artwork

Hazır olun, yapay zeka geliyor!

4 yıl önce

0

ITV CMO’su Rufus Radcliffe geleceğin parlayan yıldızı olarak yapay zekayı öne sürerken, bu parlayan yıldızın nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili örnekler vererek anlatıyor.

Yapay zeka odaklı bir gelecek, hepimiz için başka bir dünyanın kapılarını aralayacak. Yalnız; bu son moda kavrama yer verirken size eski moda gibi görünecek olan yaratıcılıktan da sakın vazgeçmeyin.

Pazarlamacılar olarak, her zaman gelecekte neler olacağına dair tahminlerde bulunuyoruz. Ve bütün bu tahminler hakkında bildiğimiz bir şey varsa o da çoğunun tutmayacağı ve hatta bazen son derece utanç verici bir şekilde sonuçlanacağı.

Yine de ben iyimser olacağım. Önümüzdeki on yılda; tahminlerimizin çok daha büyük bir kısmını tutturabileceğiz, hatta bununla kalmayıp pek çok sorunu da çözeceğiz. Öyle bir noktaya geleceğiz ki değişimin hızı, ölçeği bizim için pek de yeterli olmayacak ve burun kıvıracağız.Ekibim; araştırmacı, bilim insanı ve tam bir fütürist olan Roy Amara’dan şu sözü alıntılamama çok alışıktır: “Teknolojinin kısa vadedeki etkilerini tahmin etmeye, uzun vadedeki etkilerini ise küçümsemeye fazla eğilimliyiz.”

Şimdi bu açıdan bakınca iyimserliğim, hepimize adeta bir yük treni gibi yaklaşmakta olan yapay zekâ için de geçerli. AI dediğimiz şey, şu anda iki farklı dünya için adeta bir poster. Veriye dayalı bir distopya ya da tüm kararların makineler tarafından verildiği bir nirvana. Oysa bence yapay zeka ve akıllı veri kullanımı ile işletmeler bir dönüşüm geçirecek. Ancak hiçbir zaman tüm başarılı işletmelerin kalbinde duran yaratıcılığı yerinden edemeyecek. Bunu tamamlayacak ve ortaya gerçekten de son derece heyecan verici ve büyülü bir kombinasyon çıkacak. Bu dönüşümün olumlu tarafı makinelerle değil; insan ve makine birlikteliği ile sağlanacak. Belki kiminiz beni çılgın bir bilim insanı gibi görüyor ama bana biraz daha katlanıp söyleyeceklerime kulak verin.

İnsan ve makine arasındaki denge
Medya dünyasında artık her yerde AI ile karşılaşıyoruz. Bilgisayarlar, insan beynini temel alarak pek çok şeyi hesaplarken asıl zorluk bunu gerçekçi, özgün bir şekilde ve bağlar kurarak yapabilmekte. Zaten insan beynini anlayıp anlamadığını da bu sayede görebiliyoruz.

Bilgisayarlar mantıksal ve evrensel yasalarla çalışırlar. Ancak dört çocuk sahibi biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim ki insanlar, bu yasalara boyun eğmezler. Sinir bozucu bir şekilde tutarsızız. Nasıl düşündüğümüzü, hissettiğimizi ve davrandığımızı belirleyen en önemli şey genellikle bağlam. AI’nin bizi doğru bağlamda ölçülü bir reklam iletişimi dağıtımına yönlendireceğini umuyorum. Bu nedenle AI için tahminden ziyade bir umudum var, o da insanlığın ve makinelerin arasında oluşacak gerçek bir denge…

Umarım AI, bizi doğru bağlamda ölçülü bir reklam iletişimi dağıtımına doğru götürür. Ve bizi tatilde bile takip eden hedeflenmiş ölü reklam sarmalından kurtarır. Evet, bu tip reklamlarda ilk başta kendinizi özel hissediyorsunuz ama devamlılık bir noktadan sonra gerçekten de ızdırap veriyor. Makinelerin, tüketicinin bir şeye ihtiyaç duyacağı anı kesin bir şekilde bilmeleri gerekiyor.

AI, TV şirketlerinin daha iyi önerilerde bulunmasına yardımcı olabilir. Piyasada pek çok izleme platformuna rakip olarak çıkan Britbox’ı piyasaya sürdük. Ve bir an önce izleyiciyi şaşırtacak, TV seçimini genişletecek, son zamanlarda izlediklerini göz önünde bulundurarak isabetli önerilerde bulunacak, yaratıcı bir yapı oluşturmamız gerekiyor.

Bilgisayarlar mantıksal ve evrensel yasalarla çalışırlar. Oysa insanlar, bu yasalara boyun eğmezler. Sinir bozucu bir şekilde tutarsızız. Nasıl düşündüğümüzü, hissettiğimizi ve davrandığımızı belirleyen en önemli şey genellikle bağlam.”

Bazen küçük görevlere daha çok ihtiyaç duyarız
Umarım AI, çalışma hayatımızdaki küçük işlerden bazılarını halledebilir, ama hepsini değil. Tüm küçük işlerin makineler tarafından yapıldığı bir gelecek vaat ediyoruz, böylece biz insanlar Nespresso makinesinin nasıl kullanılacağını öğrenmek gibi daha karmaşık işlere konsantre olabiliriz. Araştırmalar, insanların iş hayatlarında tatmin olmak için bazı küçük işlere ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. Bir şeyleri tamamlayamıyorsak deli oluyoruz.

ITV’de, TV prodüksiyon iş akışlarımızın versiyonlanmasından transkripsiyona, çeviri ve altyazı gibi öğelerin otomatikleştirmekten, ITV Hub’da içerik ve verimlilik sağlayacak daha karmaşık dijital reklam ürünleri oluşturmaya kadar pek çok alanda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Kısa süre önce de reklamverenlerin ve ajansların kampanyalarını ITV Hub üzerinden satın almalarını, kontrol etmelerini; yılın her günü, 24 saat boyunca gerçek zamanlı olarak izlemelerini ve optimize etmelerini sağlayacak reklam platformumuz Planet V’yi kurduk.

Her gün milyonlarca insanla bağlantı kuruyoruz, belki de yeterince yararlanamayacakları, yaşadıkları dünyayı yansıtan içerikler üretiyoruz. İzleyicilerimizi memnun etmek ve bunu veri ile yaratıcılı bir araya getirerek gerçekleştirmek her zaman merkezimizde.

Tüm bunları yaratıcılığın gücü ile yapıyoruz. Verinin ve yaratıcılığın birleştiği, karar verme mekanizmamızda önceliğin daima izleyicilerimizin memnuniyeti olduğu ürünler ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz.

Rufus Raddcliffe
ITV, CMO

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 95. sayısında yayımlanmıştır.