Site icon Campaign Türkiye

Google Street View gerçekleri yansıtmıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden bir yıl geçti. And Us yaratıcı ajansı, bir savaş bölgesine ait dünyanın ilk interaktif sokak görünümünü tasarladı.

24 Şubat 2022’de Vladimir Putin, Ukrayna ile yasa dışı bir savaş yürüterek ülkede kitlesel yıkıma yol açtı; bunun sonucunda binlerce kişi öldü ve milyonlarca masum insan yerinden oldu. Geçen yıl, Ukrayna tamamen tanınmaz hale geldi.

And Us Yaratıcı Yönetmeni Jamie Kennaway: “Sivil bölgelerin hedef alındığı oldukça net bir model var. İnsanların içgüdüsel bir şekilde keşfedebilecekleri ve görebilecekleri bir modeli hayata geçirme fikrimiz vardı.

İster Yemen ister Irak olsun, savaştan zarar görmüş bir ülkenin (Google Sokak Görünümü’nde) temsili hiçbir zaman gerçeği yansıtmadı. Google belli ki vahşeti göstermek istemiyor.” açıklamalarında bulunuyor. Bunu da göz önünde bulundurarak, çatışmayı belgelemek için sahada birisini bulmak ne kadar zor olabilir?

Bağımsız ajansın önceki projeler aracılığıyla yardımcı olabilecek bağlantılara sahipti. Ajansın teknoloji direktörü Diego Borges, Google Street View’da çalışan bir yöneticiyle bağlantı kurabildi; bu yönetici, o sırada Ukrayna’da bulunan ve görüntü alabilen birini tanıyordu. İkili, başından beri tüm projenin hem tesadüfi hem de korkutucu olduğunu söylüyor.

Kennaway, bir Sokak Görünümü otomobil kamerasını aktif savaş bölgesinden geçirmenin kesinlikle tavsiye edilen bir plan olmadığını kabul ediyor. Birçok kez irtibatta olduğu Ukraynalı kişilerle telefonda görüşebilirlerdi ve o, saldırı altında olan veya elektrik kesintilerinin yaşandığı bir bölgedeydi. Bunun gibi bir projede, nedeni ne kadar önemli olursa olsun, her zaman endişeler olacaktır. “Kimseyi riske atmak istemedik ve güvenlik açısından da kimseyi riske atmıyoruz.” diye ekliyor, fotoğrafçının ve ajansların güvenliğinin her zaman ön planda olduğunu açıkça belirtiyor.

Fotoğrafçı daha önce teknoloji deviyle çalıştığı ve sert koşullar altında ekipman sağlandığı için Google ile ilgili olası sorunlar da dikkate alındı. Görüşmelerden sonra anlaşmaya vardılar. “İnsanların yeryüzünde olup biteni görmesi gerekiyor.”

Orijinal plan, Ukraynalı ortaklarını kameralar ve drone’larla donatılmış uzaktan kumandalı, zırhlı bir araçla oraya götürmekti. Ancak planlama aşamalarında fotoğrafçı, Ukrayna’da kayıt aldığı kamera görüntülerini kullanmayı önerdi. Yaratıcılar, sahada gerçekte neler olup bittiğini doğru bir şekilde yansıtmak için yalnızca bir “sembolik alan” yerine çeşitli şehirlerden sahneleri kullanabileceklerini kısa sürede fark etti. Kiev, Irpin, Kharkiv, Izyum ve Cherigiv ve Sumy’deki gerçek yıkımı gösterebiliyorlardı.

Kennaway, “Neler olduğuna dair daha büyük bir belge yok. Drone çekimleri, CNN ve BBC’den malzemeler, belli kaynaklardan alınan bir klip gibi pek çok başka görüntü var ancak biz, gelip kendiniz görün demek, insanların bizzat tanıklık etmelerini, bunları hazmetmelerini istediğimizi fark ettik.” diye ekliyor.

Çeviri ve Uyarlama: Necla Eylül Durukan
Kaynak: The Drum

Exit mobile version