artwork

Endüstriyel Devrimin Yeni Yüzü

11 ay önce

0

Redington Türkiye Genel Müdürü Cem Borhan, bulut bilişim teknolojilerinin birçok farklı sektöre hangi konularda faydalar sağladığını aktarıyor ve bulut platformu AWS ile iş birliklerindeki hedeflerine değiniyor.

Günümüzde farklı sektörlerden binlerce işletme, daha az maliyetle daha fazla esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlayabildikleri bulut bilişim teknolojilerini veri yedekleme ve felaket kurtarma başta olmak üzere birçok alanda kullanıyor. Redington Türkiye olarak, kullanım alanı yaygınlaştıkça büyümeye devam eden bulut bilişim alanında sunduğumuz çözümlerle sektörün dijital dönüşümüne önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Bu hedefle dünyanın en kapsamlı bulut platformu AWS ile anlaşmanın ve Türkiye’de yetkili distribütörü olarak AWS çözümlerini iş ortaklarımız ve son kullanıcılarla buluşturacak olmanın gururunu yaşıyoruz.

2000’li yılların başlarında işlem gücünün maliyetinin düşmeye başlamasıyla, çok yüksek işlem gücüne sahip kaynaklara ve kapasitesi zaman içinde atıl kalacak olan donanımlara sahip olduk. Bu kaynakları daha verimli hale getirmenin en uygun yöntemi olarak ise hayatımıza sanallaştırma ve bulut bilişim teknolojileri girdi. Özellikle bulut bilişim tarafında kısa vadede alınan hızlı yol sayesinde bu teknoloji, sadece iş dünyasının değil, bireylerin gündelik hayatının bir parçası haline geldi. 

Günümüzde küçük şirketlerden küresel şirketlere, devlet kurumlarından kâr amacı gütmeyen kuruluşlara kadar tüm iş dünyası organizasyon olarak farklı gereksinimlerden yola çıkarak bu teknolojiyi sıklıkla kullanıyorlar. Bulut teknolojisinin kullanım alanını bireysel olarak değerlendirdiğimizde ise bireyler günlük rutinlerinde bulut bilişim sistemini farkında olmadan kullanıyor olabilirler. Aslında bir e-posta aldığımızda, fotoğraf çekip sakladığımızda, ofis uygulamaları kullandığımızda arka planda bulut teknolojileri çalışıyor. Bulut bilişim hayatın o kadar fazla içindeki, bu teknolojiyle yapabileceklerinizin sınırı yok. Örneğin; bulut bilişim teknolojileriyle yeni uygulamalar ve hizmetler oluşturabilir, veri depolayabilir, yedekleyebilir ve kurtarabilirsiniz. Ana web siteleri ve bloglar açabilir, ses ve video akışı sağlayabilirsiniz. Talep üzerine yazılımlarınızı bu teknoloji üzerinden sunabilir ya da veri analizi yapabilirsiniz.

Bulut bilişim teknolojilerinin şirketler için sunduğu faydalar

Bulut bilişim, şirketlerin işletme süreçlerini daha verimli hale getirmelerine yardımcı oluyor ve hayatlarını kolaylaştırıyor diyebiliriz. Şirketler için sunulan faydaları şöyle özetlemek mümkün:

Maliyet avantajı: Bulut bilişim teknolojisi, şirketlerin kendi veri merkezlerinde ve sunucularında işlem yapmalarına gerek kalmadan, internet üzerinden ihtiyaç duydukları kaynaklara erişmelerine olanak tanıyor. Bu, şirketlerin donanım ve yazılım yatırımlarını azalarak maliyetlerini düşürüyor.

Yüksek ölçeklenebilirlik: İşletmelerin ihtiyaç duydukları kaynaklara hızlı ve kolay bir şekilde erişmelerini sağlarken, iş yüklerini artırdıkça veya azalttıkça, bulut bilişim hizmetlerini hızlı bir şekilde ölçeklendirebiliyor. Bu durum, kaynakların daha etkin ve verimli kullanılmasına olanak sağlıyor.

Veri güvenliği: Veri güvenliği için gerekli olan tüm önlemleri alarak veri kaybı veya sızıntılara karşı koruma sağlıyor. Veri merkezleri ve sunucular, güvenlik protokollerine uygun olarak korunurken sıkı bir şekilde de izleniyor. Bu sayede şirketlerin hassas verileri güvenli bir şekilde saklanırken iş süreçleri kesintiye uğramıyor.

Esneklik ve mobilite: Çalışanların herhangi bir yerden ve herhangi bir cihazdan çalışmalarına olanak tanıyor. Bu sayede şirketlerin iş gücü, mobilite ve esneklik kazanırken iş süreçleri daha hızlı ve verimli hale geliyor.

Kolay yönetim: Şirketlerin verilerini yönetmelerini ve analiz etmelerini kolaylaştırıyor. Şirketler, bulut bilişim hizmetleri aracılığıyla verilerini depolayabiliyor, analiz edebiliyor ve raporlayabiliyor. Bu çözümle iş süreçlerini daha iyi yöneterek daha etkin kararlar alabiliyorlar.

Pazar hızlı büyümesini sürdürüyor

Bulut bilişim, son yıllardaki hızlı büyümesinin ana nedenlerinden biri de COVID-19 pandemisi oldu. Şirketler, çalışanlarının evden çalışmasına uygun bir iş ekosistemi hazırlamak için bulut tabanlı hizmetlere ihtiyaç duyduklarından, bulut bilişim pazarı bu noktada önemli bir ivme kazandı. Bulut bilişim pazarı 2021’de 295 bin 087 milyar ABD dolarına ulaştı ve 2028 yılına kadar yıllık %18.6’lık bir büyüme oranıyla 1 trilyon ABD dolarına ulaşması bekleniyor. Küresel halka açık bulut bilişim şirketlerinin piyasa değeri 2021’in başlarında 2,3 trilyon ABD doları oldu. İşletmelerin %80’i en az bir bulut bilişim hizmeti kullanırken %59’u birden fazla hizmet kullanıyor. 2021 yılında dünya genelindeki işletmelerin %94’ü, en az bir bulut hizmetini kullanarak dijital dönüşüm faaliyetlerini hızlandırdı. İşletmelerin %85’i, bulut bilişim hizmetlerinin verimliliği artırdığını ve iş süreçlerini hızlandırdığını belirtiyor. Bulut bilişim hizmetleri, işletmelerin iş yükünü azaltıyor ve enerji tüketimini düşürüyor. Tahminlere göre; 2025 yılına kadar, işletmelerin %60’ı, veri merkezi enerji tüketimini azaltmak için bulut bilişim hizmetlerine yönelecek.

Dünyanın en kapsamlı ve en yaygın kullanılan bulut platformu AWS ile iş birliğimiz başladı

Redington olarak Türkiye’de BT dünyasının bulut bilişim konusunda hayatını kolaylaştırmak için çözümler sunuyoruz. Tüm dünyada milyonlarca BT uzmanının maliyetleri düşürmek, daha çevik olmak ve daha hızlı yenilik yapmak için benimsediği dünyanın en kapsamlı ve geniş çapta kullanılan bulut platformu AWS ile kapsamlı bir distribütörlük anlaşmasına imza attık. 2023 yılı başından itibaren başlayan bu iş birliğine göre Redington Türkiye olarak, AWS iş ortaklığı ağında yer alan mevcut iş ortaklarını uzmanlaştırmaktan, yeni iş ortaklarıyla ekosistemi genişletmeye kadar birçok konuda hizmet vereceğiz. Aynı zamanda AWS iş ortaklarına pazara giriş fırsatları yaratmak, operasyonel süreçlerini dijitalleştirerek verimliliği artırmak, danışmanlık ve sertifikasyon hizmetleriyle bulut platformunda uzmanlaşmak gibi birçok alanda destek olacağız.

İş ortaklarımızın AWS ile iş süreçlerini başlatmalarını ve büyütmelerini sağlamak için satış öncesi ve sonrası destek, eğitim, pazara giriş stratejileri ve etkinleştirme programları sunacağız. Bununla birlikte AWS çözüm ortaklarına, platform geçişleri, son kullanıcı ihtiyaçlarına bağlı olarak yönetilen hizmetler, bulut optimizasyonu ve diğer program ihtiyaçları gibi geniş bir yelpazede teknik uzmanlık da sağlıyor olacağız. Ayrıca şirketlerin faturalama ve operasyon yönetimini üstlenerek olumlu müşteri deneyimlerine odaklanmalarına destek olacağız. Son olarak AWS çözüm ortaklarının, kendilerine sunulan Çözüm Ortağı programlarından ve avantajlarından tam olarak yararlanmasına imkan sağlayacağız diyebilirim.

 

Bu içerik ilk olarak Campaign Türkiye’nin 132. sayısında yayımlandı.