artwork

Büyük verinin ve yapay zekânın doğru kullanımı

4 yıl önce

0

The Tech bölümümüzde bu ay GittiGidiyor Teknoloji Direktörü Oğuzhan Poyrazoğlu yer alıyor ve pandemi ile beraber önemini artıran e-ticarete dikkat çekerken, GittiGidiyor olarak kullanıcı deneyimini mükemmelleştirmek için ne gibi aksiyonlar aldıklarını anlatıyor.

Salgın sebebiyle birçok iş yeri evden çalışma modeline geçti ve insanların çoğu da yayılımı azaltmaya yönelik tedbirler çerçevesinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyor. Dolayısıyla, ihtiyaçlarını karşılamak için e-ticareti tercih edenler önemli ölçüde arttı. Mevcut kullanıcıların kullanım çeşitliliği ve frekansı artarken, öncesinde e-ticareti kullanmayanlar bu kanalın pratik ve güvenli bir alternatif olduğunu deneyimledi. Tabii, bilgisayara ihtiyaç duymadan her an yanımızda olan akıllı cihazlarımızdan alışveriş yapabilme kolaylığı mobilin e-ticaretteki yükselişinin bu dönemde de sürmesini sağladı.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre 2020’nin ilk 5 ayında %48 büyüyerek 63.3 milyar liralık hacme ulaşan e-ticaret çok dinamik bir sektör.

Dijitalleşmenin de artmasıyla zaman ve mekândan bağımsız, ürün-fiyat karşılaştırma olanağı sunan, milyonlarca ürünü çok kısa sürede tüketicinin karşısına çıkaran dev bir ekosistem. Bu nedenle, e-ticaretle tanışan ve sunulan kolaylığı deneyimleyen yeni kullanıcıların en az %50’lik kısmının önümüzdeki dönemde de online alışverişi sürdüreceğini düşünüyoruz.

DNA’sı dijitalleşme üzerine yapılanmış bir teknoloji şirketi olarak, GittiGidiyor’da yıllar önce gerçekleştirdiğimiz altyapısal sürekliliği en üst seviyede tutmak ve gelişen teknolojileri platformumuza yansıtmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Son dönemde özellikle mobil uygulamamıza yönelik geliştirmeler en öncelikli konularımızdan. Bunun yanı sıra, kullanıcı deneyimini daha da mükemmelleştirmek ve müşterilerimize farklı özellikler sunmak üzere pek çok proje üzerinde çalışıyoruz. Özellikle GittiGidiyor’u ilk kez ziyaret eden müşterilerin sadık kullanıcılara dönüşmesine yönelik uygulamalar, oyunlaştırma, keşfe yönelik çalışmalar ve iletişim kanallarımızda otomasyon önceliklerimiz arasında.

Kullanıcı deneyimini mükemmelleştirmek ve kişiselleştirebilmek bugün başarı yakalamak veya yakaladığı başarıyı koruyabilmek isteyen tüm şirketler için olmazsa olmaz. TÜSİAD’ın 2019 E-Ticaret Raporu’na göre e-ticarette kişiselleştirmeyi başarılı bir şekilde uygulayan firmaların kârlılıklarının yüzde 15 oranında artacağı öngörülüyor. GittiGidiyor olarak kişiselleştirmeyi yalnızca hedefli içerik ya da ürün gösterimi düzeyinde değil, kişiye özel ürün ve hizmetlerin oluşturulmasında da ön planda tutuyoruz.

Tüketiciler online alışverişin her şeyden önce hayatlarını kolaylaştırmasını bekliyor. Daha kısa sürede kolayca alışveriş yapmayı ve bu deneyimi “kendisini anlayan” bir platformda yaşamayı talep ediyor. İşte tam da bu noktada GittiGidiyor’da hayata geçirdiğimiz “tematik filtreler” ve kullanıcılara rehberlik eden yorumların beklentiye göre düzenlendiği “duygu salınımı” gibi projelerimiz öne çıkıyor. Tematik filtreler sayesinde ürünlerin fiyat, renk ve modelden çok daha geniş bir kırılımda filtrelenmesini sağlıyoruz. Duygu salınımı sayesinde ise ürünlerle ilgili yapılan yorumları akıllı bir sıralamayla yayınlıyoruz. “Beğendim”, “Beğenmedim” veya “Çok memnun kaldım” gibi ayrıntı içermeyen yorumlar yerine, ürün özelliklerine ve kullanımına yönelik net bilgiler veren yorumları kullanıcılar daha çok talep ediyor. Örneğin, telefon kamerasıyla ilgili tüm özellikleri ayrıntılarıyla aktaran veya mobilyanın kullanışlı olup olmadığıyla ilgili bilgi veren yorumlar satın alma kararında çok daha etkili oluyor. Dolayısıyla biz de kullanıcıların ayrıntılı bilgi ve yorum taleplerini karşılamak üzere bu tip yorumları algoritmalar sayesinde üst sıralara taşıyoruz.

Elbette tüm bunları makine öğrenme gibi uygulamalardan faydalanarak yapıyoruz. Son yıllarda teknolojik alanda enerjimizi tamamen büyük veri ve yapay zekânın doğru kullanımına yönlendirdik.

Kullanıcılarımızın taleplerini en doğru ve hızlı şekilde anlayıp onlara adeta dijital bir satış danışmanı gibi hizmet vermeye odaklandık. Natural Language Prosessing (NLP), bu süreçte etkin bir biçimde kullandığımız bir başka sistem. Örneğin, kullanıcılar arama çubuğuna “yaşlı telefonu” gibi aslında ürünü tanıma anlamında net olmayan bir anahtar kelime yazdığında bile biz onların hangi model ürünleri aradığını anlayabiliyoruz. “Yaşlı telefonu” arayan kullanıcının esasında tuşlu, şarjı çok uzun süre dayanan ve kullanımı kolay bir telefon aradığını tespit ederek bu kriterlere sahip ürünleri kullanıcıya gösteriyoruz. Kullanıcı deneyimini sürekli daha iyi bir

seviyeye ulaştırmak öncelikli hedeflerimizin arasında yer alıyor. Bu alanda ileriye doğru atılan her adım, şirketimizin sağlıklı büyümesi ve sürdürülebilir başarısı için büyük önem arz ediyor. GittiGidiyor olarak teknolojiyi kullanarak insanların duygularına hitap ediyoruz. Onları tanıyarak, iyi hissettirerek, işlerini kolaylaştırarak GittiGidiyor’un alışverişte vazgeçilmez bir seçenek olarak kalması için çalışıyoruz. Öte yandan sadece tüketicilerimizin hayatını kolaylaştırmak için değil, platformumuzda ticaret yapan satıcıları başarı skorlarına göre sıralamak için de yapay zekâyı kullanıyoruz.

Önümüzdeki yıllarda ise teknoloji tarafında sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının ürünleri incelemek üzere e-ticaret sitelerinde daha çok kullanılacağını gözlemleyeceğiz. Sohbet botları, yapay zekâ uygulamalarının modern ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya koyduğu bir çözüm olarak daha fazla dikkat çekecek. E-ticaret gibi müşterileriyle tüm etkileşimi dijital araçlar ile gerçekleşen endüstriler için 7/24 sorular yanıtlayabilen ve ziyaretçileri doğru yönlendirebilen botlar popülerleşecek. Özellikle artırılmış gerçekliğin getirileriyle birlikte, yapay zekâ tüketiciye kıyafet seçiminden, yeni kozmetik ürünlerine kadar birçok konuda tavsiyede bulunacak. Bu teknolojiye erken yatırım yapan firmalar ise gelecekte çok daha güçlü olacak. Tüm bu süreçte en önemli konu ise verilerin güvenli ve doğru bir şekilde işlenmesi. Gelişen teknolojiyle birlikte ihtiyaçların da sürekli evrildiği bu alana gerekli yatırımı yapan firmalar her zaman bir adım önde yer alacak.

Oğuzhan Poyrazoğlu
GittiGidiyor Teknoloji Direktörü

Bu yazı, ilk olarak Campaign Türkiye’nin 102. sayısında yayımlanmıştır.