artwork

Boğaç Göncü: “Yaratıcı, cesaretlendirici ama dürüst olmak zorundayız”

6 yıl önce

0

Küresel ekonomik durgunluk döneminde olmamıza rağmen istikrarlı büyüme sağlayan şirketlerden biri de sahibinden.com. Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Göncü, önümüzdeki fırsatları anlattı.

Ekmek, gelişmekte olan ekonomilerin hemen hemen tümünde, her zaman aslanın ağzındaydı ve öyle olmaya da devam edecek. Açıkça görülüyor ki önümüzdeki dönemde ekmeğimizi aslanın ağzından almak için artık inşaat, sanayi üretimi ve geleneksel hizmetler yeterli olmayacak. Mümkün olan her konuda, katma değer yaratacak teknolojiler üretmek zorundayız. Ama daha da önemlisi, üretilen katma değerin, kişilerin ve kurumların günlük yaşamlarını nasıl değiştireceğini son derece basit ama zekice anlatmamız gerekiyor. Basit ve zeki iletişim deyince de yaratıcılıktan bahsediyoruz. Hem içerik üretiminde hem de medya kullanımında yaratıcı, cesaretlendirici ama kesinlikle dürüst olmak zorundayız. Sunduğumuz değer teklifi hiçbir zaman yaşatacağımız deneyimin üzerinde olmamalı. Anahtar, gerçek bir değer ürettikten sonra bu değer teklifini dürüst ve zeki bir şekilde (ki yaratıcılık burada devreye giriyor) hedef kitleye ulaştırmaktır bence.

Medya satın almada yeni fırsatlar

Ekonomik daralma dönemlerinde genellikle tasarruf eğilimi arttığından, ilk frene basılan konulardan biri medya harcamaları oluyor. Ancak durgunluk dönemlerinin büyük fırsatlar barındırdığının farkında olan markalar, yıllık bütçelerinin yıl içi dağılımını akıllı şekilde gözden geçirmek suretiyle kendi iş alanlarının konjonktürüne uygun şekilde, kendilerini farklı kılacak iletişimi mutlaka yapıyorlar. Hatta böyle dönemler medya satın alma için bambaşka fırsatlar da barındırıyor. Bunu yapabilen firmalar daralmanın yaşandığı yılın sonunda, iletişimi kesen firmalara göre en azından pazar paylarını ve hatta gelirlerini bile önceki döneme göre artırmayı başarıyorlar.

Yatırımlara ara verilmemeli

Eğer marka sağlam bir uzun vadeli iş planına ve iyi bir bilançoya sahipse, nitelikli iş gücü ve teknoloji yatırımlarına asla ara vermemeli. Herkes daralma sebebi ile durmuşken araştırma, geliştirme ve üretime, hatta planlı bir istihdam artışına devam eden firmalar, eğer nakit akışlarını da doğru yönetirlerse mutlaka büyüyorlar.

Ben 1996 ve 2001 yıllarında finans sektörünün önemli markalarından birinde böyle bir daralmayı yaşadım. İyi bir hazine yönetimi yapamadığımızdan çok zorlandık ve küçülmek zorunda kaldık. Küçülme, arkasından başka problemleri getirdi ve marka uzun süre sıkıntı yaşadı. Ama bugün, bahsettiğim uzun vadeli iş planlarına sahip, gereken insan ve teknoloji yatırımlarına her şart ve halde devam eden bir markanın nasıl kârlı ve sürdürülebilir bir büyüme yaşadığına şahit oluyorum.

Türkiye çok güçlü bir ülke ve bu büyük genç nüfus şu veya bu şekilde bir şeyler üretmeye, tüketmeye, satın almaya devam ediyor. Pazar daralsa bile asla bitmiyor. Burada yeni ürünler, yeni iş alanları veya iş modellerinde akıllı değişimler ile büyümeyi sürdürmek mümkün ama doğal olarak nakit akışı ve verimlilik de daha fazla öne çıkıyor. Ama en önemlisi, daralan pazarda bile hâlâ sevilen, tercih edilen, tüketilen marka olmayı başarabilmek. Bunun için de çok akıllı bir pazarlama iletişimine ve kurumsal iletişime ihtiyaç var. Kişi ve kurum olarak etkimizin son derece sınırlı olduğu makroekonomik koşulların işimize olan etkilerine rağmen yola devam edebilmek, yönetim kurulundan en basit operasyona kadar mükemmel bir ahenk, uyum, koordinasyon, kararlılık ve idare ile mümkün.

sahibinden.com’un başarısı

E-ticaret’in en önemli değer tekliflerinden biri “ekonomi”. Bildiğiniz sebeplerden daha kârlı bir iş modeline sahip olan e-ticaret sayesinde, tüketici arzu ettiği ürün ve hizmetlere genellikle daha ekonomik şekilde ulaşabiliyor. Bu da tasarruf eğilimi arttıkça e-ticaret’e olan yönelimi nispi olarak pozitif etkiliyor. TUBİSAD verilerine göre e-ticaret hacmi 2017’de %30 seviyesinde büyürken, toplam perakende içindeki payını da artırmaya devam etti.

sahibinden.com’u farklı kılan pek çok özellik var. Bunlardan öne çıkanları sıralarsak; etkin bir online pazar yeri olarak sahip olduğu 10 ayrı kategoride, 6 milyonu aşkın güncel ilan ve aylık 44 milyonu geçen trafiğinden, bu büyük içeriği ve trafiği kusursuz şekilde sürekli ayakta tutabilen altyapısından, sürekli olarak iyileşen son kullanıcı deneyiminden, bunları üreten ve yöneten nitelikli iş gücünden, hız kesmeyen teknoloji yatırımlarından, veriye dayalı yönetim ve hızlı uygulama kültüründen bahsedebiliriz. En zor zamanlarda bile insan ve teknoloji yatırımlarına ara vermedik. Her zaman tüm kullanıcılarımızın yanında olmaya ve onlara en iyi deneyimi yaşatmaya çalıştık. 18 yılı aşkın bir deneyim ve 650 kişilik harika bir ekip bir araya gelince başarı da geliyor.

 

“Boğaç Göncü: ‘Yaratıcı, cesaretlendirici ama dürüst olmak zorundayız’” yazısı ilk kez Campaign Türkiye’nin 80. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...