artwork

Depremi unutturmayanlar…

3 ay önce

0

6 Şubat 2023’te ülkemiz tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadı.

Saat 4.17’de Kahramanmaraş ve bölgesindeki 11 ilde meydana gelen depremde, açıklanan son resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi de yaralandı.

Depremin ardından Türkiye, arama kurtarma ve yardım seferberliği ile tek yumruk, tek yürek oldu. Aradan geçen 1 yılda depremin yaralarını sarmaya çalışsak da daha kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Bu yolda yürüyen markalardan bazıları:

İş Bankası

İş Bankası, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yıldönümünde yayınladığı filmde, depremin sürdüğü saniyelerini “65 saniye 365 gündür geçmiyor” notuyla Barış Manço’nun ölümsüz eseri ‘Unutamadım’ eşliğinde ekrana getirdi.

Türk Eğitim Vakfı

56 yıldır eğitimde fırsat eşitliği için çalışan Türk Eğitim Vakfı (TEV), 11 ilimizi etkileyen ve ülkemizi derinden sarsan depremin birinci yılında yayınladığı Geri Döneceğiz filmi ile en zorlu zamanlarda bile geleceğe umutla bakmayı seçen gençlerin azmi ve kararlılığına vurgu yapıyor. 2023-2024 eğitim öğretim döneminde TEV ailesine katılan yeni bursiyerlerinin yüzde 44,5’inin afetten etkilenen öğrenciler olduğunu söyleyen TEV, afetten etkilenen öğrencilerin eğitimi için sürdürülebilir desteğin önemine dikkat çekiyor.

Hayat Holding

6 Şubat depremlerinin hemen ardından sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla 100 milyon TL nakdi, 30 milyon TL ayni bağışta bulunan Hayat Holding; Hacettepe Üniversitesi iş birliğiyle deprem bölgesinde özel sektör-üniversite iş birliğiyle kurulan ilk toplumsal fayda projesi “Hayat İyi Yaşam Merkezi”ni hizmete açtı.

Doğan Holding

Doğan Grubu ilk günden itibaren hızla harekete geçerek bölgenin yeniden ayağa kalkması için seferber oldu. İlk andan itibaren arama-kurtarma faaliyetlerinden barınma, hijyen, beslenme, giyim gibi temel ihtiyaçlara, bölgenin enerji ihtiyacından haberleşme sistemlerinin onarımına kadar birçok farklı alanda tüm grup şirketleri ile çalışmalar başlattı.

Doğan Holding, Aydın Doğan Vakfı olarak eğitim seferberliğini başlatarak bölgedeki 1.000 kız çocuğuna tüm eğitim hayatlarını kapsayan burs verdi. Aydın Doğan Vakfı depremden etkilenen burslu öğrenciler için EMDR Derneği ile birlikte uzun süreli psikolojik destek programı uyguladı. Doğan Holding, ayrıca, Hatay Büyükşehir Belediyesi Konteyner Kenti’ni hayata geçirerek kent için yeşil alanlar, su depoları, sosyal alanlar ve oyun alanları kurdu. Aydın Doğan Vakfı da yaşamın eski haline dönebilmesi için eğitimlerin ve buluşmaların gerçekleştiği sosyal merkezi hayata geçirdi, Mor Yerleşke’nin kurulmasına ve çocuklara ve kadınlara ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermesine destek oldu, olmaya da devam ediyor.

Sanko Holding

Sanko Holding 6 Şubat depremlerini mini bir belgesel haline getirdi ve katkılarını anlattı.

Roche Türkiye

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından Roche Türkiye, ilgili kurum ve kuruluşlarla güç birliği yaparak bölge halkının kesintisiz sağlık hizmetine erişebilmesine ve toplumsal yaraların sarılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Adıyaman’da ağır hasarlı bir Aile Sağlığı Merkezi’nin yeniden inşa edilmesi, Kızılay iş birliği ile depremden etkilenen iki ilde kurulacak konteynerlerde sağlık hizmetleri sunulması, Malatya’da prefabrik klinik araştırmalar ünitesi kurulması ve Türk Eğitim Derneği iş birliği ile depremden etkilenen bölgelerdeki 200 öğrenciye 8 yıl boyunca akademik, psikolojik, ayni ve sosyal destek ile eğitim desteği sağlanmasına yönelik projeler başlatıldı.

Hepsiburada

Hepsiburada, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde sürdürülebilir ve kalıcı refahın sağlanmasını desteklemek için hayata geçirdiği “Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü” programı kapsamında bölgeye verdiği desteği büyüterek devam ediyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Hepsiburada, “Her Sipariş Bir Destek” kampanyası kapsamında, özel bir sayfa oluşturarak, bölgedeki KOBİ’ler, esnaf ve aile işletmeleri ile girişimci kadınlar ve kadın kooperatiflerine destek sağlıyor.

Depremin ardından hayata geçirilen proje yaklaşık bir yıldır devam ederken, 11 Şubat’a kadar sürecek kampanya sayesinde müşteriler alışverişleriyle bölgedeki satıcılara ve ekonomik toparlanmaya katkıda bulunuyor.

Bölgedeki çocuk ve gençlere yıl boyu sağlananeğitim ve sosyal destekler de depremin yıl dönümünde artarak devam ediyor. Bu kapsamda hayata geçirilen “Her Sipariş Bir Hediyeye Dönüşüyor” projesiyle Hepsiburada, müşterilerinin de katkısıyla on binlerce çocuğu oyuncak ve kitapla sevindirecek. 6 Şubat’ta Hepsiburada üzerinden verilen her bir sipariş tutara bakılmaksızın bir oyuncak veya kitaba dönüşerek bölgedeki çocuklara armağan edilecek.

Vodafone Vakfı

Vodafone Vakfı, ilk günden bu yana deprem bölgesinde hayatın normale dönmesine katkıda bulunmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Vakıf, ‘Yarını Kodlayanlar’ ve ‘Dijital Benim İşim’ projelerini deprem bölgesine taşıyor. Depremden en çok etkilenen 11 ilde hayata geçirilen Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek projesiyle 91 bini aşkın çocuğa ulaşan Vakıf, ‘Dijital Benim İşim’ projesi kapsamında 3 ilde kurduğu 15 eğitim konteyneriyle de 6 binden fazla kadına el sanatları eğitimi verdi. Vakıf ayrıca, AÇEV iş birliğiyle 3 ilde açtığı Çocuk ve Aile Merkezleri ile 2 binin üzerinde çocuk ve ebeveynin hayatına dokundu.

DeFacto

DeFacto, 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ili etkileyen depremin ardından başlattığı yardım çalışmalarını iki ayrı proje kapsamında kesintisiz şekilde devam ettiriyor. İlk günden bu yana bölgeden elini çekmeyen DeFacto, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında deprem bölgesinde Bakanlığın korumasında bulunan tüm çocukların 1 yıllık giyim ihtiyacını karşılama sözünü tuttu. DeFacto, deprem bölgesindeki hazır giyim tedarikçilerine can suyu olan desteklerini ise ‘üretim hiç durmasın’ yaklaşımıyla sürdürüyor.

Kale Grubu

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden itibaren insan ve sosyal fayda odaklı çalışmalarla sahada olan Kale Grubu, ‘sürdürülebilir yardım’ stratejisi doğrultusunda başlattığı Topluluk Destek Programı kapsamında, bir yıldır sosyal girişimcilerle sürdürülen çalışmalarla kadın, çocuk ve engelli bireylerin hayatlarına dokundu.

Kale Grubu, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı kapsamında desteklenen sosyal girişimlerin, deprem bölgesine yönelik projelerini hayata geçirmeleri için geçen yıl başlatılan Topluluk Destek Programı ile 7 projeye toplam 2 milyon TL değerinde maddi destek sağladı. Grup, bu kapsamda bir yıldır sosyal girişimcilerle sürdürülen çalışmalarla kadın, çocuk ve engelli bireyin hayatına dokunarak anlamlı bir fark yarattı. Kale Grubu, depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılarken toplumun dayanışma ruhunu canlı tutmak ve bölgenin ve insanların iyileşme sürecine katkıda bulunmak amacıyla Anlatan Eller, Erişilebilir Her Şey, Tospaa, BlindLook, Roof Coliving, Microfon, This is Mana ve Joon’un aralarında bulunduğu sosyal girişimcilerle büyük bir dayanışma ağı oluşturarak insan ve mekan odaklı projelerin hayata geçirilmesi için destek verdi.

Bupa Türkiye

Depremin ilk gününden itibaren gönüllü çalışanlarıyla birlikte bölgeye destek sağlayan Bupa Türkiye, mobil sağlık kliniğine dönüştürülen özel konteynerini Kahramanmaraş’a ulaştırarak 2 binden fazla depremzede için sağlık hizmeti sunmuş, yaraların sarılmasına yardımcı olmuştur. Ayrıca Malatya’ya gönderilen mobil mutfak tırı aracılığıyla günde 10 binden fazla depremzedenin temel beslenme ihtiyaçlarını karşılayan Bupa Türkiye, şimdi de Habitat Derneği ile hayata geçirilen Sağlıklı ve Mutlu Yarınlar “Sürdürülebilir Yaşam Projesi” ile bölgedeki yaraların sarılmasına destek vermeye devam ediyor.

100. Yıl Köyü

100. Yıl Köyü Platformu tarafından hayata geçirilen hem yerel hem de ulusal düzeyde kalkınmayı odak noktasına alarak sürdürülebilir gelişimi destekleyen 100. Yıl Köyü Projesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında umut ve dayanışmayı desteklemek amacıyla Hatay’da hayata geçirildi. Gönüllü iş insanlarından oluşan Blocks for Hope oluşumu, Jandarma Asayiş Vakfı, Gülmek İyileştirir Derneği, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, onlarca bireysel ve kurumsal gönüllü, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel amaç ve değerlerini iyilik vizyonuyla faydaya dönüştüren projede buluştu.

Vichy, KAGİDER ve BÜYEM

Vichy, KAGİDER ve BÜYEM iş birliği ile hayata geçirilen eğitim ve istihdam programı Hatay’da başladı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay’daki kadınlara psikolojik ve ekonomik destek sağlamak amacıyla Vichy, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliği ve  L’Oréal Vakfı‘nın desteği ile hayata geçirilen “Dermokozmetik Uzmanı Eğitimi ve İstihdamı Programı”, 13 Şubat 2024, Salı günü başladı. 

Projenin ilk etabında, KAGİDER tarafından Hatay Expo Fuar Alanı’nda kurulan Eğitim ve Üretim Merkezi’nde Vichy ve BÜYEM eğitimcileri tarafından depremden etkilenen 120 kadına, iki ay boyunca toplam 64 saat fiziki eğitim verilecek. 16 seans olarak gerçekleştirilecek program kapsamında; BÜYEM tarafından satış teknikleri, iletişim, müşteri deneyimi ve sürdürülebilirlik konularında; L’oreal eğitmenleri tarafından ise cilt ve cilt sağlığı, ürün eğitimleri ve vaka çalışmalarını içeren eğitimler gerçekleştirilecek. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından, talep eden kadınlar için Eczacı Odaları ile Vichy referansıyla düzenlenecek görüşmelerle Hatay ve çevre illerdeki istihdam fırsatları değerlendirilecek.