artwork

Farklı ve yenilikçi: Deeper

4 yıl önce

0

Blab’ın adını sadece yaratıcı işlerle anmak haksızlık olur. Yukarıdaki satırlarda da bahsettiğimiz gibi ajans, teknolojiyi son derece başarılı bir şekilde kullanıyor ve yaratıcılıkla birleştiriyor. Bunun sonucunda da artık kendi içine sığmayan, son derece yenilikçi bir yapı daha ortaya çıkarıyor: Deeper.

Viktor Kuzu
Kurucu Ortak

Deeper bir pazarlama teknolojileri şirketi. kendi geliştirdiği sosyal veri analizleri teknolojileri ile markaların davranışsal segmentasyon stratejilerini şekillendiriyor. 2018 Mayıs ayında ODTU ile 2 yıl süren çalışmanın ardında Türkiye’nin davranışsal segmentasyon haritası oluşturuldu. Ve bu çalışma her gün güncellenerek devam edip genişliyor. Sonuç olarak da tüketicileri; davranışları, ilgi alanları, psikolojileri ile anlamlandıran bir alt yapıya ulaştık. 2019 yılında “network structure analysis” teknolojisini lanse ettik. Bu da tüketicinin içinde olduğu etki ağlarını (influence networks) ortaya çıkarıyor ve bu network’leri hareket ettirme gücüne sahip influencer’ları belirliyor. 2020 yılında çalışmalarımızın merkezine markaların dijital dönüşüm yatırımlarını daha da anlamlı hale getirecek offline-online entegrasyon teknolojilerini kurduk. Markaların offline varlıkları ile online varlıkları arasında sinerji kurulması ve bu varlıkların tek elden yönetilmesini sağlıyor. Son olarak post corona dönemi için Amerikalı sosyal psikolog Jonathan Haidt’in Moral Foundation yaklaşımının Türkiye’deki karşılığını ortaya koyan bir model üzerinde çalışıyoruz. Çok sağlam bir altyapı ile markaların bu yeni dönemde hangi değer setleri üzerinden hedef kitleleri ile ilişki kurmaları gerektiğini ortaya koyan oldukça kapsamlı bir çalışma. Deeper’ın tüm teknolojileri kendi yazılım ekibi tarafından hayata geçiriliyor. CTO İlyas Kuzu’nun yönettiği yazılım ekibi inhouse olarak çalışıyor. İş Geliştirme Direktörümüz Işıl Karaaslan, Deeper teknolojilerinin markalara en etkin pazarlama çözümlerini sağlaması için projelerin yönetimini üstleniyor. Şirketin genel müdürü İhsan Özçıtak aynı zamanda Bilgi Üniversitesi’nde evrimsel pazarlama ve data dersleri veren bir eğitim görevlisi. Türkiye’de davranışsal ekonomi konusunda en kapsamlı çalışmaları yapan isimlerden biri ve Deeper’ın kullandığı tüm teknolojiler dünyanın yeni düzenini anlamakta cevapsız kalan neo-klasik ekonomi anlayışının yerini alan davranışsal ekonomi modelini merkezine alıyor.

 

İhsan Özçıtak Genel Müdür

Tüketici davranışları hakkında toplanan verinin hem niteliği hem niceliği katlanarak artmaya devam ediyor. Deyim yerindeyse üzerimize kamyonla veri boşaltılıyor diyebiliriz. Ancak bu veriden süzülen anlamlı içgörüler konusunda aynı oranda artış gözükmüyor. Aksine geliştirilen pazarlama teknolojileri sıklıkla hayatı kolaylaştırmak yerine karmaşıklaştırmaya başladı. Veri konusunda dünyanın en önemli kişilerinden MIT’den Alex Pentland çözümü işaret ediyor. Katmanlı ve uzun soluklu toplanan veriler sayesinde sosyal bilimlerin artık “bilişimsel sosyal bilimler” haline gelebileceğini, bunun için de kılavuzun “davranışçı ekonomi” perspektifi olduğunu söylüyor. Veri bilimi ile davranışçı bilimin yaklaşımlarını örtüştürebildiğimiz ölçüde, hem daha başarılı pazarlama operasyonları yürütmek hem de daha dengeli, daha paylaşımcı, daha verimli toplumlar olmaya yönelmek mümkün. Deeper olarak bizim de hayalimiz süreçte anlamlı bir payımızın olması.

 

Işıl Karaaslan
İş Geliştirme Direktörü

Son dönemlerin en çok konuşulan konusu olan “agile yönetim” (çevik) pazarlama dünyası için de kilit bir yerde duruyor. Eskiden yüksek GRP’li bol ünlülü reklamlar, güzel dijital işler, büyük lansmanlar bu işin temelini oluştururken şimdi konu hız ve ne kadar efektif olduğunuz. Çünkü tüketici için artık sizden vazgeçmesi, rakibe geçmesi bir “swipe up” kadar kolay. Deeper olarak bizler de müşterilerin değişen ihtiyaçlarını hem onlardan önce anlamak hem de çözüm üretmek zorundayız. Deeper’ın temel ilkesi de doğru ve hızlı hareket etmek, neredeyse her sene yeni bir ürün ve yeni konseptler ile değişimlere cevap vermeyi amaçlıyor ve tüketicilerin kararlarına bir “swipe up” anı kadar kısa sürede müdahale etme yeteneği geliştirmeyi amaçlıyoruz.

 

İlyas Kuzu
Teknoloji Direktörü

Deeper’da geliştirdiğimiz sosyal veri analizi teknolojilerinde tüketiciyi, tüketicinin içinde bulunduğu etki ağlarını ve bu ağların merkezinde kimlerin olduğunu anlamak için bütün network’ü beraber incelememiz gerekiyor. Belirli bir ortak nokta etrafında toplanan bu network’lerin rakamsal olarak büyüklükleri, incelediğimiz konuya göre değişmekte ve bazı araştırmalarda ancak milyonlarca kişilik network’leri inceleyerek anlamlı gruplara ulaşabilmekteyiz.
Network içindeki her kişiye node (düğüm), 2 node arasındaki ilişkiye de edge (bağ) adını veriyoruz. Türkiye ortalamasında her ‘düğüm’ün 350 bağlantısı bulunmakta. Milyonlarca düğümden oluşan network’leri düşününce elimizde analiz edilmesi gereken milyarlarca bağ oluyor.
Bu verileri 3 ana kısımda yönetiyoruz. Verileri toplamak, saklamak ve anlamlandırmak. Verileri toplamak için veri madenciliği yapan ‘python’ dilinde yazılmış kapsamlı programlar hazırladık. Bu verileri kolayca sorgulamak ve depolamak için dağınık grafik veritabanları (distributed graph database) kullanıyoruz. Analiz aşamasına geldiğimizde istatistiki modeller ve makine öğrenmesi algoritmaları kullanarak hem incelediğimiz veriyi anlamlandırıyor, hem de algoritmalarımızı güçlendiriyoruz.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 98. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...