artwork

Geleceğin meslekleri neler?

4 yıl önce

0

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olarak; aday ve işverenlerimize sağladığımız kolaylıklarla, doğru adayı doğru işle buluşturarak onlara en iyi deneyimi sunmaya çalışıyoruz. Türkiye’de istihdama katkı sağlama anlamında önemli bir rolümüz olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Bu kapsamda, iş gücüne katılan yeni jenerasyonların beklentilerini anlamaya çalışmak, dönüşen meslekleri ve yeni iş yapış trendlerini takip etmek de hedeflerimiz arasında.

Kariyer.net olarak, çalışma hayatının nabzını tutmak ve insan kaynakları sektöründe farkındalık yaratmak için “HR Pulse” araştırma serimizi hayata geçirdik. Kariyer.net üyesi 1.878 yeni mezun ve 223 işverenin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz “Çalışma Hayatında Yeni Mezunlar” başlıklı son araştırmamızla geleceğin mesleklerine yönelik iç görüleri aldık.

Araştırmaya katılan yeni mezun ve işverenler, geleceğin ilk 2 mesleğinin sırasıyla yazılım, yapay zekâ ve robotik olduğu konusunda hem fikir. Yeni mezunlara göre geleceğin gözde mesleklerinde ilk 4 sırayı; Yazılım (%17), Yapay Zekâ ve Robotik (%10), Uzay Bilimleri(%5) ve Teknoloji (%5) oluşurken, işverenler geleceğin ilk 4 mesleğini; Yazılım (%25), Yapay Zekâ ve robotik (%7), Bilişim (%7) ve Sosyal Medya (%6) olarak sıralıyor.

Diğer yandan Kariyer.net olarak adaylarımıza ait 25 milyondan fazla özgeçmişin 100 binden fazla işverene ulaşmasına aracılık ediyoruz. Her ay yayınlanan on binlerce iş ilanı ve 12 milyonu aşkın iş başvurusu elimizdeki büyük veriyi oluşturuyor; bu veriden yola çıkarak İstihdam Endeksini yayınlıyoruz. Endeks verilerimiz, iş gücünün yönelimlerine de ışık tutuyor; yeni yetenek setleri ve yeni mesleklere paralel olarak bazı sektörlerin giderek daha da büyüyeceğine işaret ediyor. Bilişim sektörü buna en iyi örneklerden biri. 2010 yılından bugüne; bilişim alanında yayınlanan ilanların 3 katına, bu ilanlara yapılan iş başvurularının ise 4 katına çıktığını görüyoruz. Hem ilan sayılarında hem de bu alandaki iş başvurularında her yıl gerçekleşen çift haneli büyüme, diğer sektörlerin üzerinde bir büyüme yaşandığına işaret ediyor. İlan sayısı artarken, başvuruların ilanlardan daha hızlı artması, adaylar arasındaki rekabetin bilişim alanında da artma eğiliminde olduğunun bir göstergesi.

2019 yılının 11 aylık verilerini sektörler bazında incelediğimizde; Bilişim sektörü 15.788 adet yeni iş ilanı sayısıyla ilk sırada yer alarak istihdama en çok katkı sağlayan sektör oldu. Bilişim pozisyonlarına yapılan iş başvuruları, %70 oranında 30 yaş ve altındaki adaylar tarafından yapılıyor. Bu kırılım, bilişim sektörünün genç yetenekler için birçok sektörden daha ilgi çekici konumda olduğunu gösteriyor. “Çalışma Hayatında Yeni Mezunlar” araştırmamızdaki sonuçlar da endeks verilerimizi destekleyen nitelikte.

Önümüzdeki dönemde bilişim alanında yayınlanan ilanlarla, bu alana yapılan başvuruların hız kesmeden artmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Dünya Ekonomik Forumu’nun “İş’in Geleceği Raporu”nda; önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde mevcut işlerin %14’ünün yok olacağı, %32’sinin ise radikal şekilde değişeceği belirtiliyor. Bu çerçevede dijital dönüşüm ve teknoloji; iş gücünü, meslekleri ve iş yapma biçimlerini değiştirecek. Şirketlerin sundukları hizmetin kalitesini arttırmak ve dijital dünyaya uyum sağlayabilmek için farklı yeteneklere daha fazla ihtiyaç duyacağını da söyleyebiliriz. Günümüzde olduğu gibi gelecekte de teknolojik gelişmelere bağlı olarak; yapay zekâ, büyük veri, otomasyon süreci, bilgi güvenliği, kullanıcı deneyimi ve insan-makine iletişimi alanlarında uzmanlaşmış kişilere daha fazla ihtiyaç duyulacak. Özellikle büyük veri ve büyük veriye erişimi kolaylaştıran bulut bilişimin yeni mesleklerin de önünü açacağını öngörüyoruz.

Fatih Uysal
Kariyer.net Genel Müdürü

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 94. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...