artwork

CES 2016, neye niyet neye kısmet…

8 yıl önce

0

CES’te özellikle perakende dünyasına sunulan yeni teknolojilerden etkilendiğini belirten Alper Üner, etkinliği reklamcı gözüyle Campaign Türkiye Şubat sayımızda değerlendirdi.

 

Bilen bilir, CES’te görülmesi gereken ürünler, marka standları daha gitmeden kodlanır: Şoförsüz arabalar, pilotsuz uçaklar, katlanabilir ekranlar, Drone’lar, 3D printerlar, giyilebilir teknoloji ürünleri gibi. Aslında evet, en büyük alanlar onlarındı.

3D printer

3D printer ile yapılabilecekler hayal sınırlarını zorlayan cinstendi. Gelecekte gıda sektörüne vizyon açanlardan tutun (3D Systems), ürün ambalajlarına kadar aklınıza ne gelirse, sanayi veya ev boyutunda onlarca 3D printer.

Drone

Drone çılgınlığı göze çarpan cinstendi, kullanım içerikleri her geçen gün artan Drone dünyasının özellikle bazı modelleri, artık özel izinlere tabi olarak kullanılacak. Tarım sektöründe ilaçlamadan, savunma sanayinde pilotsuz helikopter mantığında kullanıma kadar hayal edebileceğiniz ne varsa… 90’lı yıllarda Bursa’da havadan fabrika çekimi için, helikopterin kapısını açıp kamera elde kolunu kıran yönetmenimi düşündüm bir an için!

Sağlık, sağlık, sağlık

Biz Türkler için belki geçerliliği biraz az ama fuara ev sahipliği yapan ülkenin sağlıkla olan ilişkisi malum. Kaç adım attım, kaç kere nefes aldım, uyurken neler oluyor, kalbim günde kaç kere atıyor gibi sorulara cevap veren yüzlerce ürün sergileniyordu CES 2016’da. Yürüme bandına entegre edilen bilgisayar oyunları işin nereye doğru gittiğinin göstergesiydi.

Sağlık bazlı bu bireysel ölçüm teknolojisinin mücevher ve eşsiz bir takı gibi sunuluyor olması özellikle kadın hedef kitlenin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.

Samsung

Global oyuncular içinde en etkileyicisi (şahsım adına) Samsung’du. Bölünebilir yeni ekran formatı ve sunum şekli, standın önünde ciddi bir kalabalığın toplanmasına sebep olmuştu. Kavisli ekrandan sonra bu sefer de çerçevesiz televizyonla karşımızdaydı Samsung. Dünyanın ilk çerçevesiz Kavisli TV’si olan KS9500 SUHD TV’yi tasarlamıştı. Özellikle ışıklı ortamlarda dahi görüntü kalitesinin yüksekliği iddiaları dikkate değer. Bu görüntü kalitesinin arkasındaki teknoloji, dünyanın kadmiyum içermeyen tek 10-bit Quantum Dot ekranı.

Gelecekte bambaşka bir perakende dünyası

Buraya kadar olan gözlemlerim “neye niyet” olanlardı. Esasen beklemediğim ve beni şaşırtan şey ise perakende sektörünün geleceği ile ilgili sunulan teknolojik fırsatlardı. Özellikle Panasonic’in “The Future of Retail” standında sunulan yeni vitrin düzenlemeleri, “Window Shopping”e getirdiği yeni bakış açısı önümüzdeki günlerde vitrinleriyle ilgili çözüm arayan markalar için devrim niteliğinde olabilir.

Aynı standda sunulan akıllı aynalar ve aynaların verdiği detaylı yüz raporlarına göre tüketiciye sunulan ürünler, önümüzdeki günlerde tüketicilerin ürün tercihlerinin şansa bırakılmayacağının ve istatistiki sonuçlara göre yönlendirileceklerinin habercisi gibiydi.

Mağaza içinde ürün anlatımlarıyla ilgili yeni sunum ve anlatım şekillerinin öncülüğünü de Panasonic yapıyordu.

Zincir mağazalarda rafların arasında kaybolan ürünleri farklılaştıracak, ön plana çıkartacak bazı teknolojiler, dünya devlerinden değil ama yerel üreticilerden gelmişti. Özellikle içecek firmalarını yakından ilgilendirecek ve farklılaşma yaratacak bazı ürünler küçük gibi gözüken standların büyük ürünleriydi! Düşünün markette onlarca buzdolabının içinde yüzlerce şişe size bakıyor ama aralarında bazıları farklı bakıyor! Hem ucuz hem de ürünlerinizi tüketicinin gözüne hoş gösteren basit ama etkili teknolojiler.

Günümüzün perakende dünyası, tüketiciyle en uygun anında buluşmayı ve bu buluşmanın satışa dönüşmesi konusunda uzmanlaşmayı gerektiriyor. Perakende konusunda uzman iletişim şirketleri çeşitli araştırmalar ve modellerle bu anları belirlerken, teknolojinin de tüm nimetlerinden faydalanarak tüketiciyle bu ilişkiyi markalar adına kurmaya çalışıyorlar. Markalarla tüketiciler arasındaki ilişkinin artık sanal değil; dokunulur, tecrübe edilebilir bir hale dönüşmesi gerektiğinin en iyi örneklerini CES 2016’da gördük.

Teknoloji fuarlara da çare bulabilecek mi?

CES’te kimi global, kimi lokal yüzlerce marka, aylarca-yıllarca süren çalışmanın sonunda çıkan ve çıkmakta olan gözbebeği ürünlerini sergiliyorlar. Gelin görün ki fuar standlarının iç içe geçmişliği, standlar arası ses ve gürültü karışıklığı, hafif bir kaos ortamı yaratıyor. Yani 1980’lerin fuar mantığının burada dahi sürüyor olması, bu alanda da yapılacak çok fazla gelişmenin olduğunu gösteriyor. Her zaman öyle değil midir terzi ve söküğü hikayesi…

“Sağlık bazlı bu bireysel ölçüm teknolojisinin mücevher ve eşsiz bir takı gibi sunuluyor olması özellikle kadın hedef kitlenin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.”

Yürüme bandında oyun keyfi yapmak mümkün…

3D printed bebek… Sevimliliğiyle dikkatleri üzerine çekti.

Samsung… Dünyanın ilk çerçevesiz, kavisli ekranına sahip TV’si KS9500 SUHD’u tanıttı.

Akıllı ayna… Verdiği detaylı yüz raporlarıyla tüketicinin ürün tercihleri artık şansa bırakılmayacak.

Panasonic… Window shopping’e yeni bir pencereden bakmamıza ön ayak oldu.

 

Alper Üner 

Geometry Global Group İstanbul CEO’Su 

Bu yazı Campaign Türkiye Şubat 2016 sayısında yer almaktadır.

 

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...