artwork

Gucci, Milano Moda Haftası’nda yaratıcılığıyla tepki çekti

6 yıl önce

0

Geçen çarşamba Milano Moda Haftası’nda düzenlenen Gucci defilesi hâlâ sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri. Beyaz modellerin türbanları, alınlarında açılan üçüncü gözleri, ellerinde kendi kafalarını taşımaları, podyuma bebek ejderha ve yılan figürleriyle çıkmaları, bazı çevreleri bir hayli rahatsız etti. Sonuç olarak Gucci, Milano Moda Haftası’nda yaratıcılığıyla tepki çekti.

Türban kullanımı Sih topluluğunu harekete geçirdi.

Yaratıcılığın da bir sınırı var, değil mi? Yoksa yok mu?

Yaratıcı sektörlerde çalışan insanlar “Daha az yaratıcı ol” cümlesine pek alışık değildir ama Gucci’nin kreatif direktörü Alessandro Michele, sosyal medya kullanıcıları tarafından bu konuda tam anlamıyla topa tutuldu. Podyumun hastane şeklinde düzenlenmesi, gösterinin iki ameliyat masası çevresinde şekillenmesi ve bazı izleyicilerin mizanseni rahatsız edici bulması bir yana, özellikle modellerin giydiği kostümler tartışma konusu oldu. Aktör Avan Jogia, beyaz bir modelin kafasında yer alan türbanı Twitter’da “Siyahi bir model bulamadınız mı?” şeklinde eleştirdikten sonra, dini bir aksesuar olan türbanı podyumda gören Sih topluluğu harekete geçti. “Biz giyince nefret söylemlerine maruz kalıyoruz, Gucci giydirince yaratıcılık oluyor” yorumunu yapanlar kadar, aslında Gucci’nin hamlesinin ayrımcılığı ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını belirtenler de bulunuyor.

“Kelle koltukta” terimi belki de ilk kez podyumda kelime anlamıyla kullanıldı.

Sayborg felsefesi ve Foucault içerikli basın bülteni

Gucci, Milano Moda Haftası’nda yaratıcılığıyla tepki çekti dedik ancak bu hamle, Gucci’nin son yıllarda çok konuşulan kampanyalarının dozunu artırarak devam edeceğinin de bir göstergesi. 2018 sonbahar koleksiyonunun tanıtımında eylemin gücünü kullanan İtalyan moda devi, geçtiğimiz yıl da Star Trek’ten esinlenen acayip bilim kurgu reklamı ile karşımıza çıkmıştı.

Podyumda dini ve kültürel ögelerin yer alması, ameliyat masasından daha rahatsız edici bulundu.

Bu kez daha hassas noktalara dokunan marka, defile öncesinde dağıttığı basın bülteni dışında herhangi bir açıklamada bulunmadı. Gucci’nin açıklaması, Donna Haraway’in sayborg manifestosuna gönderme yaparken, Fransız filozof Michel Foucault’nun, kişilerin normal veya anormal olarak kategorize edilmesini zorunlu kılan ikili toplum felsefesi üzerine alıntısını içeriyor.

Kültürel değerleri “hunharca gıdıklayarak” farklılaşma yoluna giden Gucci, görünüşe bakılırsa modayı, moda sektörüyle kısıtlı bir alandan çıkarıp felsefe ve edebiyat çevrelerini de meşgul edecek bir formata taşıyor. Daha fazla detayı Gucci’nin Instagram hesabında görebilirsiniz.

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...