artwork

Daha kısa, daha tenha, daha küçük: Cannes Lions 2018

6 yıl önce

0

Cannes Lions 2018, yine en yaratıcı işlerin ev sahibiydi. Son yılların dünyayı değiştirmeye oynayan trendleri olan cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve teknoloji de öne çıkan konulardı. Ancak bu yıl, bazı açılardan akıllarda soru işaretleri bırakacak kadar farklıydı.

Reklam ve pazarlama iletişimi dünyasının en önemli festivali Cannes Lions, bu yıl bazı değişikliklere sahne oldu. Festivalden aylar önce konuşulmaya başlanan konulardan biri Cannes Lions’ın ne kadar pahalı olmaya başladığıydı. Tartışmayı ateşleyen taraflardan biri, bir yıl süresince hiçbir ödül törenine, fuara veya ücretli etkinliğe katılmama kararı alan Publicis Groupe olmuştu. Benzer bir şekilde WPP de Cannes Lions Yaratıcılık Festivali harcamalarını kısacağını bildirmiş, akıllarda soru işaretleri bırakmıştı.

Bunca maliyet tartışmasının üzerine yapılan düzenlemeler sonucunda festivalin süresi kısaldı, ödül verilen 120 alt kategori tıraşlandı, bilet fiyatları düşürüldü, otel ve restoranlarda sabit fiyatlar ayarlandı. Hatta festival organizatörleri, tüm bu düzenlemelere rağmen çalıştığı kurumdan bütçe çıkaramayan yaratıcılar için “CFO ikna kiti” bile hazırladı. Bunlar bile %20-25 oranında gerçekleşen küçülmeyi engelleyemedi.

2017’de 4.700’ü aşkın şirketten 16.000’den fazla katılımcının yer aldığı festival, resmi olmayan rakamlara göre bu yıl yaklaşık 12.000 katılımcıya ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz yıl 41.170 çalışma ödüllere katılırken, bu sene rakam sadece 32.372’ye ulaşabildi.

Festival küçülse de yaratıcılık kalıcı

Festivalin organizatörü olan Ascential’ın yöneticisi Duncan Painter, büyük reklam gruplarının daha az kişi gönderdiğini ancak yaratıcı ekipler yerine medyadan kıstıklarını belirterek, “Bizim de Cannes’da görmek istediğimiz kişiler bunlardı zaten” açıklamasında bulundu.

Kısalan, küçülen ve tenhalaşan festival, her şeye rağmen yaratıcı fikirlerin, mükemmel işçiliklerin ve beklenmedik çözümlerin ilham verdiği bir merkez olmaya devam etti. Bu yıl da feminizm ve cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve teknoloji festivalde öne çıktı. Dünyaya değer katan, toplumsal eşitliği ve çeşitliliği savunan, teknolojiyi bir tehdit olarak görmek yerine yaratıcılıklarına entegre edenler kazandı.

Cannes Lions Yaratıcılık Festivali Yönetici Direktörü Jose Papa, etkinliğin “aşırılıklarıyla ünlü bir sektöre sunulmuş savurgan bir eğlence” olmadığının altını çiziyor ve “Bunun tam tersiyiz. İletişim sektöründe çalışan birinin yapabileceği en önemli ve güçlü yatırımlardan birini temsil ediyoruz. Sadece Cannes’a katılmış olmanın bile dönüştürücü bir gücü var” diyor.

İlerleyen sayfalarda hem ajans hem de marka tarafından festivale katılanların görüşlerini okuyacaksınız. Bu yılın nasıl geçtiğini, festivalin ne kadar dönüştürücü olduğunu bir de onların gözünden göreceksiniz.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 79. sayısında yayımlandı.