Ahmet Akın: Reklamla fayda sağlamak büyük fırsatçılık
Özel günleri kutlamanın tek amacı ticari midir yoksa kurumlar farklı hedeflere de sahip olabilirler mi? Kutlanan özel günler kurumsal duruşla desteklenmezse neler olur? Akılda en çok kalan özel gün iletişimleri neler? Kramp Ajans Kurucu Ortağı Ahmet Akın‘a konu hakkındaki fikirlerini sorduk.

Ahmet Akın, Kramp Ajans Kurucu Ortağı
Bir konu, bir insan ve veya bir marka için her gün önemliyse, o konuyla ilgili özel günü kutlama hakkı ondadır diye düşünüyorum. Bütün yıl bir konuyla ilgili hiçbir aksiyon almadan, proje üretmeden o konuyla ilgili özel günün olduğu haftadan reklamla fayda sağlamayı büyük bir fırsatçılık olarak görüyorum. Reklam bu konuyla ilgili çalışmaların çıktılarından sadece biri olabilir, merkezinde olmamalıdır. Büyük bir genelleme yapmamak adına Koç Holding ve Borusan Holding gibi kurumları bu konuda iyi örnek olarak rahatlıkla verebiliriz.
Samimiyetin yükselen bir değer olduğu pazarlama dünyasında bu şekilde fırsatçılığı akıllı da bulmuyorum. Samimiyet kriteriyle baktığımızda en çok Filli Boya filmini beğendim. Reklam gibi olmaya çalışmamasını değerli buldum.
Bir an samimiyeti bir tarafa bıraksak bile apar topar ortaya saçılan Kadınlar Günü filmlerinde gördüğümüz gibi ortalık pazar yerine döndü. Hiçbir markanın o gürültüde istediği geri dönüşü almadığını düşünüyorum. Reklam ve marka eşleştirmesi araştırması yapılsa çok düşük çıkacağından eminim.
Kadınlar Günü çalışmalarına baktığımızda markalar çok fazla kadını yüceltmeye odaklandılar. Toplum için bunu gerçekten dileyebiliriz, dilemeliyiz. Yine de hedefimizi iletişim çözümü olarak göstermek ve sunmak zorunda değiliz. Problemin esas kaynağı kadınlar değil erkekler. Erkekler değişmeden bu konu hiçbir zaman düzelmeyecek. Erkek egemen bir coğrafyada erkeklerin düşünce ve davranışlarını değiştirmenin yolunun, onlara güçlü ve cesur kadınlarla iletişim yapmaktan geçtiğinden emin miyiz? Erkekler bence ancak örnek alacakları diğer erkeklere bakarak, onları dinleyerek farklı düşünmeye ve davranmaya davet edilebilirler. Bu nedenle Filli Boya filminde rol alan erkeklerden birinin “Bir erkek kadına kötü davranıyorsa ekmeğe dilenir.” sözünü daha anlamlı ve değişim yaratıcı buluyorum.
Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 76’ncı sayısında yayımlandı.