Site icon Campaign Türkiye

Etkili bir YouTube reklamının ‘ABCD’si

YouTube reklamları artık pek çok markanın pazarlama stratejilerinde önemli bir yere sahip. YouTube reklamları ile işletmeler hedef kitlelerini genişletirken, satış rakamlarını da artırmayı başarıyor. Peki başarılı sonuçlar veren reklamların ortak özelliklerinin neler olduğunu biliyor muyuz? Bu sorunun cevabını öğrenmek üzere Google, Ipsos ile birlikte bir araştırma gerçekleştirdi. Daha sonra bu araştırmaya inceleyici olarak Nielsen ve Kantar da dahil oldu. Başarılı reklamların ortak öğelerini araştırmak üzere 17 bin reklam incelendi ve bunun sonucunda 4 önemli yol gösterici ortaya çıktı ve bu ilkeler ABCD olarak adlandırıldı: İlgi Çekme (Attract), Marka (Brand), Bağ Kurma (Connect) ve Yönlendirme (Direct). 

Peki bu ABCD formülü nasıl uygulanmalı?

Öncelikle etkili bir giriş yapmak bir hayli önemli. Başarılı reklamlar, en başta etkileşim yakalamaya çalışır. Daha sonra marka bilincini erkenden, sık sık ve zengin öğelerle oluşturmaya gayret etmek gerekir. Ürün çekimleri, ambalaj çekimleri, uygun marka öğeleri, grafik öğeler, seslendirmeler veya müzik unsurlarıyla hikayeye marka kimliği de dahil edilmeli. Daha sonra izleyicileri bilgilendirmek, eğlendirmek veya onlara ilham vermek konusuna ağırlık verilmesi gerekir. Kullanıcıların zihninde markayla ilgili fikir oluşturmak bu noktada reklamları başarıya götürüyor. Son olarak da kullanıcılara bir sonraki adımda ne yapmaları gerektiğini net ve basit talimatlarla aktarmak reklamdan alınan verimi artırıyor. 

Pazarlama hedefi doğrultusunda marka bilinirliğini artırma, ürün üzerinde düşünmeyi artırma ve satışa yönlendirmek için harekete geçirmek için bu formül kullanılabilir. Örneğin ürün üzerine düşünmeyi artırmak hedefleniyorsa verilen mesajın kullanıcıları neden ilgilendirdiğini göstermek ve ürün veya hizmetini avantajlarını anlamalarına yardımcı olmak gerekiyor. Hedef satış işlemini tamamlatmaksa eğer, reklamın ana öğesi ürün olmalı. Yakın çekimlerden yararlanarak teklifi şeffaf, net ve güvenilir bir şekilde izleyicilerle buluşturmak bu noktada satış için avantaj sağlayabilir. 

 

(*): “ABCD: Adım adım YouTube’da etkili reklam öğeleri oluşturma rehberi” (Think with Google).

 

Timur Altop

YouTube İçerik İş Ortaklıkları Ülke Müdürü

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 125. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version