artwork

Anadolu Efes 13. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı

2 yıl önce

0

Anadolu Efes, 5 Ağustos Dünya Bira Günü’nde 2021 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. 2021 yılı boyunca iklim krizi odaklı 107 milyon TL değerinde 104 projeye imza atan Anadolu Efes, bir önceki raporlama dönemine göre toplumsal kalkınma odaklı yatırımlarını yüzde 30 oranında artırarak 12,6 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdi. Şirket, 2022 yılında ise toplumsal kalkınma odaklı 40 projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor.

Anadolu Efes, 2021 raporunda yer verdiği 49 proje ile 15 hedef ve 36 alt hedefe katkı sundu. 2021 yılı raporunun, önceki yıllardan farklı olarak, paydaş kapitalizmi ve değer yaratma anlayışının bir göstergesi olarak Dünya Ekonomik Forumu Uluslararası İş Konseyi’nin belirlediği Paydaş Kapitalizmi Metriklerini de gözettiği belirtildi.

Sadece bira üretmediklerini, bununla birlikte içinde bulundukları topluma değer katmayı öncelikleri arasına aldıklarını dile getiren Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve CEO Can Çaka, “Faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde finansal sürdürülebilirliği yakalarken, sosyal ve toplumsal etkiyi artırmayı, çevresel etkiyi ise azaltmayı hedefliyoruz. Bu anlayışla 2021 yılında başarıya giden yolda önemli adımlar attık” dedi.

Önceliklendirme analizini faaliyet gösterdikleri tüm coğrafyalardaki iç ve dış paydaşlarını kapsayacak şekilde güncellediklerini anlatan Çaka, “Bir önceki yıl çok sağlam bir yol haritası ile ortaya koyduğumuz 2030 hedeflerimiz ve Pozitif Etki Planı’mız rehberliğinde faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerdeki sürdürülebilirlik çalışmalarını Küresel Sürdürülebilirlik Komitesi ile tek bir merkezden yönetiyoruz” diye konuştu.

İklim krizi odaklı toplam 104 proje

2021 yılının iklim krizinin sonuçlarıyla daha da yüzleşilen bir yıl olduğuna değinen Çaka, şöyle devam etti: “Raporlama döneminde tüm operasyonlarımızda, iklim krizi odaklı toplam 107 milyon TL değerinde 104 proje gerçekleştirerek çevresel etkimizi azaltmayı amaçladık. Yaptığımız çalışmalarla örneğin geçtiğimiz yıl bira üretim emisyon yoğunluğunu yüzde 7 oranında azalttık. Su verimliliğini artırmak ve su risklerini minimize etmek adına 61 milyon TL değerini aşan 30 projemiz bulunuyor.”

Dünyada erkek egemen olarak algılanan bira sektöründe kadınların tüm birimlerde yapıcı ve dönüştürücü güç olduğuna inandıklarını belirten Çaka, “Türkiye operasyonlarımızda FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) sektöründe ‘İş’te Eşit Kadın’ sertifikasını alan ilk şirket olmuştuk. 2021 raporlama döneminde ‘Eşit işe eşit ücret’ anlayışımızın bir göstergesi olarak, Türkiye, Moldova, Gürcistan ve Kazakistan’da ücret politikasına göre cinsiyetler arası çalışan ücret oranında fark olmadığını, PricewaterhouseCooper’s’dan (PwC) bağımsız güvence görüşü alarak belgelendirdik” dedi.