artwork

Aşkın Elibol: Artık hayal ve niyetlerimizi anlatmamız daha kolay

6 yıl önce

0

Deneyimsel pazarlama, markalara tüketiciyle etkileşime geçmek için yepyeni fırsatlar yaratırken kreatifleri de yeni fikirlerin heyecanıyla yaşatıyor. İletişim çalışmalarında giderek daha fazla yer edinmeye başlayan bu strateji hakkında görüşlerini almak üzere sözü marka ve ajanslara verdik.

Aşkın Elibol

Fikirbazzenger Kurucu Ortağı

Markaların deneyim pazarlaması ile ilgili gün geçtikçe meraklandığını ve bilinçlendiğini görüyoruz. Fikirbazzenger olarak son yıllarda gerçekleştirdiğimiz deneyim işleri ile sektöre ve bu artan bilinirliğe katkımız az değil. Bu nedenle artık kendimizi, hayal ve niyetlerimizi anlatmamız bir nebze daha kolay. Yeni iş alımında faydasını gördüğümüz bir kritik nokta; marka için yaratacağımız deneyimi mümkünse önceden müşteriye deneyimletmemiz ve geliştirme süreçlerine dahil etmek için gerekli ekipmanı sağlamamız. Bu süreçte prototipler ve canlı demolar hazırlıyoruz.

VR işlerimizde müşteriyi yaratacağımız deneyimin tadını almasını sağlıyoruz; çünkü hiç VR deneyimlememiş birinin 360 derece kapsayıcı bir dünyayı hayal etmesi ve bizimle aynı tonda konuşması neredeyse imkansız. Dolayısıyla artık iş alım süreci de kendi çapında bir deneyim tasarımına dönüşmüş durumda.

Deneyim pazarlamanın en büyük artıları tüketicinin marka ve ürünle bire bir etkileşime geçmesi ve daha derin bir bağ kurması. Yaşatılan deneyim yeterince yaratıcı, duygulara dokunan ve etkileyici bir çalışma ise, tüketicinin o anda yaşadığı deneyimi organik olarak kendi hayatına taşıma ve sosyal çevresine paylaşma ihtimali çok daha yüksek.

Eksisi ise; çoğu zaman işe özel teknoloji entegrasyonu yapılması gerektiğinden, geleneksel pazarlama tekniklerine göre daha maliyetli olması. Teknolojinin katlanarak artan bir hızda gelişmesi ve mevcut araçların ucuzlaması ile araç maliyetleri dert olmaktan çıkıyor. Artık asıl dert ise, mevcut araçların esas yaratıcı fikrin çalıştığı, kullanılabilir ve keyif alınabilir bir deneyime dönüştürülebilmesi. Hikaye işin kalbinde var; oyunlaştırma, dijitalin entegre olması gibi yöntemler ise deneyimin özündeki hikaye ve konsepti anlatabilmek için kullandığımız araçlar. Trendler yeni yöntemler araştırmamızı sağlıyor. İşin özündeki hikaye için sürekli farklı yöntemler kurcalıyoruz. Bu sıralar; VR, AR ve Mixed Reality, yani kapsayıcı tabiriyle XR; Yapay Zeka, elektromekanik sistemler, 360 video prodüksiyonlar ve 360 derece canlı yayınlar; üzerine kafa yorduğumuz ve devamlı kendimizi geliştirdiğimiz yöntemler arasında.

Her deneyimin kendine özgü riskleri var. Geliştirme sürecinden iş sahaya çıkana kadar karşılaşabileceğimiz olası risklerin tespit ve değerlendirmesini yapıyoruz. Tüm olasılıkları düşünerek kapsamlı testler yapmak, yedek ekipman bulundurmak, sahada karşılaşabileceğimiz kaza ve arızalara karşı önlemler alıp hazırlıklı olmak, internette anında paylaşımlı işler için etkinlik öncesinde test ettiğimiz internet bağlantılarını sağlamak ve yedeklemek gibi tedbirler alıyoruz. Önemli olan bu durumlara anında ve yerinde müdahale edebilmek ve sahadaki işin kusursuzluğunu sağlamak.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Kasım 2017 sayısında yayımlandı.