artwork

Birgün Herkese Erişebilen Reklamlar da Olacak mı?

8 ay önce

0

Birçok ülkede Uluslararası Erişilebilirlik Standartları çerçevesinde, nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan engelli bireylerle nasıl daha iyi iletişime geçilebilir, günlük hayatın içine bu kişiler nasıl daha fazla dahil edilebilir konusu önemli gündem maddelerinden biri.

Beş dönemdir süren Effie Ödüllü ve Finalist TV reklamları üzerinden yaptığımız araştırmamızla reklamlarda kadın-erkek daha eşit nasıl görünür için çalışırken diğer yandan nasıl daha kapsayıcı olabiliriz sorusuna odaklanıyoruz.

Eşitlikçi reklamların odağına sadece cinsiyeti almak yeterli değil. Şöyle çarpıcı bir veri var elimizde: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan Nisan 2023 raporuna göre; ülkemizde görme engelli bireylerin oranı %9,53 işitme engellilerin ise %7,97.  Oransal olarak önemli bir temsiliyeti olan bu tüketici kitlesine erişim konusunda dünyada pek çok çalışma var, peki biz ne yapıyoruz? Reklamlar dahil ürettiğimiz tüm içeriklerin, engelli bireylere erişimi konusunda farkındalık seviyemiz nedir?

Her konuda “veri” ile hareket etmeyi seven sektörümüzde kayda değer güncel bir veriye rastlamadık, bazı haber programları ve bir iki reklamın işitme engeline yönelik hazırlandığını biliyoruz. 

Biz inanıyoruz ki tüm içerikler herkese erişmeli, reklamlarımız da!

Konu üzerine eğilen P&G Pazarlama ekibinin yönlendirmesiyle, sektörümüzün “Herkese Erişim” hakkında ne durumda olduğunu anlamak için Çalışma Grubu oluşturduk ve Kantar Media işbirliğiyle bir anket hazırladık.  

Konu sektöre çok yabancı kalmış olacak ki sadece 50 kişi yanıtladı; Katılımcıların %52’si Türkiye’deki engelli oranı hakkında bilgilerinin olmadığını, %80’i iletişim çalışmalarında engelli bireylere erişime yönelik (görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için altyazı gibi) bir şey yapmadığını, %76’sı gelecekte de böyle bir planları olmadığını belirtmiştir.

İsmi “iletişim” olan, en kolay yöntem olmasına rağmen markasının mobil uygulamasına dahi engellilere erişim özelliği koymayı düşünmeyen bir sektörde çalışıyoruz. Ama düşünen, uygulayan ve hatta pazarlama ekiplerine engelli bireyleri dahil eden markaları gönülden kutluyorum.  

Milyonlarca tüketiciye hiç erişemediğimiz iletişim çalışmalarıyla, toplumsal çeşitliliği ve kapsayıcılığı temsil edebilecek miyiz, bir düşünelim lütfen!

Dilhan Kolko

RVD Genel Koordinatörü

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 134. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
2024 Medya bütçeleri ne olacak!

RVD ile Reklam Üzerine...

RVD ile reklam üzerine

Önceliğimiz, reklamda toplumsal cinsiyet eşitliği...