Site icon Campaign Türkiye

Hangi stratejiler start-up’ları başarıya götürüyor?

Hızla büyüyen start-up dünyasının geliştirdiği mobil uygulamalar, insanların günlük ihtiyaçlarını daha kolay bir şekilde yönetmesine destek olan bir araç haline geldi. Öyle ki, Türkiye’de insanlar günün yaklaşık beşte birini uygulama kullanarak geçiriyor. Ancak Google’ın yaptığı araştırmaya göre ortalama bir kullanıcının telefonunda yer alan 100’ün üzerindeki uygulamanın yalnızca %26’sı kullanılırken, sıklıkla kullanılan uygulamalar ise %5 ile sınırlı.*

Dolayısıyla yeni kullanıcılarla bağlantı kurmak, uygulamanın performansını geliştirmek ve müşterilerin sadakatini artırmak için çalışmalar yapmak önemli hale gelmeye başladı**. Başarıya ulaşan ve organizasyonel olarak büyüyen startupların ortak noktası ise koçluk desteği olarak dikkat çekiyor. Başarıya ulaşan işletmelerin doğru şirket organizasyonunu da oluşturmaları gerekiyor. Ancak yüksek yetenek sirkülasyonu ve rekabetinden dolayı bu yapıyı kurmak zor olabiliyor. Google, bu sorunu çözmek için danışmanlık şirketi Amaze Growth ile iş birliği yaparak bir “Koçluk Programı” başlattı. Bu yıl ikincisi hayata geçirilen program, start-up’ların organizasyonel yapılarında güçlü dönüşüm becerileri geliştirmelerine yardımcı olarak koçluk seansı sunuyor.

Sürdürülebilir büyüme için ne yapmalı?
Yüksek potansiyelli yetenekler, değişimi yönlendirmede ve yeni fikirler uygulamada kritik bir rol oynuyor. Organizasyona yüksek potansiyelli yetenekler kazandırmak, start-up’ın büyümesine ön ayak oluyor. Start-up’lar kısa süre içerisinde büyümeye başladığı için ekipleri büyüyor ancak ekipleri birleştirecek köprüleri oluşturmak konusu göz ardı edilebiliyor. Bu noktada, stratejik işlevsel hedefler tanımlanması işletmelerin büyümesinde büyük önem taşıyor. Son olarak start-up’ların yola çıktıkları inovasyon gücünü kaybetmemeleri konusu büyük öneme sahip. İnovasyonu koruyarak şirket içi kültürel değerler oluşturmak, büyümenin ardındaki önemli faktörlerden bir diğeri olarak dikkat çekiyor.

(*): “Büyüme için dersler: Türkiye’deki uygulama şirketleri organizasyonel büyümeyi nasıl başarıyor?” (Think with Google).
(**): “Uygulama dünyasında büyümenin ve kullanıcıyla etkileşime geçmenin yeni yolu” (Think with Google).

 

Seçkin Tokgöz

Google Türkiye Reklam Pazarlama Müdürü

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 122. sayısında yayımlandı.

Exit mobile version