artwork

Google, “Project Loon” ile ulaşımı zor bölgelere internet erişimi sağlıyor

3 yıl önce

0

Google’ın ana şirketi Alphabet’in bir yan kuruluşu olan Project Loon, havadan kablosuz internet ağlı oluşturmak için stratosferde balonları uçurarak, dünyanın zor coğrafyalarında, kırsal ve uzak bölgelerde internet erişimi sağlamak için son birkaç yıldır çalışıyor.

2013 yılında Yeni Zelanda’da testlerine başlanan projede şimdiye kadar dünyanın çeşitli yerlerinde milyonlarca kilometre yol kat edilerek testler başarıyla gerçekleştirilmiş. İnterneti dağıtacak sistemi dünya çevresinde sürdürülebilir bir şekilde sunabilmek için balonların üretiminden yönetimine kadar her aşaması detaylıca düşünülmüş. Yerden yaklaşık 20 km yukarıda dolaşacak balonların 100 güne yakın havada kalması planlanıyor, solar paneller üzerinden enerjisini sağlaması da doğa dostu bir proje olduğunu gösteriyor. Balonlar geliştirilen özel algoritmayla rüzgar gibi faktörleri göz önünde bulundurarak seyahat edecek. Ayrıca balonlar sayesinde felaket gibi durumlarda insanlar en kısa sürede çevrimiçi olabilecek.

Geçtiğimiz yıl Loon, oluşturduğu balon filosu ile 1 milyon saat stratosferik uçuşa ulaştığını duyurdu.

Ardından, Ekim ayının sonunda, Loon, yaklaşık 135.000 millik bir mesafeyi kapsayan, 312 gün boyunca havada kalarak en uzun stratosferik uçuş ile yeni bir rekor kırdı.

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makalede Loon, balonlarının bir seferde haftalarca nasıl havada kalabildiğini açıklıyor – insan müdahalesi veya çevredeki rüzgarlar hakkında tam bilgi olmadan – Nasıl mı? İşin sırrı: Yapay zeka.

Loon’un Baş Teknoloji Sorumlusu Sal Candido, Digital Trends’e “Loon balonları, onları istenen yöne götüren elverişli rüzgar akımlarını yakalamak için irtifada yukarı veya aşağı hareket ederek geziniyor” dedi.

“Ne zaman yükselip alçalacağına dair kararlar karmaşık algoritmalar tarafından belirleniyor. Esasen, biz insanların yapabileceğinden daha iyi bir navigasyon sistemi kurabilen bir makine tasarladık. Balon, pekiştirmeli öğrenme ile davranışçı psikolojiden büyük ölçüde ilham aldı. Bilinen bir şekilde, pekiştirmeli öğrenme, Google DeepMind tarafından bir yapay zekaya komutları öğretmek için kullanılmıştır.

Akıllı balonlar, tarihsel rüzgar bilgisine, gözlemlenen ve tahmin edilen rüzgarlara ve öngörülen gelecekteki uçuş yollarına dayalı olarak nasıl hareket edileceği konusunda en uygun kararları verebiliyor. 

Google, Project Loon sayesinde çok daha fazla kişinin tıbbi bilgilere ulaşabileceğini, bunun hayat kurtarabileceğini savunuyor.