artwork

Blog yazarlarına göre 2012’den akılda kalanlar

11 yıl önce

1

2012’nin şu son günlerinde; yıl boyunca pazarlama, reklam, sosyal medyaya ilişkin konular üzerine kafa yoran blog yazarlarına yılın değerlendirmesini sorduk. Ve kendilerinden, akıllarında kalan 5 maddeyi sıralamalarını rica ettik.

İlknur Hasanoğlu, reklamaskina.com, @reklamaskina

1- En popüler, Gangnam Style: Güney Koreli şarkıcı Psy’ın Gangnam Style isimli müzik videosu sadece Türkiye’de değil tüm dünyada tıklanma rekorları kırdı. YouTube’da Justin Bieber’ı tahtından ederek dillere pelesenk olan şarkı, ilginç dans figürleriyle de yediden yetmişe herkesin ilgisini çekti. 2012’nin popüler kültüre en büyük armağanı sayılabilecek Gangnam Style’ı, ülkemizde ne yazık ki başarılı bir reklam stratejisi içerisinde konumlandırabilen olmadı.

2- En cesur, Felix Baumgartner: Red Bull sponsorluğunda gerçekleştirdiği yüksek serbest atlama rekoruyla adını tarihe yazdıran Felix Baumgartner’ı duymayan kalmadı herhalde. Atlayışı sırasında üç dünya rekorunu kıran Baumgartner, bir yandan da sponsoru Red Bull’a dünya çapında yaklaşık 160 milyon dolar değerinde reklam yapmış oldu. Sosyal medyada büyük yankı uyandıran Red Bull Stratos projesinin pazarlama başarısı, birçok markaya da ilham kaynağı oldu.

3- En reklam kokan, Skyfall: İçerdiği gizli reklamlar ve sponsorlarıyla gündem yaratan James Bond filmlerine 2012’de bir yenisi daha eklendi. Ürün yerleştirme konusunda hem nitelik hem de nicelik bakımından büyük başarı yakalayan Skyfall, filmin ardından çekilen reklam filmleri ve gerçekleştirilen farklı projelerden de ziyadesiyle gelir elde etti. Kazandığı kadar kazandıran da film Heineken, Aston Martin, Sony Xperia, Coca-Cola gibi birçok markanın seçimi oldu.

4- En soğuk savaş, Twitter Instagram’a karşı: “Facebook mu Twitter mı?” tartışmaları sürerken hayatımıza bir de Instagram girmişti. Çekilen fotoğrafları filtreleme özelliğiyle sosyal ağlarda fotoğraf paylaşmayı sevenlerin gözdesi olan uygulama, 2012’de kullanıcı sayısını epey arttırdı. Hatta ABD’de Ağustos ayı boyunca mobil cihaz kullananların Twitter’dan fazla Instagram’ı ziyaret ettiği ve burada Twitter’dan daha fazla zaman harcandığı duyuruldu. Duyurunun ardından ikili arasında daha da büyüyen rekabet, Twitter’ın yakın zamanda geliştirdiği fotoğraf editleme özelliğiyle iyice alevlendi. Rekabetin sonu ne olur bilinmez ama 21 Nisan 2012’de yaklaşık 1 milyar dolar karşılığında Instagram’ı satın alan Facebook’un, en büyük rakibi olarak görülen Twitter’a karşı başarılı bir hamle yaptığı ortada.

5- En tartışılan, 21 Aralık 2012: Maya takvimiyle bağlantılı olan dünyanın sonu kehaneti, 2012’de ülke gündeminin en üst sıralarında yer aldı. Din ve bilim adamlarının bol bol tartıştığı, herkesin kendine göre bir yorumunun bulunduğu, özellikle sosyal medyada büyük yankı uyandıran konu “İnanmıyorum” diyenleri bile bir süre endişelendirmişti. Korkulan olmadı ve 21 Aralık da sıradan bir gün olarak geldi geçti. Diğer taraftan Türk reklamcılar, belki de ‘altın madeni’ denilebilecek iyi bir malzemeyi ellerinden kaçırdılar, işleyemediler. Halley’in TV reklamlarından başka akıllarda kalan pek de bir iş çıkmadı galiba. Keşke çok daha cesur projeler görebilseydik.

Ülker Halley: Davetsiz Misafir Kahin

 

Işıl Yılmaz Sümer, isilyilmaz.com, @isilyilmaz

1- Facebook halka arzı ve Facebook’un diktatörlüğü: 2012’de aklımda yer eden en önemli olayların başında Facebook’un halka arzı geliyor. Çok büyük umutlarla geçtiğimiz 18 Mayıs’da halka arz edilen Facebook hisseleri NASDAQ’da 38 dolardan satışa çıktı. Aradan birkaç gün geçmişti ki Facebook borsada ciddi bir değer kaybı yaşadı. Aynı dönemlerde Bloomberg’in hazırladığı bir tablo oldukça dikkat çekiciydi (Bkz:)   Bloomberg bu düşüşü son 10 yılın en kötü halka arzı olarak lanse ediyordu. Facebook’un halka arzında sular bir türlü durulmadı. Birçok yatırımcı “balon”un patlamasından ve para kaybetmelerinden dolayı Nasdaq’a dava açtı.

Yaz ayları boyunca bu konu tartışılmaya devam etti ve bence 2012’nin en akılda kalıcı olaylarından biri buydu. Üstelik Facebook’un bu başarısızlığı (gerçi bunu başarısızlık olarak değerlendirmek ne kadar doğru olur bilemiyorum, belki piyasadaki abartılmış konumu gibi bir tanımlama yapabiliriz.) onu zaman içinde daha agresif bir hale getirdi. Sürekli gerçekleştirdiği profil güncellemeleri, gizlilik ayarlarında yaptığı değişiklikler, Instagram’ı satın alması ve agresif bir tutumla onun da gizlilik ayarlarında değişikliğe gitmesi tüm dikkatleri Facebook’un üzerine çekti.

Son olarak 1 dolar karşılığında mesaj gönderimi yapılması gibi bir uygulama ile kullanıcıların tepkisine maruz kalan Facebook, hala dünyanın 1 numaralı sosyal ağı. Ama bu agresif pazarlama stratejisi ile önümüzdeki dönemde nasıl bir konumda olacağı kafaları karıştırıyor.

2- Gangnam Style: Yılın sonlarına doğru insanda kusma etkisi yaratan bir popülerliğe erişen PSY’ın Gangnam Style adlı şarkısı YouTube’da en çok izlenen video oldu. Üstelik rakam öyle bildiğimiz 750 milyon gibi bir rakam da değil. 1 milyardan fazla gösterim, her geçen saniye de artmakta. Son yılların en çok izlenen videosu Gangnam Style’ın neden bu kadar popüler olduğu hakkında spekülasyonlar yapıladursun ortada tek bir gerçek var ki tek bir videonun izlenme sayısı Facebook’un üye sayısı ile eşit. Facebook’un 6 senede yarattığı etkiyi Gangnam Style 5 ay gibi kısa bir sürede yakaladı. PSY bu sayede Google’ın kurucularından Eric Schmidt’i bile dans ettirdi.

3- Pazarlama ve sosyal medya konferansları: Bu yılın en akılda kalıcı olaylar dizini, sayısı 100’ü geçen pazarlama ve sosyal medya konferanslarıydı. Sosyal medya bu yıl o kadar çok konuşuldu ki artık hakkında konuşulacak bir şey kalmadı sanırım. Tükendi, bitti. Bunu bir iş modeli haline getiren onlarca konuşmacı, organizasyon firması vs. de kariyerlerinin zirvesine ulaştı. Bazen günde 3-4 konferans çakışıyor, insan hangisine gideceğine şaşırıyordu. 2013’de de bu kadar pazarlama konferansı olacak mı bilinmez ama temennim kaliteli etkinliklerin daha uygun fiyatlarla insanlara ulaşması.

4- Red Hack: Yılın en kayda değer olayların biri de Red Hack ve Anonymus gibi anonim aktivistlerin yükselişiydi. Red Hack hepinizin bildiği gibi Türk bir grup. 1997 yılında kurulan hacker topluluğunun 2012’ye kadar ismini çok az kişi biliyordu. Şubat ayında Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün web sitelerini çökerttikten sonra ise grubun adını kendi adımız gibi ezberledik. Bu olayın ardından düzenli aralıklarla devlet kurumlarının internet ortamındaki varlıklarını yok etmeye yönelik çalışmalar yapan Red Hack Türkiye gündeminde uzun bir süre popülerliğini korudu. Temmuz ayında Twitter hesapları kapatılan grubun üyeleri 21 Mart’tan itibaren farklı operasyonlarla gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. 2012 yılı Türkiye’nin internetle imtihanı açısından bu yönde de çok ilginç gelişmelere sahne olmakta.

5- Şifre sızıntıları: Bu yılın göz ardı edilmemesi gereken önemli olaylarından sonuncusu da, bana göre, şifre sızıntıları. LinkedIn ile başlayan, Last Fm, eHarmony ve Formspring ile devam eden sosyal medya sitelerine üye milyonlarca kişinin şifresi çalındı. Olay, her ne kadar geçtiğimiz yıllarda yaşanan benzer şifre çalınma olayları ile benzerlik taşısa da LinkedIn gibi profesyonel bir ağa üye milyonlarca insanın kişisel bilgilerinin ele geçirilmesi açısından değerlendirildiğinde korkutucu bir boyuta ulaşıyor. Gizlilik gibi üzerine düşünülmesi gereken konuları açığa çıkarıyor.

Bonus: Kony videosu da gözden kaçırılmamalı. Ben yazmadım ama umarım yazan birileri olur :)

 

Mehmet Doğan, AltiUstuTasarim.com, @mehmetdogan

1- Facebook’un halka arzı

2- Facebook’un Instagram’i satın alışı

3- iPhone 5 anonsu ve Apple harita fiyaskosu

4- Color app milyonlarca dolar finansman ile işe başlaması ve aynı yıl içinde iflas etmesi

5- Altı Üstü Tasarım blogunun yazılarına yeniden başlaması ;)

 

Ali Erkurt, Likeable Istanbul Strateji ve Reklam Yönetimi Ekip Lideri, alierkurt.com, @alierkurt

1- Yeni bir ajans, Likeable Istanbul: Bu yıl sektörü de yakından ilgilendiren “likeable” bir haber, Pixelplus’ın sosyal medya departmanının ayrı bir network ajans olmasıydı. Amerika’nın önde gelen sosyal medya ajanslarından Likeable Media’nın Türkiye’ye girişi hem sektör hem de bizim açımızdan önemli haberlerden biriydi.

2- Red Bull Stratos: Bu yılın en ses getiren olaylarından biri Red Bull Stratos’tu diyebiliriz. Felix Baumgartner paraşüt olmadan “uzayın kenarından” atlayış gerçekleştirerek dünya (belki de galaksi) tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

3- Gangnam Style: Adını ya da melodisini duyduğunuzda bile “ööfff” diyor olabilirsiniz (şu an da kafanızın içinde çaldığına şüphe yok) ama öyle ya da böyle rekorlara imza atan bir klip oldu Gangnam Style. Sadece klip olarak kalmadı, pek çok şekle bürünerek yeni bir akımın başlamasında öncü oldu. Televizyon dizileri, dünyaca ünlü CEO’lar bile Gangnam dansı ile akıma ayak uyduranlar arasına girdi.

4- Amerikan seçimleri: 2008’deki seçimlerde siyasi kampanya tarihinde ezberleri bozan Obama, 2012’de de dijitalin dinamiklerinden çok iyi yararlandı ve yine etkili çalışmalarla kampanyasını dijitalden de yürüttü. Seçimi kazandığında Twitter’dan “Four more years” yazıp eşine sarıldığı fotoğrafını paylaştı ve Twitter tarihinde en çok retweet edilen tweet oldu. Şu anda 819.000’den fazla retweet’e, 303.000’den fazla favoriye sahip.

5- Instagram satın alması ve sonrası: Facebook, zayıf karnı mobilde güç kazanmak ve güçlü olduğu fotoğraf paylaşımında iyice söz sahibi olmak için Instagram’ı 1 milyar dolara satın aldı. Twitter kendi filtrelerini çıkararak Instagram linklerini Timeline’da önizlemeden kaldırdı. Instagram gizlilik politikası ve kullanıcıların fotoğraflarının satılabileceği gafıyla biraz tepki çekti.

 

Gizem Yücel Utku (dijitalist.blogspot.com), Deniz Utku (bunebe.blogspot.com)

1- e-Ticaret markaları, ajansların büyük müşterileri haline geldi. Özellikle private shopping sitelerinin televizyon reklamları yüksek frekansta yayınlandı.

2- Webrazzi Summit’e bu yıl yurtdışından birçok katılımcı geldi. Türkiye’deki İnternet potansiyeli konuşulur oldu.

3- NewsWeek dergisi, Britannica ansiklopedisi ve başka birçok yayın, basılı versiyonlarını sona erdirdiklerini ilan etti. Türkiye’de de gazete, dergi ve televizyonlar İnternet’e entegre olmaya başladı.

4- Reyting ölçümleri tekrar başlamış olmasına rağmen kanallar, dizilerinin rüştünü ispat etmek için Twitter’da ne kadar konuşulduğunu ölçüt olarak sunmaya başladı.

5- Bu yıl CPC bazlı reklamlar, CPM’i geçti. Mobil reklamlar anlamlı bir hacime ulaştı.

 

Eren Alphan, adamlaryapiyor.com, @adamlaryapiyor

1- 2012 çok iyi flash mob yaptı. “Oha çok iyi yapmışlar” diyen marka kendi flash mob’unu ısmarladı ajansına. Bazıları “yine bir flash mob” olmaktan kurtulamazken; Tic Tac ve TNT gibi örnekler hepimizin gönlünü çaldı.

2- En şahane “yeni yıl dilekleri” başlıklı iş Publicis Groupe CEO’su Maurice Lévy’den geldi. “Sıkıcı görünümlü, nefis iş” kategorisinde birinciliğe oynar. Videonun orasını burasını kurcalayın, çok memnun kalacaksınız. Özellikle videonun görüntü kalitesi ile oynamanızı öneriyorum. Şurada izleyebilirsiniz.

3- “Adamlar Yapıyor sosyal medya uzmanı” ödülü Bodyform ve La Redoute’e gidiyor.

Sevgili “Facebook’ta olmalıyız, devir sosyal medya devri” mottosu ile ilerleyen marka ve sosyal medya yöneticileri.

Sosyal medya yukarıda gördüğünüz gibi kullanıldığında matah bir şeydir. Yoksa “bu yılın modası kırmızı, peki siz ne renk don giyiyorsunuz?” diye post yazmak ve aldığınız 123 like ile mutlu olmak sosyal medyada aktif olmak anlamına gelmiyor. Ha o 123 like’ı da nasıl alıyorsunuz, kim niye like ediyor onu da pek anlayamıyorum ama neyse. Reklam çekimlerinde bulunanlar bilir bir pack shot 1078907 saatte çekilir. O çikolata ambalajının açılma sahnesinden 189072 take alınır ve müşteri hiç bir zaman memnun olmaz. İşte o kafayla, sizli bizli konuşarak, her cevap için 12097 saat düşünerek, 239057 mail atılarak olmaz o işler.

4- “En iyi ünlü kullanarak ünlü kullanmama” ödülü de Pepsi’nin oldu. Uncle Drew ile gönüllerin şampiyonu Pepsi! 2 filmden oluşan projeye şapka çıkartmamak elde değil.  Şunu bizim burada bir halı sahada yapsak şahane olur. Alex’e bir makyaj, Fernandes de olur. Halı sahada iki üç gencin aklını alsalar çok eğleniriz.

5- Senenin en başarılı işlerinden ve “en şahane webisode” kategorisinde ipi göğüsleyen proje de Toshiba ve Intel’den geldi. Her gün başka bir insan olarak uyanma fikri alabildiğine dahiyane. Bu fikrin uzun metraj filmi de yapılsın istiyorum. Ayrıca fikrin sıra dışılığı  yetmezmiş gibi ucuna sosyal medya etkileşimi de yapıştırmış arkadaşlar. Facebook sayfası üzerinden başvuran kullanıcıların; seslerini, webcam görüntülerini ve hikayelerini kullanıp şekillendirmişler işi. Hayran kaldım. Los Angeles’da çekilmiş bölümler, prodüksiyon 6 gün sürmüş. 8 ayrı dilde hazırlanmış, kolay değil… Trailer:

 

Eren Caner, erencaner.com.tr, @erencaner

1-  İsrail,  Gazze’ye yapacağı saldırıyı Twitter’dan duyurdu.

2- Facebook, hem bireyler hem markalar için Timeline’ı kullanıma sundu ve tüm dünyada 1 milyar kullanıcıya ulaşıp bunu bir video ile kutladı.

3-  Google’ın arama sonuçlarında en çok parayı ödeyene öncelik vermesine Microsoft ilginç bir şekilde cevap verdi.

4-  Pinterest’in bire bir kopyasını yaparak tüm dünyaya kopyalamada ne kadar eşsiz olduğumuz gösterdik.

5-  İngiliz Ryanair Havayolu‘nun CEO’su Michael O’Leary, uçaklar kaza yaparsa zaten kurtulan kimse olmaz diyerek 1 Euro’ya ayakta yolcu alacağını açıklamasıyla sektörün bir anda ilgi odağı oldu.

6- Yandex Türkiye 1. yılını kutlarken rakibi olan Google, ofislerine makaron göndererek Yandex’e güzel bir jest yaptı.

Eren Caner’in 13 maddelik “2012’den kalanlar” yazısının devamını kendi blogunda bulabilirsiniz.

 

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...