaktan kontrol portalı ihtiyacını dile getirdi.
  • İnşaat sektöründe kesintisiz iletişim için Wifi cihazları aracılığıyla erişilebilirliği sağlamak, işlemleri uzaktan takip etmek için kablosuz güvenlik kameraları elzem hale geldi.
  • Eğitim sektöründe yetkililer öğrencilerin canlı çevrimiçi derslere, video kayıtlarına, müfredat içerik depolama ve takibine ulaşmasını sağlayacak akıllıca geliştirilmiş bir çevrimiçi öğrenme sistemine yatırım yapmayı düşünmeye başladı.
  • Turizm sektörünün gündeminde yüz yüze teması azaltmak, dijital ve temassız hizmetler öne çıktı. Doğrudan mobil cihazlardan akıllı self check-in/check-out yapmak, oda anahtarı olarak QR kodlarının kullanılması, odadaki tüm işlemleri kontrol etmek için mobil cihazların kullanılması gibi dijital çözümlerin önümüzdeki süreçte tercih edileceğini görüyoruz.
  • Perakende sektörü önümüzdeki dönemde farklı dijital çözümlerle de tanışacak. Depo yönetimi, sevkiyat, stok kontrolü ve tedarik zinciri gibi süreçlerde fiziksel iş gücünü azaltmaya yardımcı olacak yapay zekanın kullanıldığı depolar gibi gibi teknolojik çözümler ve bunların mobil uygulamalarla entegrasyonu şirketlerin ilgi alanına çoktan girdi.

Yeni döneme adaptasyonu sağlıyoruz
Vodafone Grubu yakın zamanda geleceğe hazır şirketler konusunda bir araştırma yayınladı. COVID-19 krizi öncesinde ve sonrasında Avrupa, ABD, Asya ve Afrika’daki farklı ölçek ve sektörlerdeki şirketleri mercek altına aldı. ‘Geleceğe hazır’ şirketlerin ortak özelliklerine baktığımızda, krizleri yeni çalışma yöntemlerini denemek için doğal bir dönem olarak görmeleri ve yeni teknolojilere geniş çapta ve akıllı yatırımlar yapmaları göze çarpıyor. Adapte olmaktan ve risk almaktan korkmuyorlar. Ayrıca geleceğe hazır şirketler bir taraftan çalışanlarının sağlığına ve refahına odaklanırken bir taraftan da bulundukları ekosistemi geliştirmek için çalışıyorlar. Biz de “Geleceğe hazır” şirketler araştırmasının bir benzerini

Türkiye’deki işletmeler için yaptık. Türkiye’de de KOBİ’lerin pandemi sürecinde iş süreçlerinin nasıl değiştiğini, hangi ihtiyaçlarının öne çıktığını, gelecekte hangi teknolojilere ihtiyaç duyacaklarını araştırdık. Bu saha çalışmamızda eğitimden finansa, üretimden perakendeye birçok sektörden KOBi ile görüştük. Buna göre;

  • Araştırmaya katılan KOBİ’lerin % 30’u işletme operasyonlarının normale dönmesinin 1 yıldan fazla bir süre alacağını düşünüyor.
  • %26’lık bir bölüm ise 6-12 ay arasında bir süreçte normalleşme öngörüyor.
  • İşletmelerin %64’ü faaliyet gösterdikleri sektörde iş hacimlerinin daraldığını belirtse de %26’sı büyüme öngörüyor.
  • KOBİ’lerin %22’si “Yatırımlarımız artarak devam edecek” derken % 29’u da iş hacimlerinin büyüyeceğine inanıyor.
  • İhtiyaçlara bakacak olursak; katılımcıların %56’sı yani yarıdan fazlası pandemi sürecinde güvenli uzaktan bağlanma çözümüne (SSL VPN) ihtiyaç duyduğunu belirtti.
  • %36’sı güvenli depolama ve yedekleme yani “bulut teknolojilerine ihtiyacımız var” dedi.
  • Bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan diğer çözümler ise siber güvenlik, Office programları ile telekonferans ve video konferans oldu.

Meltem Bakiler Şahin
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı


Bu yazı, ilk olarak Campaign Türkiye’nin 103. sayısında yayımlanmıştır.