artwork

Feray Alpay: “Artık hedef kitle ile girilen etkileşime ve performans göstergelerine bakılıyor”

5 yıl önce

0

Promedia Genel Müdürü Feray Alpay, değişen halkla ilişkiler dinamikleri ve PR 2.0 hakkında konuştu.

“Uygarlık iletişim üzerine kurulmuştur!” Taş devrindeki atalarımızın mağara duvarlarındaki resimlerinden bu yana, iletişim üslubu ve yöntemleri her geçen gün değişiyor. Bugün düşünce, iletişim, ticaret ve yaşam tarzımız çok daha karmaşık, iç içe girintili ve yönetilmesi zor bir halde. PR da, doğal olarak bu değişikliklerden bolca nasibini alıyor. Artık PR çalışmaları, bütünleşik pazarlama iletişiminin diğer unsurlarıyla iç içe geçmiş durumda ve nerede başlayıp bittiğini belirlemek zor. PR çalışmaları açısından başarı kriterleri de, pazarlama ve hatta satış değerleri üzerinden ölçülebilir kavramlar üzerinden konuşulmaya başlandı. Eskiden yayın sayısına bakılırken, artık doğrudan hedef kitle ile girilen etkileşime, yayınlanan haber sonucunda kaç adet tıklama ve hatta talep alındığı gibi performans göstergelerine bakılıyor.

 

Sosyal medya yönetimi adeta “iki ucu keskin bıçak”

Son yıllarda, nörofizyolojik ve psikolojik ölçüm cihazları kullanılarak yapılan tüketici satın alma araştırmalarından, tüketicilerin sanılanının aksine çoğunlukla fiyat, kalite gibi rasyonel sebeplerle değil, kıskançlık, beğenilmek, ego gibi duygusal sebeplerle ilişkili olarak satın alma kararlarını verdikleri ortaya çıktı. Artık tüm PR stratejileri, taktikleri ve mesajları bu “neuromarketing” araştırmalarının bulgularına göre şekillenmek durumunda. İnternet ve özellikle mobil iletişim teknolojisindeki gelişmeler, beraberinde sosyal medyayı getirdi. Ana çalışma alanı “medya” olan PR’ın sosyal medyadan kopuk kalması elbette düşünülemezdi. Önceleri sosyal medyaya mesafeli duran ve müşterilerini yeni türeyen sosyal medya ajanslarına kaptırmaya başlayan PR şirketleri eksikliklerini fark ettiler ve “dijital PR” departmanlarını oluşturmaya başladılar. “İki ucu keskin bıçak” olan sosyal medya yönetimi, artık web master’ların değil, iletişimcilerin çalışma alanı olarak görülüyor.

Klasik basın bültenleri yerini infografik ve videolara bırakıyor. Teknoloji, doğrudan hedef kitleye hatta kişiye özel basın bültenleri gönderimine olanak sağlıyor. PR şirketlerinin yeni medya düzenine adapte olmaları, içerik yaratmaları ve internet ile sosyal medya ile birlikte büyüyen yeni nesil iletişimcilere güvenmeleri gerekiyor. İnsanlar arasında iletişim sürdüğü sürece, PR sektörü de kendisini yenileyerek var olacaktır.

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 83. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...