artwork

Facebook’un asistanı nasıl fark yaratacak?

9 yıl önce

0

Mindshare’de mobilin tepe ismi Neil Bruce, sonraki toplantınızın nerede olduğunu ve oraya ne kadar sürede gideceğinizi bilen bir Facebook’un olduğu dünyanın kapılarını aralıyor.

Yapay zeka ve makinelerin öğrenme süreci hızlanırken, sanal asistanlar (birtakım ihtiyaçlarınızı karşılayan dijital servisler) internete giriş kapımız olmaya hazır ve kendimiz hakkında bizim bildiğimizden çok daha fazla şey biliyorlar.

Bunun sonucunda, sanal asistan konusu, Mindshare olarak bizim son yıllarda dikkatli bir biçimde takip ettiğimiz alanların başında geliyor.

Apple ve Google’ın sanal asistanlar konusundaki hamlelerini hepimiz görüyoruz; Microsoft’un Cortana’sı da oyuna girince Facebook da boş durmadı ve rekabete dahil oldu.

%62 sanal asistanları bekliyor

Bu hizmetlerin kullanımı ve bunlara adaptasyon son yıllarda çok yavaştı fakat Mindshare’in Future_Medialab ve Londra’daki Goldsmith’s Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü bir araştırma, bu konsepte büyük bir ilgi olduğunu ortaya koydu. Akıllı telefon kullananların %62’si sanal asistan kullanmak isteyeceklerini ifade ediyor.

Aynı araştırmada reklamsız, ön ödemeli bir modeli destekleyen %18’lik bir kitle varken, sanal asistanların kullanıcıların aldığı bilgileri kullanarak ona göre daha mantıklı reklamlar sunmalarını bekleyen ve bu sayede ücretsiz bir uygulama isteyen kitle oldukça geniş. Araştırmaya katılanların %46’sı ücretsiz bir sanal asistana, kendi tercihlerine göre reklam sunması ihtimali dahilinde onay verebileceklerini ifade ediyor.

Facebook, M’i tanıtarak reklam pastasında gözü olduğunu açıkça ilan etti. Facebook’un nerede olduğunuzu, sonraki toplantınızın nerede olduğunu ve oraya nasıl gitmeniz gerektiğini bildiği (Cortana bunu çoktan yapıyor zaten) bir dünya hayal edin. Bu sırada otobüse binmek yerine ekranınıza gelen Uber reklamı sayesinde rahat yolculuk edebilirsiniz.

Bu alanda büyük-küçük her reklamveren için reklam fırsatları bulunuyor. Uzun seyahat sırasında BP, benzin almanız gerektiğini söyleyebilir ya da yolculuk sırasında yakınlarından geçtiğiniz bir lokanta en iyi yemeklerinin tanıtımını yapabilir. Potansiyel reklam gelirleri bununla da kalmıyor. Unutmayın ki Facebook bütün verileri reklamlarda daha iyi hedeflendirme yapmak için kullanıyor.

WhatsApp rivayeti dikkat çekiyor

Facebook’un ödemeli reklamcılığı her zaman kitlelerden ziyade insanlara yönelik olmuştu. Alışkanlıklarınızı bilmek bu konsepti başka bir seviyeye taşıyacaktır. Buna ek olarak, Facebook’un WhatsApp sohbetlerindeki bazı kelimeleri ve kullanıcıların farklı cihazlardan Facebook’a giriş yapma verilerini kullanarak en iyi hedeflemeyi yapmayı amaçladığı dedikoduları aldı başını gidiyor.

Karşımızdaki trilyonluk soru: Facebook, Apple, Google ve Microsoft’un takıldığı yerde sanal asistan işini becerebilecek mi?

Facebook’un Mesajlaşma Ürünlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı David Marcus’un takip edeceği çok geniş bir taban var. Messenger, kullanıcı tabanını 700 milyona çıkardı ve Facebook’un M’inin çalışma sistemi de oldukça ilginç. Bir mesaja takip soruları sorabiliyor.

M’in son dokunuşu ise insani yanı. Facebook’un M’inde arka planda müşteri hizmetleri var ve bu sayede gerekli durumlarda insan unsurları devreye girebiliyor.

M’in başarılı olup olmayacağını şimdiden söylemek imkansız. Söyleyebileceğim tek şey, bu girişim İngiltere’ye gelirse, daha önce sıklıkla reddettiğim Messenger’ı telefonuma indireceğim.

Neil Bruce

Mindshare, Mobil Bölüm Başkanı

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye dergisinin Ekim 2015 sayısında yayınlanmıştır.


Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...