artwork

“Büyüdüğümde reklam alanında çalışmak istiyorum”

2 yıl önce

0

Brooklyn Brothers’ın Night School’undan mezun olan Juliana, World Youth Skills Day’de gençlerin fikirlerinin desteklendiği bir yer olduğunu bilmeyi hak ettiğini söylüyor.

Yaratıcı bir ortamda büyüdüm. Maya Angelou ve Anthony Horowitz’in sözlerinden oluşan bir diyet üzerine. Haftalık The Sunday Times’da, Christina Lamb ve merhum AA Gill’in makalelerini okuyordum. Instagram ve Twitter öncesiydi, 8-12 yaş zamanlarım Myspace ve MSN messenger’da harcandı. Reklamları atlayamıyorduk, Slaphead KFC reklamı hala zihnimde canlı.

Küçük yaşlardan itibaren markaların ve medyanın ürettiği sonsuz kampanyalara maruz kaldım ancak bir şekilde yaratıcı endüstride (özellikle reklam dünyasında) kariyer yapmak hiçbir zaman düşünülmedi hatta bir olasılık olarak bile sunulmadı. Büyüdüğümde ne olmak istiyordum? Öğretmek, belki tıpla ilgili bir kariyer ve avukat olmak tüm seçeneklerdi. Ya reklam? Kesinlikle hayır.

Dijital, Kültür, Medya ve Spor Departmanı’na göre; 2019’da İngiltere’nin yaratıcı endüstrileri ekonomiye 115,9 milyar sterlin katkıda bulundu. Birleşik Krallık Reklam İhracatı Raporu 2022, Birleşik Krallık reklam ve pazar araştırma hizmetlerinde uluslararası ticaretin 2020’de 11,7 milyar sterlin değerinde olduğunu bildirdi.

Reklam endüstrisinin karşı karşıya olduğu konu, para veya ekonomi meselesi değil, erişim ve bilgi eksikliğidir çünkü sokaklar, yaratıcılığın piyasada değeri olduğunu söylüyorsa, o halde kesinlikle eğitim sisteminde de değeri olmalı.

Gençler, fikirlerin savunulduğu bir yer olduğunu bilmeyi hak ediyor. En sevdikleri markalara akıllıca başlıklar yazmak için para alabileceklerini bilmeyi hak ediyorlar.

Yeni nesil, yaratıcı endüstride çalışmak için ağzında yaratıcı bir kaşıkla doğmak gerekmediğini de bilmeyi hak ediyor ama bu başka bir günün konusu.

İletişimi ve insanları destekleyen bir endüstri için becerilerinin onları nereye götürebileceğini tam olarak anlamadan bu hayatı yaşayan büyük bir nüfus olması oldukça endişe verici. Reklam dünyası son derece erişilmez kalma konusunda ünlü. Bilinçli olarak seçtikleri bir kariyer yerine, bir şekilde reklamcılığa doğru savrulan birçok insan hikayesi duydum. Birçokları için ılımlı bir seçenek bile değildi.

Sadece öylece gerçekleşti…

Bir yandan, reklamcılık yolculuğunu son derece olaylı hale getiriyor. Bir kreatife veya bu sektörde çalışan birine nasıl girdiğini sorun. Size garanti ederim ki cevapları bir dizi vahşi anekdotla dolu olacak.

Üzülmeyin. Ufukta umut var.

İşler değişmeye başlıyor. Reklam veya yaratıcı endüstri hakkında var olan bilgi boşluğunu kapatmaya yardımcı olan planlar var.

Cue Gece Okulu. Brooklyn Brothers tarafından yürütülen ve yaratıcı yeteneklerin yaratıcı endüstrideki potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olan harika bir plan. Kursa 2020’de katıldım ve gerçekten değişiyordu. Sadece hayatın her kesiminden parlak beyinlerle çevrili değildim, aynı zamanda yaratıcı sektörün gerçekten ne kadar geniş olduğunu da öğrendim.

İnsanlar yasa dışı bir şey yaptığınızı düşünmeden reklamcılık sektöründe çalıştığınızdan bahsedebilirseniz, bunun iyiye işaret olduğunu söyleyebilirim.

Gelişim yıllarımı düşündüğümde, anılarımın tanıyabileceğiniz en yaratıcı insanlardan bazıları tarafından nasıl şekillendirildiğini hatırlıyorum. Sanatçılar, şairler, şarkıcılar ve hikaye anlatıcıları vardı. Her öğle yemeğinde şarkı sözleri yazan okul arkadaşlarım vardı. Geriye dönüp bakıldığında, mükemmel metin yazarları ve yaratıcılar olacaklardı. Belki de hala bir yerlerde yaratıyorlar… Bu, tartışmasız katı bir sistem içinde doğan yaratıcılık düzeyinin sadece bir örneğidir.

Keşfedilecek bir yığın yetenek var. Yaratıcı endüstri (özellikle reklam dünyası) bir sonraki nesil için erişilemez durumda kalırsa, hem yetenekli bir nesil çok sayıda heyecan verici fırsattan mahrum olacak hem de çok sayıda yetenek harcanmaya devam edecek.

Juliana Onyenani

Night School mezunu ve Brooklyn Brothers’ta Junior Creative

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 127. sayısında yayımlanmıştır.