artwork

Apple ve Google’dan Kullanıcı Veri Gizliliğine Yeni Düzenleme

4 ay önce

0

Apple ve Google kullanıcı verilerinin polis ve yasal otoritelerle paylaşımını korumak üzere yeni önlemlerini tanıttı

Kullanıcıların sıkça yer aldıkları dijital platformlar, kullanıcı verilerini kontrol altına alan ve kişisel bilgilerin üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarla nasıl kullanıldığı konusunda kontrol sağlayan mekanizmalardır. Google ve Apple bu hafta veri gizliliği noktasında önemli girişimlerde bulundu. Bu yeni gelişmeler, web üzerinde kullanıcı kontrolünün daha fazla olması noktasında sinyaller vermekte.

Verilerini paylaşmayı seçen kullanıcıların konum bilgileri saklı tutmayacağını açıklayan Google ve Apple, bu bilgilerin sadece kullanıcıların kendi telefonlarında kalacağını duyurdu. Google Haritalar ürün müdürü Marlo McGriff, “Tıpkı daha önce olduğu gibi, istediğiniz zaman bilgilerinizin tamamını veya bir kısmını silebilir veya ayarı tamamen devre dışı bırakabilirsiniz.” ifadelerini kullandı. Google Haritalar’ın konum verilerini otomatik varsayılan silme süresi daha önce 18 ay iken bu süre üç aya indirildi. Verilerini kaydetmek isteyen kullanıcılar ise buluta yedekleme seçeneğini kullanabilecekler.

Veri güvenliği açısından yasal süreçlerle alakalı tartışmalardan Google’u ve Apple’ı koruyacak olan bu önlemler, kullanıcıların soru işaretlerini de gidermeye hazır.

Bu yeni kuralların, teknoloji şirketlerini ve kullanıcı verilerini yasal otoritelerin Google gibi sağlayıcılardan kullanıcı verilerine erişim istemesini, coğrafi sınırlama emirleri kapsamında bilgi paylaşımını engelleyebilir. Google, kullanıcı verilerini depolamıyorsa, coğrafi sınır izni olan yasal otoritelere iletecek bilgisi de olmadığı anlamına geliyor. Teknoloji ve inovasyon anlamında kıdemli politika analisti James Czerniawski, “Daha fazla insan giderek daha fazla çevrimiçi hale geldiğinden, bu ileriye bakıldığında sürdürülebilir bir durum değil” diyor. Cato Enstitüsü’nde teknoloji politikası araştırma görevlisi olan Jennifer Huddleston, yaptırımların bu tür bilgilere çevrimdışı kanıtlara benzer şekilde erişebileceğini ifade ediyor. Apple’ın veri gizliliği konusunda pazarda kendini lider olarak konumlandırdığını da ekliyor.

Apple son yıllarda, tüketici verilerinin gizliliği üzerine daha fazla kontrol sağlayan bazı gelişmeleri uygulamaya koydu. Uygulamalar arası izlemeyi engellemek için, AppTrackingTransparency olarak adlandırdığı sistemi hayata geçiriyor ve kullanıcı cihazından çıkan tüm veri trafiğini şifreleyen VPN benzeri araç olan Private Relay’i kullanıma sunuluyor.

Oregon’dan bir Demokrat olan ABD Senatörü Ron Wyden’in, Google ve Apple’ın bu girişimini, “Gözetimin bu şekilde çalışması gerekiyor. Apple, Google’ı eşleştirerek ve anlık bildirimlerle ilgili verilerin teslim edilmesi için mahkeme emri talep ederek doğru olanı yapıyor.” sözleri ile destekledi.

Veri kullanımının daha şüpheci ve bilgilerin daha kişisel bir hale geldiğini düşündüğümüzde şirketler, yasal otoritelerin bu bilgilere erişim sağlamak için Anayasanın gerektirdiği şekilde verilen düzenli süreçlerden geçmesi gerektiğini talep ediliyor.