GDO düzenlemeleri

7 yıl önce

0

Son zamanlarda özellikle temel besin kaynağı olarak ekmek numunesinde tespit edilen GDO’nun ne olduğu ve ülkemizdeki mevcut yasal durumu tekrar gündeme geldi.

Genetik yapısı doğal süreçler ile elde edilmesi mümkün olmayan ve Gen Teknolojisi ve Modern Biyoteknoloji yöntemleri kullanılmak suretiyle gen aktarılarak elde edilmiş, yeni özellikler kazandırılmış organizmalara “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizma (GDO)” veya uluslararası kullanımı ile “Living Modified Organism (LMO)= Değiştirilmiş Canlı Organizma veya Genetically Modified Organisms (GMO)” denilmektedir. “Transgenik” tabiri de aynı anlamda kullanılmaktadır. (Dr. Arzu Ünal)

GDO ve ürünleri; bazı bitki veya hayvanları farklı coğrafyalarda da yetiştirmek, zararlılara karşı bağışıklık kazandırmak ve verimi artırmak gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Ancak bu amaçla genlerde yapılan değişiklikler insan sağlığına veya ekolojik sisteme zararlı sonuçlar doğurabilmektedir.

Ülkemizde GDO ile ilgili düzenlemeler özellikle Biyogüvenlik Kanunu ve bu kanuna ait iki yönetmelik ile düzenlenmiştir. GDO ve ürünlerinin kullanılmasına ancak bu kanunda düzenlenen şekilde yapılacak risk değerlendirmesine göre izin verilebilmektedir. Risk değerlendirme sonuçlarına göre risk oluşturmayacağı belirlenen başvurular için on yıl boyunca izin verilmektedir.

GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, GDO ve ürünlerinin, kurul kararlarına aykırı olarak kullanılması veya kullandırılması, genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretimi, GDO ve ürünlerinin kurul tarafından piyasaya sürme kapsamında belirlenen amaç ve alan dışında kullanımı, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması ise kanunca yasaklanmıştır.

Bu yasakları ihlal ederek GDO ve ürünlerini kanun hükümlerine aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakan kişi ise beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.

 

Av. Yunus Çelikbiz
HukukiBoyut

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Nisan 2017 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...