artwork

Coronavirüs ortamında algı ve tüketim

4 yıl önce

0

Yeni bir ölümcül virüs olan coronavirüsün (nCoV) neden olduğu algıyı doğru yönetmeye çalışmak için, markaların ve pazarlamacıların planlarıyla esnek ve çevik olmaları gerekiyor. 

Yüzlerce insan hastaneye kaldırıldığı ve de insanların korkudan evlerinden çıkamayıp hayatlarını sınırladığı bir ortamda, ajansların ve markaların bu yeni, stresli ortamda krizi yönetme planlarını yeniden düzenlemeleri gerekecek.

Önde gelen ajans networkleri tarafından yayınlanan ve Campaign tarafından elde edilen raporlara göre; tüketim, reklam bütçeleri ve tüketici hissi üzerindeki etkilerin bastırılması beklenmekte.

Bunun yanında 2020’de nCoV’nin neden olduğu etki dağıldığı zaman tüketim döngüsü rahat bir nefes alacak. Bu virüsün ne zaman ortadan kalkacağını henüz kesin olarak tahmin edemiyoruz ve şirketler birkaç ay daha değişken bir pazarla başa çıkacaklar.

Şimdilik, nCoV salgını kısa vadede ekonomi ve tüketici davranışları üzerinde büyük bir etki bıraktı. 2003 yılında üçer aylık GSYİH büyümesine bakıldığında, SARS salgını GSYİH büyüme oranını yaklaşık yüzde iki puan aşağı çekti. Publicis Media’nın yayınladığı rapor bu sefer yaklaşık % 1’lik bir düşüş öngörüyor.

Çin’de en son 2003 yılında ulaşım, konaklama ve catering endüstrileri en çok etkilenen sektörler olmuştu. İkinci çeyrekte büyümeleri % 30’un üzerinde yavaşlamıştı. Ancak, bu endüstriler hızlı bir şekilde toparlandı ve üçüncü çeyrekte normale dönmüştü.

Çin’de uzun vadede yatırım yapmaya devam eden markalar, tüketici iyimserliğinde (salgının nasıl bir süreç göstereceğine bağlı olarak) artış sağlayacağı tahmin ediliyor. Ancak, bu salgın daha uzun sürerse (ikinci çeyrek sonrasında), ekonomik etki daha kötüye gidebilir ve markalar planları yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilirler.

İnsanlar evde ya da hastanede hastalıklarla mücadele ederken, pazarlamacıların medya ve reklamcılıktaki değişimleri yakından takip etmeleri gerekiyor. Bir GroupM raporu, TV gibi ev içi medyanın, son verilere göre durumu derecelendirmede % 20’den fazla bir oranda artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Dentsu da benzer eğilimlere işaret ediyor. Çevrimiçi medyanın bu zorlu zamana uyum sağladığını söylüyor. Bu arada Dentsu, reklam harcamaları açısından perakende ve turizmin salgından en fazla etkilenebileceği konusunda uyarırken, ilaç ve yiyecek içecek gibi en büyük harcamaya sahip kategorilerin daha az etkileneceği konusunda da uyarıyor.

Publicis raporuna göre, “dijital medya, oyun ve video uygulamaların ilk dönemde ulaşmış olduğu noktada bir artış gösterdi.” Örneğin, Glory of Kings 24 Ocak’ta yaklaşık 2.4 milyar nakit akışına sahipti ve kilit rakiplerinden Onmyoji en popüler iOS uygulamaları arasında üçüncü sırada yer aldı.

“Akıllı TV kullanımı arttıkça, servis / cihaz sağlayıcıları üyeliklerde artış sağladı. Çin medyasından CNY, salgını döneminde Changhong gibi OTT cihaz sağlayıcılarıyla özel hizmetler başlattı ve üyelik sayılarını büyütmek için daha fazla eğlence programı sunmaya başladı.”

GroupM, bu zorlu zamanlarda, tüketicilerin dikkatini çekmeye devam etmek önemlidir vurgusu yapıyor. Tüketim talebi salgından kısa bir süre sonra toparlanacak. Bunun yanında E-ticaret gibi yeni kanalların yükselişi pazarlamacılar için yeni kanallar açıyor.

Çin koronavirüs salgınından kurtulurken, markaların da premium medya kaynaklarını kilitleyerek bu fırsattan yararlanmak için ajanslarla birlikte çalışması gerekiyor. Sonuçta tüm bu çabaların hükümetin ekonomiyi ve tüketimi artırmaya yönelik politikalarına yardımcı olması için yapılıyor. Virüs nihayet ortadan kaldırılırken, hayat umuyoruz eski haline döner.