artwork

Facebook yaptığı gizli araştırma için özür diliyor

10 yıl önce

0

Facebook araştırmacıları, yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarının geçtiğimiz günlerde yarattığı tartışmalar üzerine neden oldukları sıkıntılar için özür diledi.

Sosyal medya sitesi 700,000’e yakın kullanıcısının ana sayfa akışını “duygusal yayılma” adını verdikleri değişkeni inceleyebilmek için gizlice değiştirdi.

Deney, Cornell University ve University of California ile Facebook’un birlikteliğiyle 2012 yılı içerisinde bir haftada tamamlanmıştı. Deneye göre Facebook algoritmaları manipüle edilerek insanların ana sayfalarındaki değişik gönderilere verdiği duygusal tepkiler ölçülmeye çalışıldı.

Araştırmacılar  pozitif veya negatif kelimeler barındıran gönderilerin kullanıcıların durum güncellemelerinde ya da mecrayla olan bağlılıklarında doğrudan bir etkisi olup olmadığını anlamayı amaçladı.

Facebook bu çalışması yüzünden geniş bir kitle tarafında eleştirildi, “ürpertici” ve “tuhaf” bulundu. Commons medya komitesi üyesi Jim Sheridan, The Guardian’a araştırmanın daha geniş sonuçları ve etkileri olduğunu söyledi.

“İnsanların özel hayatları içerisinde bulunan şeyleri manipüle edebilme gücü, Facebook ve benzerlerinin siyaset gibi ciddi konularda, insanları doğrudan yönlendirebilme yeteneğine sahip olmasına neden oluyor. Eğer insanların düşünceleri böyle kontrol edilebiliyorsa, bunların önüne geçecek, insanları koruyacak bir mekanizma gerekiyor. En azından insanların  bunun hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor.”

Facebook araştırmacılarından Adam D. I. Kramer, sosyal medya sitesini ve yaptıkları araştırmayı savunmaya çalışarak, araştırmanın asıl nedeninin “Facebook’un kullanıcılar üzerindeki duygusal etkisini önemsemeleri” olduğunu söyledi.

“Araştırmadaki temel amacımız insanların daha faydalı buldukları paylaşımlar karşısında kendilerini dışlanmış hissedip hissetmediklerini anlamaktı. Aynı zamanda çevrelerindeki arkadaşlarının Facebook hakkındaki olumsuz düşüncelerinin de kullanıcıların düşünceleri hakkındaki etkisini görmek istedik. Çok planlanmış bir araştırma fikriyle yola çıkmadık.”

Kramer kullanıcılara “daha iyi bir hizmet” sunmak için bu araştırmayı yaptıklarını söylese de, araştırmanın yarattığı sıkıntı için özür diledi ve ekledi:

“Araştırmayı dizayn eden ve ortaya koyan kişi olarak söyleyebilirim ki amacımız asla insanları üzmek değildi. Bazı insanların endişelerini anlayabiliyorum, yardımcılarım ve ben araştırmanın sunuluş şekli ve neden olduğu sıkıntılar için tekrar özür diliyorum. Bu araştırmanın yararlarını ve bahsedilen sıkıntıların ana nedeni olmadığını zamanla anlayacağız.”

 

Kaynak: Brand Republic